14 Kasım 2019 21:06

Finlandiya’da ırkçılar "feminizme karşı mücadele" kararı aldı

Gerçek Finlandiyalılar’ın gençlik örgütü Finlandiya Gençliği, feminizmin kadınlara ayrıcalık tanıdığını öne sürerek "feminizme karşı mücadele” etme kararı aldı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Yabancı düşmanı ve popülist parti Gerçek Finlandiyalılar’ın gençlik örgütü Finlandiya Gençliği, feminizmin kadınlara ayrıcalık tanıdığını öne sürerek "feminizme karşı mücadele” etme kararı aldı.

Hafta sonu gerçekleşen sonbahar toplantısında Finlandiya Gençliği’nin “feminizm karşıtı” olarak tanımlanması da kararlaştırıldı. Örgütün yaptığı yazlı açıklamada “Finlandiya Gençliği feminizmi zararlı ve başka bir cinse baskı yapıcı olarak görür” ifadelerine yer verildi.

Feminizmin kadınlar için ayrıcalıklar talep ettiği belirtilen açıklamada “Eşit haklar kadınlar için daha şimdiden erkeklerin sahip olduğu haklar düzeyindedir” denildi.

Ancak yapılan araştırmalar ve yayımlanan istatistikler toplumsal cinsiyet eşitliğinde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almasına karşın Finlandiya’da kadınların pek çok alanda eşit olmadıklarını gösteriyor.

Sosyal ve Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı son raporda, kadın ücretlerinin erkek ücretlerinden daha az olduğunu ve bunun da kadınların daha düşük emekli aylıkları almasına neden olduğunu belirtilmişti. Kadınlara yönelik şiddetin de büyük bir toplumsal sorun olduğuna da dikkat çekilmişti.

SİYAHİ GÖÇMENLERİ HEDEF ALMIŞTI

Finlandiya Gençliği, nisan ayında yapılan seçimler öncesi de siyahi göçmeleri aşağılayan ırkçı bir yorumda bulunmuştu.

Örgütün Twitter hesabında neşeli bir siyahi ailenin resmi yayınlanmış altına da “Finlandiya’nın geleceğinin böyle olmasını istemiyorsan Gerçek Finlandiyalılara oy ver” yazılmıştı.

Ayrımcılık Ombudsmanı, Finlandiya Gençliğini siyah derililerin insani değerlerini aşağılamakla suçladı. Örgütün beyazların toplum içindekileri konumlarını güçlendirmek için ırkçı mesajları yaygınlaştırdığı değerlendirmesini yaptı.

Helsinki Polisi de, örgüt hakkında kışkırtıcılık yapma suçundan soruşturma başlattı.

DEVLET YARDIMI DURDURULDU

Gençlik örgütlerine devlet yardımı yapan Eğitim ve Kültür Bakanlığı da, kültürel çoğulculuğa aykırı hareket ettiği için Finlandiya Gençliği’ne bu yıl için yaptığı 115 bin avronun geri ödemesini talep etti.

Bu gelişmelerin ardından örgütün İkinci Başkanı yaptığı açıklamada söz konusu twettin yayınlanmasının yanlış olduğunu kabul etti ve söz konusu tweet örgütün hesabından silindi.

GERÇEK FİNLANDİYALILAR BİRİNCİ PARTİ

Ekim ayı sonlarında Kantar adlı kamuoyu araştırma kurumunun 2 bin 100 kişiyi kapsayan araştırmanın sonucu Gerçek Finlandiyalılar’ınyüzde 20,5’lik seçmen desteğine sahip olduğunu gösterdi.

Sosyal Demokrat ve Ulusal Topluluk Partisi ise yüzde 17 ile ikinci sırayı paylaştı. Yeşiller yüzde 13,9, Merkez Partisi yüzde 12,2, Sol Parti yüzde 8,2, İsveç Halk Partisi % 4,3 ve Hıristiyan Demokratlar yüzde 3,3’lük oy oranında sahip.

ÖNCEKİ HABER

Evrensel'in 25. yılı | Mersin'de dayanışma etkinliği düzenlendi

SONRAKİ HABER

Haftann filmleri: ‘Ve Sonra Dans Ettik’ ile ‘Kraliçe Lear’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...