18 Kasım 2019 10:34

HDP Grup Başkanvekili Oluç: Kayyumlara karşı demokratik mücadelemizi sürdüreceğiz

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç: Parti örgütlerimizin bulunduğu her yerde kayyumlar karşısındaki demokratik mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz

HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç | Fotoğraf: HDP Basın Bürosu

Paylaş

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, belediyelerine kayyum atamalarının planlı bir süreç olduğunu belirterek, “Bulunduğumuz bütün platformlarda, Meclis ve yerel yönetimlerde aynı zamanda il ve ilçe örgütlerimizin yani parti örgütlerimizin bulunduğu her yerde kayyumlar karşısındaki demokratik mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Oluç, yönetimlerindeki belediyelere atanan kayyumlara ilişkin konuştu. 

“65 BELEDİYE KAZANDIK 24’ÜNE KAYYUM ATANDI”

Kayyum atama politikasının planlı ve adım adım gerçekleştirilen bir süreç olduğuna dikkati çeken Oluç, “Aslında bir atanmışlar rejimi oluşturmanın adımlarıdır kayyım atanması ve bu nedenle de kesinlikle sadece HDP’lilerin, HDP seçmenlerinin, sadece bizlerin sorunu değildir. Halkın siyasi iradesinin yok sayılmasıdır, çiğnenmesidir. Seçme ve seçilme hakkının gasp edilmesidir. Anayasanın, yasaların Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelerin, Avrupa yerel yönetimler özerklik şartının tanınmamasıdır, yok sayılmasıdır. 65 belediye kazandık 24’üne kayyım atanmış oldu” dedi. 

“HESABI VERİLMEDİ”

Oluç, kayyum atamalarının neden planlı olduğuna dair ise şunları söyledi: “Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne İçişleri Bakanlığı müfettişleri gittiler ve bir rapor hazırladılar. Eylül ayında bu rapor hazırlandı ve 400 sayfalık bir rapor ortaya çıktı. Tabii ki İçişleri Bakanlığı müfettişleri kendi atadığı kayyımları övmek için uzun uzun övgüler yazmışlar. Kesilmiş olan şu faturaların hala hesabının verilmemiş olduğu Mardin kayyumundan bahsediyoruz. Recep Tayyip Erdoğan'a, Fikri Işık’a, Süleyman Soylu’ya, Mehmet Özhaseki’ye, Abdurrahim Boynukalın’a Fırat Silver’dan faturalar kesilmiş olan Mardin kayyumundan bahsediyoruz. Bu Fırat Silver’dan alınmış faturalardan söz ediyoruz. Fakat daha vahim bir şey var bu raporda. Bu raporda deniyor ki bir kayyımlıkta Mardin modeli yaratmak gerekir. Mardin modeli ise şöyle tarif ediliyor. Merkezi hükümetin temsilcisi olan valinin yerel yönetimin de başı olacağı bir sistemin oluşması için çalışmalar yapılmalıdır. Yani diyor ki rapor, belediye meclisi seçimle kurulsun ama belediye başkanı cumhurbaşkanı tarafından atansın. Bu özelikle milli güvenliğimizin tehlikeye girdiği şehirlerde daha yönetilebilir şehirler açısından önemlidir diyor.” 

 “20’SİNDE DEKLARASYON YAYIMLAYACAĞIZ”

Oluç, ardından gazetecilerin soruların yanıtladı. Gazetecilerin HDP’nin Meclis’ten çekilme gibi bir durumunun söz konusu olup olmadığı yönündeki soruya Oluç, şu yanıtı verdi: “Buna dair çarşamba günü bir toplantımız var, Ankara’da. Tüm seçilmişlerimizle birlikte bu toplantıyı yapıyoruz. Belediye eş başkanlarımız, belediye meclis üyelerimiz, PM üyelerimiz geçmiş dönem milletvekillerimiz ve seçilmişlerimizin de katılacağı bir toplantı yapacağız. O toplantıda o konuya ilişkin 31 Mart sonrası yaşanmış olanlara ilişkin bir kayyum raporu yayınlayacağız. 31 Mart sonrası yaşananlara ilişkin hem de o toplantıda bu sorduğunuz sorunun da cevabını içeren bir deklarasyon yayımlayacağız. Eş genel başkanlarımız bu deklarasyonu açıklayacaklar. Dolayısıyla 20’sinde bu konu hakkındaki son tutumumuzu açıklamış olacağız. Bulunduğumuz bütün platformlarda, Meclis ve yerel yönetimlerde aynı zamanda il ve ilçe örgütlerimizin yani parti örgütlerimizin bulunduğu her yerde kayyımlar karşısındaki demokratik mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.” (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

Gaziantep Valiliği: Kazanın sebebi inşaatın fen kaidelerine uygun yapılmaması

SONRAKİ HABER

Fikret Başkaya: Doğru bildiğimizi söylemeye devam edeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa