15 Kasım 2019 11:02

KESK üyesi emekçiler eylemde: Vergide adalet, insanca bir ücret istiyoruz

KESK üyesi emekçiler, vergi düzenlemesini protesto etmek, vergi adaleti ve ek zam taleplerini dile getirmek için İzmir, Ankara ve Antalya'da eylem düzenledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

KESK üyesi emekçiler, asgari ücret ile yoksulluk sınırındaki ücretlerden alınan vergi diliminin yüzde 10'a indirilmesi ve ek zam talebiyle tüm yurtta eylemler düzenliyor. Emekçiler, asgari ücrete kadar olan tüm ücretlerin vergi dışı bırakılmasını talep ederken asgari ücretten yoksulluk sınırı rakamına kadar olan ücretlerin de birinci vergi diliminde sabitlenmesini, birinci vergi dilimi oranının yüzde 10'a düşürülmesini istiyor.

"SERMAYEYE DEĞİL EMEKÇİYE BÜTÇE"

KESK İzmir Şubeler Platformu “vergide adalet” diyerek eylem düzenledi. Emniyet güçleri eylemde slogan yasağı getirse de KESK İzmir Şubeler Platformu, “Vergide adalet insanca bir ücret",  “Sermayeye değil emekçiye bütçe" sloganları attı. Basın açıklamasını okuyan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven tüm sendikalara yoksulluğa ve krize karşı miting çağrısı yaptı.

KESK olarak bütçe taleplerini açıklayan emekçiler Konak Sümerbank önünde bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi. Emniyet güçleri basın açıklamasına slogan yasağı getirdi. Yasağa rağmen kamu emekçileri vergi adaleti taleplerini sloganlara yansıttı.

Basın açıklamasını okuyan Mustafa Güven, en düşük maaş alan kamu emekçisine temmuz zammının 70 TL olarak yansıdığını; Eylül ayından itibaren yeni vergi dilimine girmesiyle yapılan kesintinin ise 200 TL’ye ulaştığını söyledi. Güven, “Vergi reformu yasa tasarısında ağır vergiler altında ezilen emekçi kesimini gözeten hiçbir düzenleme bulunmamaktadır. Tek derdi daha fazla vergi geliri elde etmek olan iktidarın, bu vergileri kimlerden, nerelerden toplayacağına ilişkin tahmin yapmak için kâhin olmaya gerek yok. Hala sermayeyi koruyan kollayan düzenlemeleri hayata geçirme derdinde olan iktidar, kurumlar vergisini yüzde 22 den yüzde 18’e indiriyor. Hazineyi doldurmak için bulduğu tek çare, ücretlilerden daha çok gelir vergisi kesintisi yapmak, dolaylı vergileri daha da arttırmak” dedi.

“HEP BİRLİKTE YOKSULLAŞMAYA HAYIR DİYELİM"

“Devletin tekelinde olan elektriğe, doğalgaza, akaryakıta, çaya ve şekere yapılan fahiş zamları enflasyona yansıtmayan, gözümüze baka baka türlü oyunlar çevirenlerin, memura, emekçiye, asgari ücretliye gelince, IMF’nin emrine uyarak ‘öngörülen enflasyon’ oranında düşük zam yapmasını kabul etmiyoruz” diyen Güven, artışın yüksek olduğu kalemlerin başında savunma ve Cumhurbaşkanlığı bütçesi geldiğini söyledi.

Güven, “Artık yeter. Bıçak kemiğe dayandı. Hep birlikte yoksullaşmaya hayır diyelim. Orta oyununu andıran bir gösteri ile tek taraflı olarak kamu hakem kurulu tarafından onaylanan toplu sözleşme hükümsüzdür. Açlık sınırına yakın maaş alan kamu emekçisinin maaşındaki erime hemen karşılanmalıdır. Bütçe kanununa eklenecek bir madde ile kamu emekçisine ve emeklisine ek zam verilsin” çağrısında bulundu.

TÜM EMEKÇİLER MÜCADELEYE

Kaynakların savaş ve rant için değil halk için, barış ve demokrasi için kullanılması, emekçilerin insanca yaşam taleplerini içermesi için mücadele kararlılıklarını sürdüreceklerini belirten Güven, “Tüm emekçileri ve halkımızı ağırlaşan yaşam koşullarına, hayat pahalılığına, insafsız vergi düzenine ve yoksullaşmaya karşı demokratik ve adil bir ülke için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)


BES ÜYESİ EMEKÇİLER: BÜTÇEDE EK ZAM İSTİYORUZ

Büro Emekçileri Sendikası, kamu emekçilerinin kayıplarının karşılanması için bütçeden ek zam verilmesi, açlık yoksulluk sınırı arasındaki ücretlerden alınan verginin %10'da sabitlenmesini istedi. BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, kendilerine gerçek değil öngörülen enflasyon üzerinden zam verilmesine tepki göstererek “Şayet enflasyon hükümetin beklediği gibi %12 olarak öngörülüyorsa neden devlet alacaklarına %22,58 zam yapılıyor?​” diye sordu.

KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) ek zam talebiyle eylem yaptı. Ankara Ulus Meydanı'nda yapılan eyleme KESK Eş Genel Başkanları Aysun Gezen ve Mehmet Bozgeyik de katıldı. Burada açıklama yapan BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, “Gittikçe ağırlaşan yaşam koşulları üstümüze karabasan gibi çöktü. Art arda gelen zamlar, adını ilk defa duyduğumuz vergiler, kış koşulları, enflasyon karşısında gün geçtikçe eriyen maaşlarımız bizleri çok da iyi günlerin beklemediğini göstermektedir” dedi.

"BİRİNCİ VERGİ DİLİMİ YÜZDE 10'A İNSİN"

İktidarın hazırladığı vergi kanununda, ağır vergiler altında ezilen emekçileri gözeten herhangi bir düzenleme bulunmadığını belirten Akpınar, hâlâ sermayeyi koruyan düzenlemeleri hayata geçirme derdinde olan iktidarın kurumlar vergisini %22'den %18'e indirdiğine dikkat çekti. Hazineyi doldurmak için bulunan tek çarenin ücretlilerden daha çok gelir vergisi kesintisi yapmak, dolaylı vergileri artırmak olduğunu belirten Akpınar, açlık sınırı olan rakamdan vergi dahil hiçbir kesinti yapılamaması, birinci vergi diliminin %10'a indirilmesi ve yoksulluk sınırına kadar ücretlerin bu oranda sabitlenmesi gerektiğini vurguladı.

"VERİRKEN BEKLENEN, ALIRKEN GERÇEKLEŞEN ENFLASYON"

Kamu emekçileri ve emeklilerine yapılan zamlarda %4 ile cimri davranan iktidarın kendi gelir ve alacakları konusunda bonkör davrandığını dile getiren Akpınar, “2020 yılında vergi, harç ve cezalardaki yeniden değerleme oranı %22,58 olarak belirlendi. Yani 2020 yılı için pasaport, ehliyet harçları ve trafik cezaları, motorlu taşıtlar vergisi oranı %22,58 artırıldı. Bu oranı Cumhurbaşkanı %100 artırma yetkisine sahip. Devlet kendi alacaklarına bu kadar zam yaparken bizim ücretimize gerçekleşen değil öngörülen enflasyon orana göre zam yapmaktadır. Şayet enflasyon hükümetin beklediği gibi %12 olarak öngörülüyorsa neden devlet alacaklarına %22,58 zam yapılıyor? Yani verirken %12, alırken %22,58. Kaşıkla verdiklerini kepçeyle alıyorlar” diye konuştu.

"BÜTÇEDE EK ZAM VERİLSİN"

Çok yüksek artışın olduğu kalemlerin başında Cumhurbaşkanlığı bütçesinin geldiğini belirten Akpınar, 2004'te 23 çeyrek altın alınan memur maaşının şimdi 9 çeyrek altın ettiğini söyledi. Geçen kış alınan doğalgazın bu yıl yarısını alabildiklerini ifade eden Akpınar, “Açlık sınırına yakın maaş alan kamu emekçisinin maaşındaki erime hemen karşılanmalıdır. Bütçe kanununa eklenecek bir madde ile kamu emekçisine ve emeklisine ek zam verilsin. Tüm emekçileri ve halkımızı ağırlaşan yaşam koşullarına, hayat pahalılığına, insafsız vergi düzenine ve yoksullaşmaya karşı demokratik ve adil bir ülke için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


"IMF'NİN EMRİNE UYARAK BİZLERE DÜŞÜK ZAM YAPIYORLAR"

Murat YAŞAR
Antalya

KESK Antalya Şubeler Platformu Defterdarlık binası önünde yaptığı açıklamada "İnsanca yaşayacak ücret ve vergide adalet' talebini yineledi.

Basın açıklamasında konuşan BES Antalya Şube Başkanı Devrim Mol, "Ardarda gelen zamlar, adını ilk defa duyduğumuz vergiler, kış koşulları, enflasyon karşısında gün geçtikçe eriyen maaşlarımız bizleri çok da iyi günlerin beklemediğini göstermektedir. Bu ay aldığımız maaşlardan, temmuzda verdikleri zammı daha cebinize bile girmeden, vergi dilimi denilen soygunlar geri alıyorlar" dedi.

Vergi reformu yasa tasarısında ağır vergiler altında ezilen emekçi kesimini gözeten hiçbir düzenleme bulunmadığını vurgulayan Mol, "Devletin tekelinde olan elektriğe, doğalgaza, akaryakıta, çaya ve şekere yapılan fahiş zamları enflasyona yansıtmayan, gözümüze baka baka türlü oyunlar çevirenlerin memura, emekçiye, asgari ücretliye gelince, IMF'nin emrine uyarak 'öngörülen enflasyon' oranında düşük zam yapmasını kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı. Mol son olarak "Konfederasyonumuz KESK, emekten, barıştan ve demokrasiden yanadır. Kaynakların savaş ve rant için değil halk için, barış ve demokrasi için kullanılması için, emekçilerin insanca yaşam talepleri için mücadele kararlılığımızı sürdüreceğiz" diyerek sözlerini noktaladı.

ÖNCEKİ HABER

Değirmendereliler JES'e inatla direniyor

SONRAKİ HABER

Büro Emekçileri Sendikası bütçede ek zam istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...