Morales: Meclis istifamı görüşmedi, hala başkanım
Bolivya’da ordu tarafından istifa ettirilen eski Devlet Başkanı Evo Morales: Meclis istifayı ya kabul ya da reddetmeli. Kabul etmez ya da reddetmezlerse hala devlet başkanı olduğumu söyleyebilirim.

Fotoğraf: Joel Alvarez/Wikimedia Commons(CC BY 3.0)
Bolivya’da ordu tarafından istifa ettirilen ve Meksika’ya sığınan eski Devlet Başkanı Evo Morales, Birleşmiş Milletler (BM) ve Papa Franciscus’a ülkesinde yaşanan siyasi kriz için ara bulucuk etmeleri çağrısında bulundu.
‘MECLİS BİR KARAR VERMELİ’
Morales, Meksika’da Associated Press Ajansı ile yaptığı söyleşide, Bolivya yasama meclisi henüz istifasını kabul etmediğinden hala ülkesinin devlet başkanı olduğunu belirterek “Meclis istifayı ya kabul ya da reddetmeli. Kabul etmez ya da reddetmezlerse hala devlet başkanı olduğumu söyleyebilirim” ifadesini kullandı.
İltica talebini kabul eden Meksika’dan Bolivya’ya, ülkesinde uzlaşmaya katkı sağlaması halinde geri döneceğini dile getiren Morales, BM’ye inancının yüksek olduğunu, “uluslararası teşkilatın, belki Katolik Kilisesi eşliğinde, gerekirse Papa Franciscus ile kolaylaştırıcı bir görev değil arabuluculuk yapmasını” arzu ettiğini söyledi.
ABD’nin kendisini ülkesinden ayrılmaya zorlayan darbenin arkasındaki “büyük komplocu” olduğu belirten Morales, destekçileri için de “Onlara çok sabır göstererek ve barışçıl bir mücadeleyle demokrasiyi ayağa kaldırmak zorunda olacağımızı söylemek istiyorum” diye konuştu.
ANEZ: MORALES ADAY OLAMAZ
Öte yandan Bolivya’da kendini geçici devlet başkanı ilan eden Çokuluslu Yasama Meclisinin (ALP) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez ise Morales’in gelecekte yapılacak herhangi bir seçimde aday olamayacağını ileri sürdü. Anez, “Meksika hükümetini bunun olamayacağı konusunda bilgilendirmeliyiz” ifadesini kullandı. (AA)
Bolivya’da darbe karşıtı kitlesel eylemler yapıldı