18 Kasım 2019 19:20

İzmir'de Baronun trans hakları yürüyüşüne polis engeli

Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü dolayısıyla İzmir Barosunun yapmak istediği yürüyüşe polis izin vermedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzmir Barosu, Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü dolayısıyla Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Buradan yürüyüş yapmak isteyen kitleye emniyet güçleri izin vermedi.

Açıklamayı okuyan LGBTİ Hakları Komisyon Üyesi Avukat Yesra Uyanıkoğlu, dünyanın her yerinde ve Türkiye'de nefret sonucu transların yaşamını yitirmekte olduğunu söyleyerek "Trans bireyler devlet daireleri, hastaneler, özel kurumlar, okul, restorant ve akla gelen birçok yerde cinsiyet kimliklerinden kaynaklı ayrımcılığa maruz kalmakta, ayrımcılıkla mücadele edebilmeleri için kendilerine koruma sağlayacak yasal düzenlemeler bulunmamaktadır" dedi.

"NEFRET SÖYLEMİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMEMELİ"

Nefret söyleminin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmemesi gerektiğini ifade eden Uyanıkoğlu, "Nefret söylemini ifade özgürlüğü hakkının korunmasına dahil eden her fikir, tüm özgürlüklerin içeriklerini yok eder" diye konuştu.

Katledilen tüm trans bireyleri anarak sözlerine devam eden Uyanıkoğlu, "Bugün nefret cinayetlerine sessiz kalmak, farklılıkları aşağılamak ya da buna uygun zeminleri hazırlamak, yarın tüm farklılıkların yok edilmesine, ötekilerin sistematik bir şekilde katledilmesine onay vermektir. Transalar hasta ya da sapkın değildir, cinsiyet kimlikleriyle yaşamın, toplumun, devletin özneleridirler" dedi.

BİLGİLENDİRME BROŞÜRLERİ DAĞITILDI

Açıklama sonrası emniyet güçleri kitlenin yürümesine izin vermedi. Kısa süren tartışma sonrasında baro önüne kadar dağınık bir şekilde bilgilendirme broşürlerini halka dağıtarak yürüyen kitle, baro konferans salonunda ise hak kanununda trans uygulaması ve trans avukatların meslekteki sorunlarını kapsayan konularla ilgili konferans düzenledi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rap ve hayata dair

SONRAKİ HABER

İzmir'de Baronun trans hakları yürüyüşüne polis engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...