DİSK Ege Bölge temsilciliği ve bağlı sendikalar vergi adaleti için iş bıraktı

İzmir’de DİSK’e bağlı sendikalar "Kıdem tazminatı gasbına hayır, vergi adaleti şimdi" sloganıyla yarım günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

13 Kasım 2019 12:01
Son Güncellenme Tarihi: 13 Kasım 2019 15:36
Paylaş

DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nin çağrısıyla bağlı sendikalara üye işçiler "Kıdem tazminatı gasbına hayır, vergi adaleti şimdi" sloganıyla yarım günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirerek kitlesel basın açıklaması yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinde çalışan birçok birimdeki işçi yarım günlük iş bırakırken, itfaiye, İzsu acil birimde ve ESHOT'ta çalışanlar iş bırakmadı.

Konak Eski Sümerbank önünde yapılan kitlesel basın açıklamasına DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel İş Genel Sekreteri Şükret Sevengen, Genel-İş Mali İşler Daire Başkanı Mehmet Güleryüz, Güvenlik Sen Genel Başkanı Serdar Aslan katılırken, Türk-İş Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım, KESK İzmir Şubeler Platformu, HDP Milletvekili Musa Piroğlu, Emek Partisi il başkanı ve yönetimi, 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği, emek ve demokrasi güçleri, 181 gündür direnen Aliağa Belediyesi işçileri de eyleme destek verdi.

Sık sık genel grev genel direniş sloganlarının atıldığı eylemde, bugün Ankara’da Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’in bir araya gelerek yaptığı toplantıdan sonra İzmir’den genel grev çağrısı yapıldı. "Bu ücretlerle ve bu vergilerle geçinemiyoruz" diyen işçiler insanca bir ücret ve vergi adaleti talep etti. Ayrıca eylemde işçiler hükümeti istifaya davet etti.

"BU ÜLKENİN EN ÖNEMLİ SORUNU İŞSİZLİKTİR"

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Yaşadığımız sorunların psikolojik olmadığını kendi hayatlarımızdan görüyoruz. Ama sizler bu ülkede yaşanan ekonomik krizi yoksulluğu yok saydıkça bilin ki sorunlar çözülmüyor daha da büyüyor. Bu ülkenin en önemli sorunu işsizliktir, yoksulluktur. Madem işler yolunda neden işsizlikte cumhuriyet tarihinin rekorlarını yaşıyoruz. Bu ülkede her 4 gençten 1’i işsiz. Bu kadar yüksek genç ve kadın işsizliği ekonomik veri olmanın ötesinde ülkenin geleceğini tehdit etmekte. Bunun sonucunda yaşanan intiharlar yüreğimizi acıtıyor. Siz bunları inkar ettikçe büyüyor. 17 yıldır ülkeyi yönetenleri, ülkenin krize girmesine sebep olanları krizin faturasını üzerimize yıkmaya çalışan politikalardan vazgeçmeye ve derhal adım atmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

Kıdem tazminatının da işçiler için son kale olduğunu söyleyerek sonuna kadar sahip çıkacaklarını ifade eden Çerkezoğlu, “Bugün toplu sözleşme süreçlerinde ve önümüzdeki aralık ayında yapılacak olan asgari ücret belirleme sürecinde bütün ücretleri aşağı çekmenin adımlarını atıyorlar, üstelik IMF ile birlikte yapıyorlar” dedi.

"SİZİN GÖZÜNÜZDE EMEK BU KADAR DEĞERSİZ Mİ?"

2020 yılında yapılacak zamlara da değinen Çerkezoğlu, “Devlet kendi yaptığı hizmetler için de zam planlıyor 2020'de. 1 Ocak’tan itibaren devletin verdiği bütün hizmetlere yüzde 22,5 oranında zam yapıyorlar. Ama ücret zamlarını yüzde 8’lerde tutmaya çalışıyorlar. Emek bu kadar mı değersiz sizin gözünüzde? Ücretlerimize en az 22,5 oranında zam yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

"GENEL GREV KARARINA HAZIRIZ"

Talepleri yineleyen Çerkezoğlu, “Vergiyi tabana yayacağız diyorlar. Devletin topladığı verginin neredeyse tamamını işçiler ödüyor. İnsaf edin! Bu ülkede eğer bir vergi politikası konuşulacaksa vergiyi tabana değil tavana yayın. Az kazanandan az, çok kazanandan çok alın. Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılsın. Genel tüketim maddelerindeki KDV sıfırlamalı. Vergi yoluyla daha da yoksullaştırmaya çalışanlara karşı vergi talebini daha da yükseltmeye kararlıyız. Haklı olmak yetmez; taleplerimiz için yan yana gelmek ve mücadele etmek gerekir. Genel grev kararına biz İzmir'de hazırız” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

 {{388830}}

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Bir sultan, bir ressam, bir resim ve ülkenin değişmeyen kaderi

SONRAKİ HABER

İstanbul İşçi Sendikaları: İnsanca yaşama yetecek ücret ve vergide adalet istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...