19 Kasım 2019 07:58

Uluslararası Basın Örgütü: Tutuklu gazeteciler acilen serbest bırakılmalı

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) raporunda basın özgürlüğünün, Türkiye’nin insan hakları sicilinde derin bir leke olduğu vurguladı ve tutuklu gazetecilerin acilen serbest bırakılmasını istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) öncülüğünde, 120’den fazla gazetecinin cezaevinde olduğu Türkiye'ye ilişkin bir rapor hazırlandı. “Türkiye’de Gazeteciler Mahkemede: Dördüncü Kuvvetin Yargı eliyle Susturulması” başlığı taşıyan rapora IPI’yle beraber; Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), ARTICLE 19, Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Norveç PEN ve Uluslararası PEN destek verirken, raporda basın özgürlüğünün, ülkenin insan hakları sicilinde derin bir leke olduğu vurgulandı. Raporda tüm tutuklu gazetecilerin acilen serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

Raporda Türkiye'de medya üzerindeki baskıların altı çizildi. Türkiye’yi, tutuklu tüm gazetecileri salıverme, basınla ilgili baskıları durdurma, terörle mücadele ve hakaret yasalarını gözden geçirme ve yargıya siyasi müdahaleyi sonlandırma çağrısı yapıldı.

Raporun öneriler bölümündeyse şu ifadelere yer verildi: “Temelsiz iddianame, siyasi güdümlü yargılamalar ve adil yargılanma hakkının ağır ihlalleri ile karakterize edilen gazetecilerin keyfi kovuşturmalarına son vermek için hemen adımlar atılmalıdır. Tüm tutuklu gazeteciler acilen serbest bırakılmalıdır. Aynı şekilde, gazetecilerin cezalandırılmasını gereksiz yere azaltan seyahat yasaklarının kötüye kullanılması da sona ermelidir” deniliyor. 

YARGI REFORMU RAPORDA YER ALDI

Rapor, sekiz grubun Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Adalet Bakanlığı ile sivil toplum örgütleri ve gazetecilerle, 11-13 Eylül tarihleri arasında yapılan görüşmeleri yansıtıyor. Raporda, eleştirel gazeteciliğin terör örgütü propagandasıyla eş tutulduğuna dair kanıtlar sunulurken, gazetecilerin bazen yıllarca temel insan haklarından mahrum kaldığı anlatılıyor. 

Raporda ayrıca yargı üzerindeki baskılara da yer verilirken, hükümetin yargı reformuyla, bağımsız bir yargıya yönelik ciddi adımlar atmadığı asıl amacın, OHAL durumunu normalleştirmek olduğu vurgulanıyor. 

Raporda Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, ifade özgürlüğünün korunmasına ilişkin kararına uymadığı ve eleştirel gazeteciliğe bakışın oldukça sorunlu olduğuna vurgu yapılıyor. 

GRIFFEN: YÜZLERCE KİŞİ ÖZGÜRLÜKLERİNİ YİTİREREK BEDEL ÖDÜYOR

Rapor 18 Kasım’da Brüksel’de bir panelde açıklandı. Panelde konuşan IPI Direktör Yardımcısı Scott Griffen, “Türkiye’deki gazetecilerin durumu, geniş bir sistemik insan hakları istismarı” diyerek şöyle devam etti: “Avrupa kurumları önemli reformlarda ısrar etmeli ve Türk makamlarının değişim vaadiyle istismarı aydınlatabilmelerine izin vermemeli. Yüzlerce kişi bu istismarın bedelini özgürlüklerini yitirerek ödemeye devam ediyor” 

Raporun öneriler bölümünde Türkiye’ye eleştirel basını susturmak için sürekli değiştirilen tüm terörle mücadele ve hakaret yasalarını acilen revize etmek ve halkın eleştirisinin kasıtlı olarak terör propagandasıyla birleştirilmesine son verme çağrısı yapılıyor. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP’nin EYT'liler için verdiği önerge reddedildi

SONRAKİ HABER

Türk Metal-MESS arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin 4'üncüsü yarın Ankara'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...