15 Kasım 2019 13:39

Morales: Meclis istifamı görüşmedi, hala başkanım

Bolivya’da ordu tarafından istifa ettirilen eski Devlet Başkanı Evo Morales: Meclis istifayı ya kabul ya da reddetmeli. Kabul etmez ya da reddetmezlerse hala devlet başkanı olduğumu söyleyebilirim.

Fotoğraf: Joel Alvarez/Wikimedia Commons(CC BY 3.0)

Paylaş

Bolivya’da ordu tarafından istifa ettirilen ve Meksika’ya sığınan eski Devlet Başkanı Evo Morales, Birleşmiş Milletler (BM) ve Papa Franciscus’a ülkesinde yaşanan siyasi kriz için ara bulucuk etmeleri çağrısında bulundu.

‘MECLİS BİR KARAR VERMELİ’

Morales, Meksika’da Associated Press Ajansı ile yaptığı söyleşide, Bolivya yasama meclisi henüz istifasını kabul etmediğinden hala ülkesinin devlet başkanı olduğunu belirterek “Meclis istifayı ya kabul ya da reddetmeli. Kabul etmez ya da reddetmezlerse hala devlet başkanı olduğumu söyleyebilirim” ifadesini kullandı.

İltica talebini kabul eden Meksika’dan Bolivya’ya, ülkesinde uzlaşmaya katkı sağlaması halinde geri döneceğini dile getiren Morales, BM’ye inancının yüksek olduğunu, “uluslararası teşkilatın, belki Katolik Kilisesi eşliğinde, gerekirse Papa Franciscus ile kolaylaştırıcı bir görev değil arabuluculuk yapmasını” arzu ettiğini söyledi.

ABD’nin kendisini ülkesinden ayrılmaya zorlayan darbenin arkasındaki “büyük komplocu” olduğu belirten Morales, destekçileri için de “Onlara çok sabır göstererek ve barışçıl bir mücadeleyle demokrasiyi ayağa kaldırmak zorunda olacağımızı söylemek istiyorum” diye konuştu.

ANEZ: MORALES ADAY OLAMAZ

Öte yandan Bolivya’da kendini geçici devlet başkanı ilan eden Çokuluslu Yasama Meclisinin (ALP) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez ise Morales’in gelecekte yapılacak herhangi bir seçimde aday olamayacağını ileri sürdü. Anez, “Meksika hükümetini bunun olamayacağı konusunda bilgilendirmeliyiz” ifadesini kullandı. (AA)

ÖNCEKİ HABER

HDP Sözcüsü: Ziyarette Erdoğan’ın mal varlığına dair neler konuşuldu?

SONRAKİ HABER

CHP'li Aykut Erdoğdu: Ekonomik kriz ve işsizlik intihara sürüklüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...