15 Kasım 2019 17:56

İHD, TİHV, İTO ve SES'ten Grup Yorum açıklaması: Talepler bir an önce karşılansın

Açlık Grevi İzleme Heyeti, 154 gündür açlık grevinde olan Grup Yorum üyeleri ile ilgili yetkililere gereğini yapma çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İnsan Hakları Derneği, (İHD) Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Tabip Odası, (İTO) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) oluşturduğu Açlık Grevlerini İzlemeye Heyeti, Grup Yorum üyelerinin 150 günü aşan açlık grevi hakkında İHD İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı gerçekleştirdi. Burada yapılan açıklama da, "Ölümler olmadan bir an önce yetkilileri sorunun çözüme kavuşturulması konusunda, mahpusların bağımsız sağlık heyetleri tarafından takip edilme taleplerinin yerine getirilmesi, hastane sevkleri sırasında kart takılması ve kelepçe dayatması gibi insanlık onuruna ve İstanbul protokolüne aykırı eylemlere son verme konusunda çağrıda bulunuyoruz" denildi.

"1 YILA YAKINDIR TUTUKLU OLMALARINA RAĞMEN İDDİNAME DAHİ DÜZENLENMEMİŞTİR"

Açlık Grevlerini İzleme Heyeti adına ortak açıklamayı İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Av. Gülseren Yoleri gerçekleştirdi. Grup Yorum’un katılacağı konserlerin yasaklanması, üyelerine yönelik gözaltı ve tutuklama biçimindeki baskıların uzun süredir devam ettiğini söyleyen Yoleri, "Nitekim, Grup Yorum üyeleri gizli tanık ifadeleri gerekçe gösterilerek yine tutuklanarak hapishaneye konulmuş, bir yıla yakındır tutuklu olmalarına rağmen çoğu hakkında henüz iddianame dahi düzenlenmemiştir" dedi.

"ADİL YARGILANMA HAKKI HER AŞAMADA İHLAL EDİLDİĞİ"

Yoleri, Grup Yorum üyeleri ile yapılan görüşmelerde; kendilerine yönelik gözaltı ve tutuklamaların hukuki dayanaktan yoksun olduğunu, gizli tanık ifadesi ve dosyalara konulan gizlilik kararları ile haklarındaki suçlamaları dahi aylar sonra öğrenebildiklerini, avukat seçme haklarının kısıtlandığını,  aylarca duruşmaya çıkarılmadan bekletildiklerini, adil yargılanma haklarının her aşamada ihlal edildiğini, çalışma mekanlarının basılarak üretimlerine zarar verildiğini, arama ve gözaltına alma işlemleri sırasında şiddet ve işkenceye maruz kaldıklarını, hapishanede tutuldukları süre içersinde sürekli baskı gördüklerini, yetkililere seslerini duyurabilmek için slogan atmak, açlık grevi ve benzeri eylemler yapmak durumunda kaldıklarını aktardıklarını belirtti.

"HUKUKA AYKIRI UYGULAMALAR SON BULANA KADAR AÇLIK GREVİ DEVAM EDECEK"

Yoleri, Grup Yorum üyelerinin içerde ya da dışarıda Grup Yorum’a yönelik hukuka aykırı uygulamalar son bulana kadar açlık grevini sürdüreceklerini açıkladıklarını belirtti.

Yoleri, Grup Yorum üyelerinin açlık grevi süresince sağlık durumlarının bağımsız bir hekim heyeti tarafından izlenmesini talep ettiklerini, ancak bu talebin reddedildiğini, bu talep ve sorunların takibi bakımından Tabip Odası ve İnsan Hakları Derneği’ne başvurularının olduğunu söyledi.

