20 Kasım 2019 19:20

Karaburun'da şimdi de güneş enerjisi santrali talanı

Karaburun'un özel çevre koruma bölgesi ilan edilmesi çevre talanı önleyemedi. Küçükbahçe Mahallesi'nde kurulması planlanan GES ile ilgili bakanlık kararı, ÖÇKB ilanıyla çelişiyor.

Fotoğraf: Karaburun Kent Konseyi

Paylaş

Karaburun Kent Konseyi, Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) ilan edilen Karaburun'da, ekolojik tahribat yaratacak projelere bakanlığın izin verdiğini açıkladı.

Konsey tarafından yapılan yazılı açıklamada, Küçükbahçe Mahallesi'nde 300.000 m2'lik bir alanda kurulması planlanan Güneş Enerjisi Santrali (GES) ile ilgili geçtiğimiz haziran ayında yaptıkları itirazın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü tarafından reddedildiği dile getirildi. Söz konusu GES'in, ÖÇKB ilan edilen alanda olup, İris Gölü ile Küçükbahçe’ye su sağlayan gölet arasında yer aldığını belirten Kent Konseyi, "Bir kenarından da, konut alanları ile komşudur. Elektrik Mühendisleri odası yayınlarına göre; Kapladıkları geniş alanlar nedeniyle Güneş Enerjisi Santralleri, çevrelerinde yoğun bir ışık yansıması yaratmakta ve ısıl dengenin bozulmasına neden olmaktadırlar. Yapılan ölçümlerle bu etkiler sonucu kuşların ve böceklerin öldüğü ve kuş göç hareketlerinin olumsuz etkilendiği tespit edilmiştir" dedi.

KISITLAMALAR SADECE BELEDİYE YETKİLERİNE

ÖÇKB ilanı ile ilgili T.C. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Karaburun Yarımadası’nda tüm imar faaliyetlerinin durdurulduğuna dikkat çeken Kent Konseyi, bu karara rağmen imar ile ilgili kısıtlamaların sadece belediye imar alanları için uygulanır hale geldiğinin altını çizdi. Kent Konseyi açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

"Bakanlık bu kısıtlamalar, yarımada’da talan boyutlarında süren başta RES yatırımları olmak üzere, ne Küçükbahçe’deki GES projesi için ne de ağır tahribat yaratan JES’lerin ilk adımı olan Karaburun/Eğlenhoca JES Arama ihalesine yol vererek, sadece yatırımcı için geçerli olmadığını ilan etmiştir. Bakanlık; Yarımadada yürütülen yurttaş davaları RES süreçlerinde mahkeme kararları ve dayandığı bilirkişi raporlarına rağmen bu kararların, çevreyle ilgili zarara yol açacağını belirterek yeni ÇED süreçleri başlatmış, neredeyse aynı dosyaları tekrar tekrar onaylayarak çevrenin ve yaşam hakkının yanında durmamıştır"

"KABUL ETMİYORUZ"

Küçükbahçe Mahallesi'nde kurulması planlanan GES'le ilgili bakanlık kararının ironik bir biçimde Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü tarafından alındığının ifade edildiği açıklamada, bu kararın ÖÇKB ile çeliştiği dile getirildi.

Karaburun Kent Konseyi'nin açıklamasında; "Ekolojik değeri devlet belgesi olarak tescillenmiş olan Karaburun Yarımadası’nın, bu değerli doğa hazinelerini yok edecek bir biçimde talancı sermaye yatırımlarına bırakılmasını Yarımada’da yaşayanlar olarak kabul etmiyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığını, Karaburun Yarımadası ve Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı ihale sürecini hızla başlatıp, sonlandırmaya ve Bölgenin çok değerli Ekolojik dengelerini bozacak hatalı adımlarından vazgeçmeye çağırıyoruz" denildi.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'daki Alman Büyükelçiliğinin avukatı casusluk yaptığı iddiasıyla tutuklandı

SONRAKİ HABER

Dipsiz Göl'ün yok edilmesine ilişkin soruşturmada 2 müdür 1 memur açığa alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...