13 Kasım 2019 12:12

İstanbul İşçi Sendikaları: İnsanca yaşama yetecek ücret ve vergide adalet istiyoruz

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, asgari ücretin insanca yaşamaya yetecek düzeye getirilmesi ve vergide adaletin sağlanması için açıklama yaptı.

ARŞİV | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk-İş,  ve Hak-İş'e bağlı sendikaların oluşturduğu İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, "İnsanca yaşama yetecek ücret, vergide adalet için mücadeleye" sloganıyla Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda basın açıklaması düzenledi. "Birlikte daha güçlüyüz, asgari değil, insanca yaşama yetecek ücret, vergide adalet istiyoruz" pankartının açıldığı açıklamada, sık sık "Birleşe birleşe kazanacağız" "Vergide adalet istiyoruz", "Sermaye değil emekçiye bütçe", "Patronlara köle olmayacağız" sloganı atıldı.

Açıklama öncesi konuşan, Deri Dokuma ve Tekstil İşçileri Sendikası (Deriteks) Avrupa Yakası Örgütlenme temsilcisi Veysel Arslan, işsizliğin, yoksulluğun intiharlara yol açtığını söyleyerek, İstanbul Fatih Mahallesinde intihar eden 4 kardeşi hatırlattı. Elektriğe, doğalgaza, yakıta sürekli zam yapıldığını belirten Arslan, "Yoksulun ücreti düzeltilmelidir. Vergi dilimleri artırıldı. Asgari ücretle çalışanın sesini duymak zorundasınız" diye konuştu.

“ASGARİ ÜCRETLİNİN TALEPLERİ DİKKATE ALINMALI”

Ortak açıklamayı Sağlık İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı Nedime Yıldırım okundu.  Türkiye işçi sınıfının en büyük sözleşmesi olan asgari ücret görüşmelerinin önümüzdeki ay itibariyle başlayacağına değinen Yıldırım, "Asgari ücret insanca yaşanabilecek bir seviyede olmalıdır. Ve asgari ücretin belirlenmesinde asıl muhatap olan asgari ücretlilerin talepleri dikkate alınmalı ve taraf oldukları sözleşmede belirleyici bir konumda olmalıdırlar" dedi.

“VERGİDE DE ADİL BİR DÜZENLEME YAPILMASI GEREKLİ”

Asgari ücretin insanca yaşam koşullarına çekilmesi gerektiği, vergide de adil bir düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, "Doğrudan ve dolaylı vergilerin en büyük ödeyicisi olan işçileri, işverenler ile aynı oranlarda vergilendirmek haksız ve adaletsiz bir uygulamadır. Türkiye'de aylık brüt 2.558,40 TL olan asgari ücretin neti, bekar olan işçi için 2.020,90 TL'dir ve bu tutara asgari geçim indirimi dahildir. Asgari ücretli bir işçi bile yıllık 4.552 TL gelir ve damga vergisi ödemektedir. Evli, iki çocuklu bir asgari ücretlinin yılın ilk ayında 2.116,84 TL olan net ücreti yılın son üç ayında 2.008,11 TL'ye gerilemektedir. Asgari ücretli, yıkın sonlarına doğru yüzde 15'lik diliminden yüzde 20'lik dilime geçiş yapmaktadır. Vergi düzenlemesi ile bu tutar 2.020,90 TL' ye yükselmekte ve fakat yılın ilk ayına göre, vergi nedeniyle yine de ücreti gerilemektedir" diye konuştu.

Yıldırım, doğrudan ve dolaylı olarak işçi ve emekçilerden kesilen vergiler ve iğneden ipliğe yapılan zamlar işçi ve emekçilerin yaşam koşullarını dayanılmaz hale getirdiğini söyleyerek, "Sürekli vergi afları ile patronların ödemedikleri vergiler silinirken ve kamu kaynaklarından işverenlere sürekli “teşvik” adı altında kaynak aktarılırken işçi ve emekçiler ise adil olmayan sisteminin altında ezilmektedir" ifadelerini kullandı.

“OLDUBİTTİYE GETİRİLMESİNE İZİN VERMEMELİYİZ”

Ortak bir mücadele zeminin yaratılması gerektiğini söyleyen Yıldırım, "Yine işçi ve emekçilere çağrımızda bu sürecin kapalı kapılar ardından yapılmasına ve oldubittiye getirilmesine izin verilmemeli ve tarafı olduğumuz sözleşmemize sahip çıkmalıyız. Asgari değil insanca yaşama yetecek ücret ve vergide adalet istiyoruz" dedi.

ÖNERİLER

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu olarak Yıldırım önerilerini şöyle :

Vergi sistemi yeniden düzenlenmeli ve asgari ücret bütünü ile vergi dışı bırakılmalıdır. Temel tüketim malları ile lüks tüketim malları arasında ödenen vergi aynı olmamalı özellikle ekmek, su gibi temel ihtiyaçlar vergi dışı bırakılmalıdır. Toplanan vergiler kamu hizmetleri olarak yani elektrik, su ve yol olarak emekçilere hizmet olarak dönmelidir. Patronların ödenmeyen vergileri düzenli çıkarılan aflarla 'af' edilmemeli ve bu yük emekçilerin sırtına yıkılmamalıdır.

Ayrıca yoksulluk sınırının 6 bin733 olduğu bir ülkede asgari ücretin açlık sınırının altında olması kabul edilemez. Asgari ücret insanca yaşanacak bir düzeye çıkarılmalı ve yukarıda ifade ettiğimiz gibi her türlü vergiden muaf tutulmalıdır. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DİSK Ege Bölge temsilciliği ve bağlı sendikalar vergi adaleti için iş bıraktı

SONRAKİ HABER

Zonguldak'ta iş cinayeti: Beton makinesinin altında kalan işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...