17 Kasım 2019 17:57

CHP'li Candan Yüceer: Ombudsman da erkek şiddetine arka çıkarsa vay halimize

Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi Şeref Malkoç'un İstanbul Sözleşmesi ve nafakaya dair sözlerine tepki gösteren CHP'li Candan Yüceer "Ombudsman da erkek şiddetine arka çıkarsa vay halimize" dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Başdenetçisi Şeref Malkoç’un İstanbul Sözleşmesi ve yoksulluk nafakasına ilişkin açıklamalarına tepki göstererek, “Ombudsman da erkek şiddetine arka çıkarsa vay halimize” dedi.

Geçen günlerde Türkiye İnsan Hakları Kurumu Başkanı Süleyman Arslan'ın İstanbul Sözleşmesini önemsemediğini söylemesinin ardından, Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un da benzer bir açıklama yapmasına tepki gösteren Yüceer, şunları ifade etti:

“Ombudsman Malkoç, İstanbul Sözleşmesinin yeniden ele alınması gerektiğini söylüyor. Kadını şiddetten korumaya yönelik bu yasa nedeniyle 'acı ve sıkıntılar yaşandığını' iddia ediyor. Bu yılın ilk 10 ayında 383 kadının canına mal olan şiddeti görmüyor, ama toplumun sıkıntılarını sayarken her ne hikmetse İstanbul Sözleşmesi’nden, nafakadan bahsediyor. 'İstanbul Sözleşmesi konusunda bize müracaat geldiği takdirde incelemeye alırız. Resen inceleme yetkimiz yok ama vatandaş istediğinde müdahil oluyoruz. 50-100 şikâyet geldiği takdirde gerekli çalıştayları yaparız' diyor. Yani yol gösteriyor birilerine. 'Siz şikayet edin, biz gerekeni yaparız' demeye getiriyor.”

Malkoç'un “Nafakayı konuştuğumuz kadar aile birliğini de konuşmalıyız” sözlerini de eleştiren Yüceer, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun asıl görevinin kadına yönelik şiddetin çıkan yasalara, imzalanan sözleşmelere rağmen neden önlemediğini araştırmak olduğunu söyledi.

Ombudsmanın şiddet gören kadının değil şiddet uygulayanların sorunlarına odaklandığını belirten Yüceer, “Ombudsman da erkek şiddetine arka çıkarsa vay halimize! Anlata anlata dilimizde tüy bitti. Aileyi korumakla kadını şiddetten korumak farklı şeylerdir. Aileyi korumanın yolu, yoksulluğu ve işsizliği ortadan kaldırmaktan, eğitimden sağlığa, kent yaşamına kadar her alanda ailelerimizi rahatlatacak düzenlemeler yapmaktan geçer. Ama biliyoruz ki, iktidarın asıl korumak istediği aile dedil, kadını sosyal yaşamdan, eğitim ve çalışma hayatından koparmak isteyen çürümüş zihniyettir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hong Kong’da üniversitelere sıçrayan gösteriler sürüyor

SONRAKİ HABER

Balçova'da kadın hakları tartışıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa