20 Kasım 2019 12:05

Uluslararası Af Örgütü: İran’daki ölü sayısı en az 106

İran’da süren rejim karşıtı protestolara dair açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü, güvenlik güçlerinin halka ateş açtığını ve en az 106 kişinin hayatını kaybetttiğini söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Uluslararası Af Örgütü, İran’da benzin zammına tepki olarak başlayan gösterilerde 21 kentte en az 106 kişinin öldüğünü açıkladı. Yazılı açıklamada, ölü sayısının tahmin edilenden fazla olabileceği belirtildi.

İran’daki kısıtlı medya ve internet yasağına dikkat çekilen açıklamada, teyit edilen video görüntüleri, görgü tanıklarının ifadeleri ve ülke dışındaki aktivistler tarafından verilen bilgilerin, göstericilerin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü gösterdiği kaydedildi. Eylemcilerin bazı noktalarda çatılardan, bir kez de helikopterden keskin nişancılar tarafından hedef alındığı aktarıldı.

"BASKI DERHAL SONA ERDİRİLMELİ"

Açıklamada, Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunma Direktörü Philip Luther’in “Yetkililer bu acımasız ve ölümcül baskıları derhal sona erdirmeli ve insan hayatına saygı göstermelidir” şeklindeki ifadelerine yer verildi.

İran halkı, 15 Kasım Cuma günü benzine üç kat zam yapıldığının açıklanmasının ardından ülkenin birçok kentinde protestolara başlamış, kısa sürede yayılan gösteriler İran rejimine yönelmiş ve çok sayıda kamu binası tahrip edilirken güvenlik güçleri ise halkın taleplerine sert saldırılarla yanıt vermişti.

Tahran yönetimi, protestoların büyümesi üzerine cumartesi günü ülke genelinde internet erişimini kesti.

PROTESTOLAR DEVAM EDİYOR

Öte yandan Euronews Farsça’nın edindiği bilgiye göre protesto eylemleri başkent Tahran ve ülkenin diğer kentlerinde devam ediyor. Hükümetin, protestoların lideri olarak tanımladığı kişileri yakalayarak hapse attığı da gelen bilgiler arasında. Tahran ise daha önce söz verdiği üzere, 60 milyon kişiye doğrudan para yardımının ilk ödemesini gerçekleştirdi. Hükümet kaynakları bu kapsamda 20 milyon kişiye her ay verilen yardımlara ek olarak kişi başı 8 dolar yardım ödendiğini duyurdu. Üç dilimde dağıtılacak olan yardımların ikinci ödemesi dün yapılırken üçüncüsü ise cumartesi günü yapılacak.

Ülkedeki internet kesintisiyle ilgili açıklama yapan Enformasyon Bakanı Muhammed Javad Azari Jahromi ise bu konu üzerine çalıştığını, kesintilerle ilgili halkın sıkıntılarının farkında olduğunu söyledi ve “Ulusal internet diye bir şey yok” ifadesini kullandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nu ihanetle suçladı

SONRAKİ HABER

Meral Akşener'den Erdoğan'a ABD ziyareti tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...