14 Kasım 2019 07:58
Son Güncellenme Tarihi: 22 Kasım 2019 17:54

Antep’te HDP’ye kongre hazırlığı öncesi operasyon: 54 kişi gözaltına alındı

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen bir soruşturma kapsamında aralarında HDP ve DBP yöneticilerinin de yer aldığı 54 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İnanç YILDIZ

Antep’te il kongresi hazırlığı öncesi HDP il ve Şahinbey, Şehitkamil ilçe örgütlerine polis baskın düzenledi. İl Eş Başkanı Müslüm Kılıç, Şahinbey İlçe Eş Başkanı Mehmet Özkan’ın da aralarında bulunduğu 54 kişi gözaltına alındı. Gözaltıları “algı operasyon” olarak nitelendiren HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, “Antep’te sanıyorlar ki HDP il binasını bu şekilde kapatırız. Ama biz her gün daha büyüyerek onların karşısında, onların siyasetini boşa çıkarıyoruz” dedi.

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığınca, yürütülen bir soruşturma kapsamında yaklaşık 6 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından aralarında HDP ve DBP yöneticilerinin de yer aldığı 54 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Antep’in merkez Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerinde dün sabah saatlerinde İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve TEM ekiplerinin helikopter ve özel harekat ekiplerinin desteğiyle Vatan, Beybahçe, Karşıyaka ve Hacıbaba Mahallelerinde ev baskınları düzenlendi.

KONGRE HAZIRLIĞI ÖNCESİ GÖZALTI

Gözaltı kararının HDP İl kongresine hazırlıkların başlamasından hemen sonra verilmesi dikkat çekti. Antep’te ilçe kongrelerini tamamlayan HDP, il kongresini toplamak için çalışmalar yapıyordu. Önceki gün Şahinbey İlçesinde ve Gazikent’de halk danışma toplantıları yapılmasından hemen sonra operasyon kararının verilmesi dikkat çekti. İl kongresi ise Kasım ayı sonu ya da Aralık ayının ilk haftası gibi yapılması planlanıyordu.

Operasyonda Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Eş Başkanı Müslüm Kılıç, Şahinbey İlçe Eş Başkanı Mehmet Özkan, Parti Yöneticisi Mustafa Tunç ve Hatice Küçüker’in aralarında bulunduğu en az 54 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

HDP İl ve Şahinbey, Şehitkamil İlçe Örgütü binaları ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Örgütü binasında yapılan aramalar sonlandırıldı. Arama sonucunda çok sayıda pankart, flama, bayrak ve dosyaya el konuldu. Gözaltıların ardından HDP İl Örgütünde kriz masası kurularak, il ve il ilçe örgütlerinin hizmetinin aksamaması için çalışma başlatıldı. Gözaltına alınanlar arasında mevcut HDP il ilçe yönetimlerinde ve geçmiş dönemde görev alan yönetici ve adaylar bulunuyor.

AVUKATLARA MÜDAFİLİK YASAĞI

Avukat Bülent Duran gözaltıların durumlarına ilişkin Evrensel’e bilgi verdi. Gözaltına alınanların avukatlarıyla görüşmesi için 24 saatlik kısıtlama kararının verildiğini söyleyen Duran, 4 günlük gözaltı süresi olduğunu belirterek, avukatların bir kısmı için de hakkında açılan soruşturma olduğu için müdafilik üstlenmeyeceğinin kararının alındığını ifade etti.

Bu kapsamda gösterilen Avukat Alaattin Aslan, Berivan Özpolat, Mehmet Alagöz, Mehmet Erdem, Hasan Önder Sulu, Adnan Erol, Yakup Koca, Mustafa Yalçın, Mustafa Hartavi, Mahmut Fermanoğlu ve Kahraman Çiçek’in gözaltına alınan kişilerin müdafiliğini üstlenmesi engellendi. Avukatların 677 Sayılı KHK ile kapatılan Özgürlükçü Hukukçular Derneği’ne üye olmalarından dolayı “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan soruşturma yürütülmesini yasaklamaya gerekçe gösteren başsavcılık, avukatların mevcut dosyada adı geçen kişilerin müdafiliğini üstlenmesine 1 yıl süreyle yasak koydu.

TOĞRUL: ‘ALGI OPERASYONU’ YAPILIYOR

Öte yandan HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, operasyona dair TBMM’de basın toplantısı düzenlendi. Toğrul, Antep’te arkadaşlarına yönelik sosyal medya paylaşımları ve HDP’nin eylemlerine katılım gerekçesiyle operasyon yapıldığını söyledi.

İl binalarında 6 saati geçen sürede arama yapıldığını söyleyen Toğrul, “Anlaşılıyor ki ellerinde bir delil yok ve bir delil yaratmaya çalışıyorlar” dedi. Antep’te bu operasyonların benzerlerinin daha önce de yapıldığını ve Antep Valiliği’nin “algı operasyonu” yaratmaya çalıştığını belirten Toğrul, “Valilik yerel basına bir başlıkla haber servis ediyor. Dron, tank, panzer eşliğinde devasa bir KCK/PKK operasyonu şeklinde servis ediyor. Defalarca bu operasyonlar yapılmasına rağmen arkadaşlarımız ya hiç mahkemeye çıkarılmıyor ya da ilk mahkemede serbest bırakılıyor. Terör adı altında partimizin eylem ve etkinliklerine katılmak suç olarak gösterilmek isteniyor” dedi.

‘SANIYORLAR Kİ HDP İL BİNASINI BU ŞEKİLDE KAPATIRIZ’

HDP’yi kriminalize etmeye ve işlevsiz bırakmaya yönelik bir girişim olduğunu belirten Toğrul, “Bizimle siyaseten baş edemeyenler kolluk ve yargıyı kullanarak yenmeye çalışıyor. Antep’te sanıyorlar ki HDP il binasını bu şekilde kapatırız. Ama biz her gün daha büyüyerek onların karşısında, onların siyasetini boşa çıkarıyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan: Kayyumlar 5,7 milyar borç bıraktı

SONRAKİ HABER

Bolivya’da darbe karşıtı kitlesel eylemler yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...