16 Kasım 2019 05:41

Darbedilenlere hapis, darbeden polislere para cezası!

Yüksekova’da 2014 yılında polislerce sokak ortasında darbedilen iki avukat ve bir gazeteciye hapis cezası verilirken darbeden polisler için para cezası yeterli bulundu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 27 Kasım 2014 günü sokak ortasında polis şiddetine maruz kalan avukatlar Fırat İke ve Uğur Yaşar ile Gazeteci Yılmaz Gözyan ile onları darbeden polislerden üçü hakkında açılan kamu davasında 5 yıl sonra karar çıktı. Yapılan yargılama sonucu sanık polislere para cezası, darbettikleri 3 kişi ise hapis cezalarına çarptırıldı.

Olay günü Keremoğlu İş Hanı'ndaki bürosundan meslektaşı Uğur Yaşar ve Gazeteci Yılmaz Gözyan ile birlikte gece yarısı çıkan Avukat Fırat İke, araçlarına binmek üzereyken polisler tarafından durduruldu. Tartışma yaşadıkları polislerce darbedilen 3 isim ters kelepçelenerek gözaltına alındı. 3 ismin gözaltına alındıkları sırada 15 polisin darp ve hakaretlerine maruz kalması görüntülere yansımış, bu görüntüler kamuoyunda çokça konuşulmuştu.

AVUKAT İKE: BİZE İŞKENCE YAPTILAR

Yaşanan bu olayının ardından serbest bırakılan Av. Fırat İke ve arkadaşları, polisler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Av. İke, o günlerde yaşadıklarını şöyle anlatmıştı:

“Beni yere yatırarak ayakları ve dizleri ile üstüme basarak bir yandan dövüp, küfrederken, bir yandan da arkadan kelepçelediler. Burada bize yapılan işkenceden sonra bizi Terörle Mücadele Şubesi'ne götürdüler. Burada bizi kabul etmeyince başka bir birime götürdüler. Burada gözaltı işlemi olacağını söyleyerek bizi hastaneye götürdüler. Nöbetçi doktorun tehdit edilmesine tanık olurken, doktor göz yaşları arasında bize rapor verdi. Bu arada biz savcıya ulaşmaya çalışırken telefonu kapalıydı. Ancak polis savcıyla sürekli görüşme halindeydi. Daha sonra tekrar doktora giderek işkence raporu aldık.”

POLİSLER HAKKINDA 'BASİT YARALAMA' SUÇU!

Şiddet ve hareket gördükleri polisler hakkında bulundukları suç duyurusu işleme konulmayan Av. Fırat İke ve arkadaşları ile onları darbeden polislerden 3’ü hakkında Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma sonucunda Yüksekova 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açıldı.

Darbedilen avukatlar Fırat İke, Uğur Yaşar ile Gazeteci Yılmaz Gözyan hakkında "Görevini yaptırmamak için direnme", "Devlet memuruna alenen hakaret" suçlamalarında bulunulurken, polisler K.U., E.B. ve F.A. hakkında ise “Kasten basit yaralama” suçlaması yöneltildi.

POLİSLER DEĞİL, DARBEDİLEN AVUKAT CEZA ALDI!

5 yıl süren yargılama sonucunda 3 polis memuruna “Kasten basit yaralama” suçundan 3 bin TL para cezası veren mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

Mahkeme polis şiddetine maruz kalan Av. Fırat İke'ye 1 yıl 15 gün hapis cezası verirken, Av. Uğur Yaşar ve Gazeteci Yılmaz Gözyan'a ise 10’ar ay hapis cezaları verip, hükmün uygulanmasını geri bıraktı.

MAHKEMEYE GÖRE DARBEDİLEN POLİSLER

Yüksekova 2. Asliye Ceza Mahkemesi, açıkladığı gerekçeli kararında “...Olay yerine gelen ek takviye ekibin  araçlarından indikleri sırada Fırat İke'nin polislere saldırarak, yumruklarla onları darbettiği, polis memurlarının yakalarından tutarak ve itip kakmak suretiyle mukavemette bulunduğu, İke'nin saldırıları üzerine olay yerinde bulunan polis memurlarının kendisine müdahale ederek yere yatırmak ve kelepçelemek suretiyle onu etkisiz hale getirmeye çalıştıkları, bu esnada Uğur Yaşar ve Yılmaz Gözyan'ın da polislere saldırarak sırtlarına yumruk atmak suretiyle vurdukları, polis memurlarının görevlerine yapmasını engellemeye çalıştıkları, bunun üzerine görevli polis memurlarınca her iki müşteki sanığa güç kullanarak, müşteki sanıkları etkisiz hale getirdikleri belirlenmiştir. Yere yatırılarak etkisiz hale getirilmeye çalışan müşteki sanık Fırat İke ile diğer iki müşteki sanığın saldırgan tavırlarının bastırılarak yasal hakları yüzlerine okunmak suretiyle ekip otolarına bindirilerek polis merkezine götürüldükleri ancak polis merkezinde müşteki sanık Fırat İke'nin agresif tavırlarına devam ederek polis memurlarına tehdit ve hakaret etmeye devam ettikleri...” ifadelerine yer verdi.

'POLİSLER YETKİLERİNİ AŞTI'

Gerekçeli kararda mahkeme, gördüğü işkence sonucu 7 günlük iş göremez raporu almasına rağmen Av. Fırat İke'nin vücudundaki darp izlerinin “basit tıbbi müdahale ile giderilebilir” olduğunu savundu. Kararda bu konuya ilişkin şunlar kaydedildi:

“Olay sırasında polis memurlarının kendilerine aşırı güç kullanarak darbettiklerinin iddia edildiği ancak İke, Yaşar ve Gözyan'ın adli raporlarında herhangi bir darp ve cebir izine rastlanılmadığı, ancak İke'nin adli raporunda vücudunun farklı yerlerinde bir çok lezyon izinin bulunduğu, basit tıbbi müdahale ile giderilebilir şekilde yaralandığının tespit edildiği, görevli memurların yasal yetkilerini aşarak aşırı güç kullandıkları, hukuka uygunluk sebeplerinde sınırı aştıkları kanaatine varılmıştır.”

MAHKEME: KANAATİMİZ POLİSLERİN YENİDEN SUÇ İŞLEMEYECEKLERİ

Mahkeme, sanık polislere verilen ödül gibi cezanın ertelenmesini ise “Sanıkların daha önce kasıtlı bir suçtan mahkum olmamış olmaları, kişilik özellikleri ile yargılama sürecindeki tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak, yeniden suç işlemeyecekleri hususunda mahkememizde olumlu kanaat oluşması ile hükmün açıklanmasının ayrı ayrı geri bırakılmasına karar verilmiştir” şeklinde gerekçelendirdi. (Hakkari/MA)

ÖNCEKİ HABER

Aksaray'da yolcu otobüsü devrildi: 1 ölü, 45 yaralı

SONRAKİ HABER

Ahmet Kaya aramızdan ayrılalı 19 yıl oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...