15 Kasım 2019 08:30
Son Güncellenme Tarihi: 16 Kasım 2019 15:38

Ağlayan zihinsel engelli öğrenciyi darbeden 1'i öğretmen 6 kişi açığa alındı

Kayseri’de, zihinsel engelli M.A.'yı karga tulumba pencereden binaya sokan biri öğretmen 6 kişi açığa alındı. Açıklama yapan öğretmen kendisini savunurken çocuğun ailesi şikayetçi olmadı.

Fotoğraflar: DHA

Paylaş

Kayseri’de, 75'inci Yıl İstikbal Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde eğitim gören zihinsel engelli M.A (20), 1'i öğretmen 6 görevli tarafından darbedilerek karga tulumba pencereden binaya sokuldu. Olayın sosyal medyada paylaşılan görüntülerine tepki yağarken Valilik soruşturma başlattı, 6 kişi açığa alındı. Konuya ilişkin açıklama yapan öğretmen kendisini savunurken aile şikayetçi olmadı.

Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde bulunan 75'inci Yıl İstikbal Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde, yüzde 60 zihinsel engelli M.A., iddiaya göre bahçede arkadaşları ile voleybol oynamasına izin verilmediği gerekçesiyle küserek yere oturup, ağlamaya başladı. Öğrencinin yanına giden görevliler, M.A.'yı ikna etmeye çalıştı.

Bir kişinin cep telefonu ile görüntülediği olayda M.A., ısrarlara rağmen oturduğu yerden kalkmadı. Bu sırada beden eğitimi öğretmeni K.K., "Kalkıyor musun kalkmıyor musun?" diyerek, öğrenciye ayağıyla vurdu. Öğrencinin, "Oynatmıyor, oynatmıyor" diyerek ağlamaya devam etmesi üzerine öğretmen K.K., "Oynatmıyorum lan oynatmıyorum, hoca ben değil miyim?" diyerek karşılık verdi. Ardından da M.A.'ya kafasıyla vurmak için hamle yaptı.

Daha sonra K.K. ve yanındaki görevliler, ağlayan öğrenciyi kol ve bacaklarından karga tulumba tutup, pencereden binaya soktu. Görüntüde, öğretmen K.K. ve bazı görevlilerin, öğrencinin arkasından pencereden içeriye girdiği görüldü. 

VALİLİK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Sosyal medyada paylaşılan görüntü büyük tepki çekerken biri öğretmen 6 kişi açığa alındı. Kayseri Valiliği, olayla ilgili inceleme ve soruşturma başlattı. Valilikten yapılan yazılı açıklamada "İlimiz Melikgazi bölgesinde bulunan 75'inci Yıl Rehabilitasyon Merkezi'nde meydana gelen olayla ilgili olarak, yöneticiler ve görevliler hakkında 4483 Sayılı Yasa'ya göre ön inceleme, 657 Sayılı Yasa'ya göre disiplin soruşturması başlatılmıştır. Ayrıca olaya karışan kamu görevlilerinin tamamı idari tedbir olarak açığa alınmış, memur statüsünde olmayanlar için işten çıkartılma süreci başlatılmıştır" denildi.

“ÇOCUĞUMUZUN VÜCUDUNDA YARA YOK”

Kayseri Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Nevzat Özer, zihinsel engelli öğrenci M.A.'nın darbedildiği 75'inci Yıl İstikbal Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde inceleme yaptı. Çıkışta açıklama yapan Özer, “Bu olayın tekrarlanmaması için ekstradan önlemler aldık, psikodestek sürecimiz devam edecek. Bakanlık müfettişlerimiz de olaya el attılar" şeklinde konuştu.

Özer, mağdur öğrenci M.A. ile de görüştüğünü ifade ederek, " Vücudunda herhangi bir yara yok ve keyfi yerinde” dedi.

ÖĞRETMEN KENDİSİNİ SAVUNDU, "KARALANDIM" DEDİ

Demirören Haber Ajansına konuşan beden eğitimi öğretmeni K.K., kendisini savundu. 5 yıldır okulda görev yaptığını söyleyen K.K., "5 yıllık sürecimde o çocuklarla herhangi bir sorun yaşamadım. Kamera kayıtları vardır. Okulda çocuğun birine vurduğum görünürse, beni cezaevine atsınlar. Benim orada çocuğa karşı yaptığımın tekme sallamak olarak ifade ediliyor ama ben o çocuğa tekme atsam yer yerinden oynar" dedi.

M.A'nın 1 hafta önce okuldan kaçtığını anlatan K.K., "Mahallede çocuğun birini yakalayıp dövmüş. Bisikletini almış ve annesinin evine gitmiş. Annesi bize telefon açtı. Ben çocuğun yapmış olduğu şeyin hata olduğunu anlayabilmesi için ve tekrar okulundan kaçmaması için 1 hafta boyunca onu spordan men ediyorum, 'Kenardan izle ve okuldan kaçmazsan seni de oynatacağım' diyorum" dedi.

Olay günü M.A.'ya oyunu kenardan izlemesini söylediğini aktaran K.K., "Kenardan izlerken kaçmaya yeltenmiş. Kaçarken arkadan yakalamışlar. Çocuğu getirmişler. Çocuğa 'hadi kalk' dedim, vurdum ayağımla ama bu ciddi bir vurma değildir. Sonra çocuğu içeriye aldık ve sakinleştirdik. Olaydan 1 gün sonra M.A. yanıma koşarak geldi ve 'Ben akıllı durdum. Yaptıklarım için özür dilerim. Beni bugün oynatır mısın?' dedi. Ben o çocuğa 2 saat boyunca voleybol oynattım. O gün ben işten çıkarken çocuk bacaklarıma sarıldı ve ağladı" ifadelerini kullandı.

Okula gitmek istediğini kaydeden K.K., "Okuluma gidince tek bir kişi benim hakkımda olumsuz bir şey söylerse beni hapis ile cezalandırsınlar. Kurumdan arkadaşlar arıyor ve 'Çocuklar huzursuz senin gelmediğini anladılar' diyorlar. Herkes tedirgin. Beni tanıyan tanıyor. Ben o kurumda şampiyonluklar yaşadım. Niye bir Allah'ın kulu yanımda durmadı? O kadar şey yaptım, bir olaydan sonra ben karalandım. Orada benim yerim muhakkak dolar; ama benim oradaki çocuklarla olan iletişimimi başka bir öğretmen veremez. O videoyu çeken arkadaş elini vicdanına koysun, ondan sonra olacaklara baksın" ifadelerini kullandı.

AİLE ŞİKAYETÇİ OLMADI

Başlatılan soruşturma kapsamında polis, zihinsel engelli M.A. ile babası M.A’nın ifadelerine başvurdu. Baba M.A., oğlunun uzun yıllardan bu yana 75'inci Yıl İstikbal Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde eğitim gördüğünü belirterek, "Ben okuldan ve öğretmenlerden memnunum. Oğluma gayet iyi bakıyorlar. Şikayetçi değilim" dedi.

Olayın mağduru M.A. ise "Hocam ile voleybol oynadık. Kimse beni darbetmedi. Olay benim inatlaşmam sonucu oldu. Kimseden şikayetçi değilim" ifadelerini kullandı. (İstanbul/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Şilili müzisyen ödül töreninde ülkesindeki devlet şiddetini protesto etti

SONRAKİ HABER

Devletin koruması altında olan çocuklar Ülkü Ocakları ve TÜGVA'ya götürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...