15 Kasım 2019 13:10

Şili’de yeni anayasa için Nisan 2020'de halk oylaması yapılacak

Şili’de metro zammına karşı başlayan ve ülkeye yayılan protestolar bir ayı geride bıraktı. Ülkede yeni anayasa için çalışmalara başlandığı duyuruldu.

Fotoğraf: Muhammed Emin Canik/AA (Arşiv)

Paylaş

Şili’de metro zammına öğrenci tepkisi olarak başkent Santiago’da başlayan ve devlet şiddeti nedeniyle tüm ülkeye yayılan protestolar bir ayı geride bıraktı. Halk protestolarının son talebi olan “Diktatörlük anayasasının değiştirilmesi” hükümet tarafından kabul edilmişti. Yeni anayasa için çalışmalara başlandığı duyuruldu. Perşembe günü kongrede konuyla ilgili 15 saat süren bir oturum gerçekleştirildi. Şili basınına göre, tartışmaların merkezini yeni anayasayı “Hepsi seçimle belirlenecek bir kurucu meclis mi?​” yoksa “Yüzde 50’si seçimle yüzde 50’si milletvekillerinden oluşacak bir meclis mi?​” hazırlayacak konusu vardı.

İLK REFERANDUM NİSAN 2020'DE 

Tartışmaların sonunda kararı halkın verebilmesi için konunun “halk oylaması”na götürülmesi kararına varıldı. Halka ilk olarak Nisan 2020’de yeni anayasa isteyip istemedikleri sorulacak. Aynı referandumda yeni anayasanın hangi mekanizma ile hazırlanmasını talep ettikleri sorusu da yer alacak. Yeni anayasanın belirlenecek kurucu organın çalışması için ise 9+3 ay zamanı olacak. Çalışmalar tamamlandıktan sonra hazırlanan anayasa taslağı bir kez daha halk oylamasına sunulacak.

BARIŞ VE YENİ ANAYASA İÇİN ANLAŞMA

Senato Başkanı Jaime Quintana, yerel saatle cuma 02.20’de yaptığı açıklamada “Barış ve Yeni Anayasa için Anlaşma”yı sundu. “Şili ve demokrasi için tarihi bir gece” yaşandığını söyleyen Quintana, vardıkları anlaşmayı “Tüm ülke için bir zafer” olarak nitelendirdi ve “Harekete geçen yurttaşlar sayesinde inşa edilecek gerçek bir sosyal sözleşme” olacağını savundu. Senato Başkanı, “İlk defa yüzde yüz demokratik bir anayasa teklif ediyoruz” dedi.

HEDEFTE SÖMÜRGE VE DİKTATÖRLÜK SEMBOLLERİ VAR

Öte yandan hükümetinin vaatlerini henüz yeterli bulmayan ve devam eden devlet şiddetine tepkisini sürdüren Şili halkı, İspanyol kolonisi ve Pinochet diktatörlüğü dönemi sembollerini hedef alıyor. Bunlardan biri Latin Amerika’nın en büyük işkence merkezi olarak bilinen ve Pinoche diktatörlüğü döneminde yüzlerce Şililinin işkence gördüğü Tejas Verdes adlı askeri karargahı.

Şilililer, 12 Kasım’da San Antonio’da bulunan işkence merkezi Tejas Verdes’in etrafındaki yolları kapatarak barikat kurdu. Ardından askeri karargah ateşe verildi. Sosyal medyaya yansıyan görüntülere göre Concepcion kentinde de kalabalık bir grup İspanyol kolonyalist ve Şili’nin ilk sömürge valisi Pedro Valdivida’nın dev heykelini devirdi.

POLİS SALDIRILARI 230 KİŞİYİ KÖR ETTİ!

Şili’de polisin halk protestolarına havalı tabancayla müdahale etmesi sonucu birçok kişinin görme yetisini kaybettiği bildirildi. Şilili sağlık yetkilileri, geçen ay polisin kullandığı havalı tabanca mermilerinin göstericilerin gözlerine isabet etmesi sonucu en az 230 kişinin görme yetisini kaybettiği, bunlardan 50'sinin protez göz kullanmak zorunda kaldığı belirtildi. Şili Tıp Fakültesi'nden doktor Patricio Meza, polisin 90 derecelik açıyla doğrudan göstericilerin yüzlerini hedef aldığını belirterek “Hastalar sadece görme yetilerini kaybetmediler, gözlerini de kaybettiler” ifadelerini kullandı.

HAVALI TABANCA YASAKLANSIN ÇAĞRISI

Uluslararası Af Örgütü, Şili Tıp Fakültesi, Ulusal İnsan Hakları Enstitüsü, 29 üniversitesinin rektörleri de gösterilerin başlangıcından bu yana polisin havalı tabanca kullanımının yasaklanmasıyla ilgili çağrıda bulundu. Şili’deki iki temyiz mahkemesi bu hafta protestoculara karşı ölümcül silahların ve mermilerin kullanılmasını yasaklayan kararlar aldı. Sağlık Bakanı Jaime Manalich ise gösterilerde yaralanan kişiler için psikolojik desteği de içeren “göz tedavisi” programının devreye sokulacağını açıkladı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Çorlu'da inşaat işçilerinin kaldığı konteynerlerde yangın çıktı

SONRAKİ HABER

Lahmacun yedikten sonra rahatsızlanan 17 öğrenci ve 1 öğretmen hastaneye kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa