13 Kasım 2019 15:15

Aslı Erdoğan: Bütün bunlar tesadüfse çok şanssızım

İtalyan gazetesinde yayınlanan söyleşisi, Le Soir gazetesi tarafından yanlış çevrildikten sonra hakkında linç kampanyası sürdürülen Yazar Aslı Erdoğan iddiaları bir kez daha yanıtladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

İtalyan La Repubblica gazetesinde 15 Ekim'de yayımlanan söyleşisi, 23 Ekim'de Belçika'da yayınlanan Le Soir gazetesi tarafından yanlış çevrildikten sonra Türkiye'de aleyhine yandaş basın ve sosyal medyada linç kampanyası sürdürülen yazar Aslı Erdoğan, Köln'de katıldığı toplantıda hakkında söylenenlere yanıt verdi. Erdoğan ayrıca, “Linç kampanyasının başını ise Ahmet Hakan çekti. Bu kampanyadan birkaç gün sonra Ahmet Hakan (Hürriyet) genel yayın yönetmeni oldu. Bütün bular tesadüfse çok şanssızım. Daha önce bu şekilde saldırdığı Tahir Elçi vuruldu” dedi.

Le Soir gazetesi tarafından başlığa çıkarılan “Türklere, okula başlar başlamaz Kürtlerden nefret edilmesi öğretiliyor” sözünün kendisine ait olmadığını, gazetenin yanlış çeviriden ötürü özür dilediğini belirten Erdoğan, kendisine ait olmayan sözü kullanarak hakkında kampanya yürütenlerin ise bugüne kadar özür dilemediğini söyleyerek, “Türkiye standartları içinde büyük ve vahşi bir kampanya yürütüldü. Milyonlarca insanın bu kampanyaya katıldığını söylemek abartı olmaz. Sanırım bir teki bile edebiyatımdan bahsetmedi, beni savunanlar dahil. Kadınlara yönelik bildiğimiz söylemler on binlerle yağıyordu ve ölüm tehditleri geldi. Ve bir kişi kalkıp bunu söyleyenin bir yazar olduğunu söylemeyi aklından geçirmedi. Beni savunanlar da bunu yapmadı” dedi.

"EĞİTİM SİSTEMİMİZ MİLİTARİST"

İtalyan gazetecinin kendisine yönettiği “Neden bütün muhalefet Suriye'ye yönelik askeri operasyonu destekliyor? şeklindeki soruya, “Eğitim sistemimiz şovenist ve militarist bir yapıya sahip” biçiminde yanıt verdiğini belirten Erdoğan, “Bu bir yorum değil olgu” dedi. İtalyan gazetecinin kullandığı başlığın da kendisine ait bir söz olmadığını ifade eden Erdoğan, “Başlığa küçük itirazlarım var. Ben olsaydım başlık olarak ‘Bize düşmanlar indoktrine/öğretiliyor ediliyor’ kullanırdım. Çünkü benim eğitim gördüğüm yıllarda okullarda Kürt, Ermeni sözcükleri geçmezdi. Kürtlerden habersizdik” dedi.

Erdoğan çeviride başka bir hatanın da yapıldığını ifade ederek, “Benim, parlamentoda, HDP dışındaki partiler Kürt kurumlarını terörist olarak görüyor sözüm, çeviride 'Parlamentoda, HDP dışındaki parlamenterler teröristtir' şeklinde çevriliyor. Burada gerçekten hatalı bir çeviri mi, kasıt mı var, hayat boyunca öğrenemeyeceğiz. Le Soir özür diledi ve doğrusunu yayınladı. İşin en komiği 'parlamenterler teröristtir' cümlesine hiç itiraz gelmemesi oldu. Linç kampanyası asıl olarak 'bize Kürt nefreti öğretiliyor'dan koptu.”

Röportajda çok dikkatli konuşmaya çalıştığını, bu nedenle kelimeleri cımbızla seçtiğini dile getiren Erdoğan, bu kadar tepkiyi beklemediğini de sözlerine ekledi.

AHMET HAKAN ELEŞTİRİSİ

Hakkında basında ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayla sürdürülen linç kampanyasının, çeviride yanlışlık olduğu ortaya çıkmasına rağmen devam ettiğini ifade eden Erdoğan, “Bunun başını ise Ahmet Hakan ve çevresi çekti. Kimisi de 'terör sevici cümlelerini inkar etti' dedi. Bu kampanyadan birkaç gün sonra Ahmet Hakan (Hürriyet) genel yayın yönetmeni oldu. Bütün bular tesadüfse çok şanssızım. Ahmet Hakan'ın edebiyatım hakkındaki görüşlerine elbette saygı duyarım, ancak tedirgin edici olan şu ki, daha önce bu şekilde saldırdığı Tahir Elçi vuruldu” dedi.

Değişim kesimlerden gelen saldırılar karşısında şaşırmadığını ifade eden Erdoğan devamla, “Kendisini sosyalist diye adlandıranlar bile bunu Türkiye'yi karalamak, ödül almak için yaptığım gibi iddialar öne sürdü. Ben de sonunda çıkıp yanıt vermek zorunda kaldım” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Denizcilik sektöründe kadın olmak

SONRAKİ HABER

"Çiftçi 1.5 TL’ye ürettiğini 1.35 TL’ye satarsa bir daha buğday ekilir mi?"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...