13 Kasım 2019 15:56

Alibeyköy ve Kağıthane için hava kirliliği alarmı

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Alibeyköy ve Kağıthane’de yaşanan hava kirliliğini endişe verici olduğunu açıklayarak, tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası yaptığı yazılı açıklamayla, Alibeyköy ve Kağıthane’de yaşanan hava kirliliği ile ilgili verileri yayımladı. Alibeyköy ve Kağıthane’de yaşanan hava kirliliğini endişe verici bulan TMMOB, tablonun tersine çevrilebilmesi için sağlık açısından tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı, www.havaizleme.gov.tr sitesinde İstanbul-Alibeyköy ve Kağıthane istasyonları için yayımladığı verilerin, bir süredir PM10 verileri açısından hassas olarak ilan edildiği belirtilen açıklamada, “Hava kirliliğinin belirleyici parametrelerinden biri olan PM10 basit olarak havada askıda kalan küçük toz parçacıklarını ifade eder. Solunması halinde yaratabileceği onlarca hastalığın başında, akciğer hastalıkları sayılır. Alibeyköy İstasyonunun 14.10.2019-13.11.2019 aralığındaki verilerine bakacak olursak, son bir ayda ölçülmüş en yüksek değerinin 10 Kasım 2019 tarihi 164.70 μg/m3 olarak kaydedildiğini ve son bir ayın ortalamasının da 25.41 μg/m3 olduğunu görebiliyoruz. PM10 ve PM2.5 kirliliğinin anlık patlamalarla yükselip takip eden süreçte normalleşmeler halinde seyretmediği ve limit üzerindeki seyirde bir kararlığa sahip olduğunu da görmekteyiz. 12-13 Kasım 2019 tarihlerini kapsayan PM10 değerlerinin normal seviyelerde seyretmediğini göstermektedir. Alibeyköy’de son bir ay içerisinde limit aşımlarının yaşandığı ve ortalama değerin 50.95 μg/m3 olduğu görülmektedir” denildi.

“YETKİLİLER BİR AN ÖNCE ÖNLEM ALMALI”

Hava kirliliği verilerindeki olumsuz seyrin mevsimsel etkilerle gerçekleşebileceğini, sonbahar aylarının hava kirliliğinde olumsuz bir etki oluşturduğunu belirten açıklama, “Ancak ekim ve kasım ayı ortalama sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, ısınma kaynaklı kirleticilerin havaya önceki yıllara göre daha az yayılıyor olması mevcut tablonun salt mevsimsel olmadığı yönündeki endişelerimizi güçlendirmektedir. Bu sebeple endişe verici tablonun tersine çevrilebilmesi için öncelikle İstanbul İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından sağlık açısından ne tür tedbirlerin alınması kamuoyuna açıklanmalıdır. Ayrıca İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve İlçe Belediyelerinin hava kirliliğine karşı kişisel korunma yöntemleri hakkında bilgilendirme ve denetimlere başlaması gerekmektedir” ifadeleri yer aldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKP Siirt ve Iğdır İl Başkanları istifa etti

SONRAKİ HABER

Beyaz Saray'daki, Erdoğan-Trump görüşmesi sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...