13 Kasım 2019 15:41

Çorlu tren katliamı bilirkişi raporuna isyan: Yetkililer aklanmak isteniyor

Çorlu tren kazasında yaşamını yitirenlerin aileleri ve avukatları, bilirkişi raporunun taraflı hazırlandığını ifade ederek, TCDD yetkililerinin aklanmaya çalışıldığını söyledi.

Mısra Sel (ortada) | Fotoğraf: MA

Paylaş

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz 2018'de gerçekleşen ve 25 kişinin öldüğü, 328 kişinin de yaralandığı tren faciasına ilişkin hazırlanan Bilirkişi Raporu ailelerin ve avukatlarının tepkisine neden oldu. 

Konuya ilişkin Beyoğlu’nda bulunan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul Şubesi önünde yapılan açıklamaya, Hakların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Züleyha Gülüm ile HDP İstanbul İl Örgütü Eşbaşkanları Elif Bulut ve Erdal Avcı da katılarak destek verdi.

Bilirkişi raporuna dair hazırlanan basın metnini, aileler adına kazada yaşamını yitiren Oğuz Arda Sel’in annesi Mısra Öz Sel okudu.

“TCDD YETKİLİLERİ HAKKINDA TAKİPSİZLİK”

Kazayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda tamamen sübjektif değerlendirmelere yer verildiğini söyleyen Sel, “Olayda asli sorumluluğu bulunan TCDD yetkililerine hiçbir kusur atfedilmemiş. Olayın meydana gelmesinde sadece TCDD’nin alt kademelerinde çalışan dört personelin ‘asli kusurlu’ olduğu belirtilmiş; soruşturma dosyasında da, bilirkişi raporu temel alınarak, diğer TCDD yetkilileri hakkında takipsizlik kararı verilmiştir” dedi.

“BİLİRKİŞİ LİSTESİ HIZLICA BELİRLENDİ”

Sel, savcılıkla oluşturulan bilirkişi heyetinin objektif ve bilimsel kriterler esas alınarak oluşturulamadığını da iade etti.

Sel, “Olaydan birkaç saat sonra, kurtarma çalışmaları devam ederken bilirkişiler helikopterle olay yerine götürülmüştür. Görev yapacak bilirkişilerin, Bilirkişi Bölge Kurulları tarafından oluşturulan o yıla ait güncel listede yer alması gerekmesine karşın, bilirkişilerden Engin Bıçakçı ve Bedir Duman haricindeki bilirkişiler, 2018 yılı bilirkişiliğe kabul edilenler listesinde yer almamaktadır” diye belirtti.

“TCDD YÖNETİMİ SORUMLULUKTAN KAÇIRILIYOR”

Raporun objektiften uzak bir şekilde hazırlandığını belirten kaydeden Sel, heyette yer alan diğer isimlere dair şu bilgileri verdi: “Savcılık tarafından seçilen bilirkişi heyetinde yer alan ve elektrik mühendisi olan Prof. Dr. Bekir Sıddık Binboğa Yarman, aynı zamanda Çorlu tren kazası hattında sinyalizasyon çalışmasını yapan Savronik Sistem Anonim Şirketi'nin yönetim kurulu üyesidir. Bu hali ile bizzat olaya taraf olması nedeni ile görevden çekilmesi gerekirken görevini kötüye kullanarak yanlı rapor tanzim etmiştir. İnşaat Mühendisi olan Prof. Dr. Mustafa Karaşahin ise, 22 Temmuz 2004'te hızlandırılmış trenin Pamukova'da yaptığı kazada, faciayı soruşturmak için oluşturulan ve dolayı bir şekilde makinistleri suçlayarak TCDD yönetimini sorumluluktan kaçıran Bağımsız Bilim Kurulu'nda yer almıştır. O tarihin ardından 2005-2012 yılları arasında Ulaştırma Bakan Danışmanı olarak görev yapmış, 2009-2013 yıllarında da Yüksek Hızlı Tren İşletmesi Danışmanlığı görevlerinde bulunmuştur. 2013’ten itibaren Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde Kaza- Araştırma ve İnceleme Kurulu üyesidir. 2012-2014 yılları arasında Çorlu faciasının meydana geldiği Trakya Demiryolu Hattı Yenileme Projesi'nde danışmanlık hizmeti vermiştir.”

“GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANMIŞ”

Mustafa Karaşahin’in 17 Ağustos 2019 tarihinde NTV Haber'e verdiği röportajına da değinen Sel, Karaşahin’in faciayı aşırı yağış sonucunda menfezde dengeyi sağlayan dolgunun erozyonu olarak açıkladığını hatırlattı. 

Karaşahin’in aynı röportajda kazaya dair ‘135 yıldır fonksiyonunu yerine getirilen başarılı bir menfez. Küresel ısınma kaynaklı mevsim değişikliklerinden ani sağanak yağışlar ortaya çıkabiliyor’ ifadelerini kullandığı söyleyen Sel, “Bu hali ile bilirkişi Mustafa Karaşahin de objektif bir rapor tanzim etmemiş, kazanın oluşumda sorumluluğu olan kişilere ve kurumlara verdiği hizmet ve danışmalık ilişkisi nedeni ile bilirkişiliğe engel hali olmasına rağmen dosyadan çekilmemiş ve taraflı bilirkişi raporu tanzim ederek görevini kötüye kullanmıştır” ifadelerini kullandı.

“SORUMLULAR HESAP VERENE KADAR MÜCADELEYE DEVAM”

Bilirkişiler hakkında gerekli disiplin soruşturması açılarak, meslekten yasaklanmaları gerektiğini söyleyen Sel, “Bu nedenlerle, bugün, adalet arayışımızın bir parçası olarak, ilgili bilirkişileri, TMMOB'a bağlı ilgili meslek odalarına şikayet ediyoruz. Bundan sonraki süreçte de Çorlu Tren Katliamına neden olan tüm sorumluların kamu vicdanında ve yargı önünde hesap vermesi için mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de, yaşamını yitirenleri anarak başladığı konuşmasında olayın bir “cinayet” olduğunu ifade etti.

Gülüm, “Alt kademedekileri sorgulayarak kurtulamazsınız. Asıl sorumlular adalet önüne çıkarılmalıdır. HDP olarak olayın sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

"Çiftçi 1.5 TL’ye ürettiğini 1.35 TL’ye satarsa bir daha buğday ekilir mi?"

SONRAKİ HABER

AKP Siirt ve Iğdır İl Başkanları istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...