18 Kasım 2019 00:00

İhale süreci işçileri vurdu: İZBAN’da 6 işçi işten çıkarıldı

İZBAN'da temizlik işlerinde çalışan 6 işçi, ihale sürecinde işten çıkarıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
İzmir

Yeni ihale sürecini gerçekleştiren İZBAN AŞ’de, ihaleyi alan Yeni Vizyon isimli şirket temizlik işlerinde çalışan 6 işçiyi işten çıkardı. İşten çıkarılan işçi Ecevit Özışık, hukuki süreç başlattığını söyledi.

DİSK’e bağlı Genel-İş 7 No’lu Şube üyesi olan işçi Ecevit Özışık yaşadığı süreci şöyle anlattı: “8 buçuk yıldır İZBAN’da çalışıyordum, 21 Ekim gecesi temizlik şefi beni aradı ve işten çıkarıldığımı söyledi. ‘Yeni ihaleyi alan şirket 6 aylık ihaleyi aldı, sizinle çalışmak istemediğini söyledi’ dedi. Sebebi ise emekli olmama yakın bir zaman varmış. Emekliliğime 3 ay kala ‘önce sen emekliymişsin’, sonra da ‘emekliliğine yakınmış’ dediler. Benden başka da 5 kişi daha var. Duydum ki ihaleyi alan yeni şirket yetkilileri hiç kimseyi istememiş. İZBAN biraz zorlamış bari şefler kalsın diye.”

"YILLARCA EMEK VERDİK AMA DEĞERİMİZ YOK"

İZBAN AŞ’de temizlik işlerinde 200 işçinin çalıştığını belirten Özışık, “Biz varken istasyonların yarısı yoktu, istasyonları biz var ettik. Koca İZBAN şirketi, sen beni emekli edemiyor musun? Ben yıllarımı vermişim sana, ne paralar kazanmışsın. Hava atmayı biliyorlar, 3 ayda bir istasyon gezip tamam temiz diyorlar. Biz emek verdik bu istasyona ama işçi kesiminin hiçbir değeri yok” diye konuştu.

GENÇ: İŞÇİLERİN SENDİKALI OLMALARINI İSTEMİYORLAR

Genel-İş 7 No’lu Şube Başkanı Özgür Genç ise İZBAN hizmetinin İZBAN AŞ ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ortak yürütüldüğünü hatırlatarak, İZBAN yönetim kurulunun da bir dönem İZBAN AŞ’de, bir dönem İBB’de olduğunu söyledi. Genç, “Buradaki işçiler hâlâ taşeron olarak çalışıyor. Hem güvenlik hem de temizlikteki arkadaşlar taşeron sistemine mahkumlar. Çalışma koşulları da oldukça kötü. Gelen şirket de kendi çalıştıracaklarını getiriyor ve bu dönemde emekliliğe yakın işçileri çıkarmak için seçtiler. Uzun zaman sendika olarak görüşmeler yaptık, genel merkezimiz tarafından da görüşme yapıldı, en azından toplu iş sözleşme kapsamında olmaları için. Ancak İZBAN AŞ, gerekli olan belgeleri bize vermedi, sadece bize değil başka sendikaya da vermedi. Çünkü oradaki işçinin sendikalaşmasını istemiyor, işçilerin örgütlü gücünden korkuyor. İZBAN AŞ’de çalışan işçilerin durumu gerçekten sıkıntılı, sendika fark etmeksizin koşullar iyileştirilmeli, iş sağlığı ve güvenliğine kesinlikle önem verilmeli” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

İran’da öfke büyüyor, halk sokakta: Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor

SONRAKİ HABER

Olağanüstü kongre kararı belediye yönetiminin isteğiyle mi alındı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...