"TALEPLER KABUL EDİLMELİ"

Yoleri, "Mahpusların, sorunlara çözüm ararken başvurdukları yöntemler nedeniyle üzerlerindeki baskının daha da artması, sorunlara çözüm bulmak, yetkililere seslerini duyurabilmek için açlık grevi dışında bir yolun kalmadığını düşünerek yaşamlarını tehdit eden bu eyleme daha sıklıkla mecbur bırakılmaları/yönelmeleri, adli mahpuslar içinde de açlık grevinin giderek yaygınlaşması endişelerimizi artırmaktadır.Bunun yanında; özel olarak Grup Yorum üyelerinin tutuklanmalarına ve faaliyetlerinin engellenmesine gerekçe olarak sunulan, bu faaliyetlerin yasadışı örgülerle ilişkili olduğu iddiası, genel olarak;  müzik ve sanat faaliyetlerinin, yasal dernek, sendika, kültür merkezi benzeri demokratik örgütlerin faaliyetlerinin yasadışı örgütlerle ilişki iddiasına gerekçe yapılması pek çok demokratik faaliyeti baskılamış, örgütlenme özgürlüğünden ifade özgürlüğüne pek çok hak ve özgürlük ihlal edilmiştir"  dedi.

Yoleri son olarak şunları söyledi: "Yaşam hakkını ve insanlık onurunu savunan açlık grevi izleme heyeti olarak ölümler olmadan bir an önce yetkilileri sorunun çözüme kavuşturulması konusunda, mahpusların bağımsız sağlık heyetleri tarafından takip edilme taleplerinin yerine getirilmesi, hastane sevkleri sırasında kart takılması ve kelepçe dayatması gibi insanlık onuruna ve İstanbul protokolüne aykırı eylemlere son verme konusunda çağrıda bulunuyoruz."

"KÖTÜ MUAMELE VE UYGULAMALARA SON VERİLMELİ"

Açıklamadan sonra söz alan TİHV Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Biçer, yaşamdan yana tutum almayı her zaman ilk sırada tuttuklarını vurguladı ve “Son zamanda yaşanan uygulamalar, anti demokratik uygulamaların devam ettiğini ve hukukun fiilen ortadan kalktığını gösteriyor” diye konuştu. Biçer,  Grup Yorum üyelerinin en temel haklarına ulaşmak için açlık grevinde bulunduğuna dikkat çekerek, “Kişilerin adil yargılanma hakkı konusunda hapishanede yaşadıkları kötü muamele ve uygulamalara son verilmelidir. Açlık grevinde, bağımsız uzman kişi ve kuruluşların ziyaretlerine izin verilerek değerlendirmenin objektif yapılması gerekir ki devletin bu sorumluluğu var" dedi.

"‘VİTAMİNDEN DAHA ÖNEMLİ OLAN ADALETİN TESİS EDİLMESİ"

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ekmez, "Açlık grevindeki mahpusların ana talepleri, bağımsız sağlık heyetlerinin kendilerini takip etmesi yönündeydi. Bizim de Adalet Bakanlığı başta olmak üzere birçok yere başvurumuz oldu ama yanıt alabilmiş değiliz” diye kaydetti.

Ekmez, Grup Yorum üyelerinin taleplerinin çözüme kavuşturulması için yetkililere çağrı yaptı ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen Mayıs ayına kadar binlerce insan açlık grevindeydi, şimdi yeni bir grevle karşı karşıyayız. Açlık grevinde ne şeker, ne su, ne de vitaminler önemli. Adaletin tesis edilmesi daha önemli bir noktada duruyor."

"ÇOĞU KİŞİNİN EZBERE BİLDİĞİ MÜZİĞİ KESMEK İSTEDİLER"

Açlık grevinde olan Grup Yorum üyesi Barış Yüksel’in annesi Zuhal Yüksel de, “Türkü söylüyorlardı, hep türkü söylemek istediler. Yaptıkları müzik eleştirisel bir tavırdı. Çoğu kişinin ezbere bildiği müziği kesmek istediler. Çocuklarımız terörle ilişkilendirilip yalnız bırakılmak istendi." dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Devletin kadın cinayeti rakamları ile kadın örgütlerinin verileri arasında uçurum var

SONRAKİ HABER

TTB: Sağlık harcamalarının yüzde 72'sini kişiler cebinden karşılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa