18 Kasım 2019 09:57

Lösemi tedavisi gören Öykü Arin için kritik süreç başlıyor

Lösemi tedavisi gören Öykü Arin Yazıcı’nın ilik savaşını engelleyen ilaçlardan birinin kesileceği açıklandı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Lösemi tedavisi gören ve babasından yapılan yarı uyumlu kök hücre nakliyle tedavi süreci gören Öykü Arin Yazıcı için 2 yıllık kritik süreç başladı. Naklin ardından 6 ay tamamlandığında Öykü’nün kullandığı ilik savaşını engelleyen ilaçlardan biri kesilecek. Anne Eylem Yazıcı, “İlacın kesilmesiyle ilik savaşı riski bir süre artıyormuş, bu yüzden 6 ay bizim için kritik bir aşama olacak” dedi.

Öykü’nün 1 Haziran’da babasından nakil olduğunu ve tutan naklin üzerinden 5,5 ay geçtiğini anımsatan Yazıcı, “Neredeyse 6 ay olacak ve 6 ayın tamamlandığı süreç önemli, çünkü kullandığı ilik savaşını engelleyen ilaçlardan biri kesilecek. İlacın kesilmesiyle ilik savaşı riski bir süre artıyormuş, bu yüzden 6 ay bizim için kritik bir aşama olacak. İlk 1 yıl çok kritik, hâlâ çok yoğun ilaç kullanıyor, topluma karışması yasak, yemek içmek gibi bir sürü yasakları devam ediyor. Topluma karışması ilk bir yılın sonunda mümkün olacak. Hâlâ hastaneye çok yakın bir yerde oturmaya devam ediyoruz, tedavi evden devam ediyor” şeklinde konuştu.

İzmir’de geçen yılın Kasım ayında löseminin ender görülen türü Juvenil Miyelomonositik Lösemi (JMML) teşhisi koyulan minik Öykü Arin için başlatılan donör kampanyası ile herkes seferber oldu. Antalya’da özel bir hastanede 11 Nisan’da steril odada tedaviye alınan Öykü Arin’e 18 Nisan’da annesi Eylem Şen Yazıcı’dan yarı uyumlu kök hücre nakli gerçekleştirildi. Yapılan testler sonucu Öykü’ye nakledilen iliğin tutmadığı anlaşıldı. Bunun üzerine 3 Haziran’da baba Çağdaş Yazıcı’dan yarı uyumlu kök hücre nakli yapıldı. Nakilden 13 gün sonra yapılan testlerde naklin yüzde 98,5 oranında tuttuğu açıklandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

"Ücret pazarlıklarında enflasyonda 12 aylık ortalama dikkate alınmalı"

SONRAKİ HABER

“Hasankeyf ve Dicle Vadisi kıyamet günlerini yaşıyor”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...