15 Kasım 2019 19:24

İsveç’te Greta Thunberg’den ilham alan iki ebe her cuma eylem yapıyor

İsveç’in Karlskoga kentinde Greta Thunberg’den ilham alan Britt Larsson ve Kristina Larsson adlı ebeler, kent hastanesinin doğum bölümünün yeniden açılması için her cuma eylem yapıyor.

Greta Thunberg | Fotoğraf: Murat Kuseyri/Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’in Karlskoga kentinde iklim değişikliğine dikkat çekmek için yaptığı okula gitmeme eylemiyle sembolleşen Greta Thunberg’den ilham alan ebeler Britt Larsson ve Kristina Larsson, kent hastanesinin doğum bölümünün açılması için her cuma eylem yapıyor.

İsveç’in orta kesimlerindeki 27 bin nüfuslu Karlskoga kentinde İl Genel Meclisi’nin yaz aylarında hastanenin doğum bölümünü kapatması halkın tepkilerine yol açmıştı. 15 Haziran günü kapatma kararına karşı il merkezinde 5 bin kişinin katıldığı bir protesto eylemi düzenlenmişti. Eylemler sonucu politikacılar hastanenin doğum böümünün yeniden açılmasına karar vermişti.

Doğum bölümünün açılışının gecikmesi üzerine hastanede görevli iki ebe, Greta Thunberg'in eylemini örnek alarak her cuma İl Genel Meclisi binası önünde eylem yapmaya başladı.

İsveç Devlet Televizyonuna (Svt) açıklamalar yapan Britt Larsson, doğum bölümünün açılması için bir şeyler yapması gerektiğini düşündüğü için İl Genel Meclisi binası önünde eyleme başladığını söyledi.

"GRETA’DAN İLHAM ALDIM, CUMALARI GREVE BAŞLADIM"

Larsson, ETC gazetesine verdiği demeçte de ”Bölüm şefiyle yaptığım görüşmede sorunu geçiştirmeye çalıştığını gördüm. Politikacıların doğum bölümünün açılacağı sözünü vermelerine rağmen açılacağı tarihi söylemiyorlar. Bir şey yapma zorunluluğu hissetim. Greta’dan ilham alarak bir pankrat yaptım ve cuma günleri greve başladım” dedi.

Her cuma eylem yapmaya devam edeceğini açıklayan Larsson’a aynı hastanede çalışan meslektaşı Kristina Larsson da katıldı.

"HASTANE BÜYÜK BİR SAĞLIK OCAĞINA DÖNÜŞEBİLİR"

Cuma günleri yaptıkları grevin olumlu etki yarattığını, politikacıların kendileriyle konuştuklarını söyleyen Britt Larsson, ”Bir hastanenin doğum bölümü önemli. Eğer doğum bölümü varsa işleyen bir narkoz ve amaliyat bölümününde olması gerekir. Eğer doğum bölümü olmazsa diğer bölümlerle zamanla ortadan kalkabilir ve hastane büyük bir sağlık ocağına dönüşebilir” dedi.

BELEDİYE MECLİSİ BAŞKANINDAN EBELERE DESTEK

Karlskoga Belediye Meclis Başkanı Tony Ring de ebelere ziyaret ederek destek verdi. Doğum bölümünün yeniden açılması kararının 28 Ağustos’ta alındığını ancak hâlâ uygulanmadığını belirten Ring, ”Eğer birileri bunu açmak istemiyorsa bir şeyler yapmamız gerekir. Şimdi kasım ayının ortasındayız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Akademisyen Aslı Odman: Meslek hastalıklarına bağlı ölümlerin üstü örtülüyor

SONRAKİ HABER

Azeri öğrenci Safar Ismayilov'a Türkiye'ye giriş yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa