13 Kasım 2019 07:05
Son Güncellenme Tarihi: 13 Kasım 2019 07:56

Bilirkişi raporu: Berkin Elvan’ı vuran polis, biber gazı silahı konusunda bilinçli

Berkin Elvan davasının 15. duruşması görüldü. Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda, biber gazı silahını ateşleyen sanık polisin, biber gazı kullanmada “bilinçli olduğu” vurgulandı.

Berkin Elvan

Paylaş

Gezi Parkı eylemleri sürdüğü dönem 16 Haziran 2013'te Okmeydanı'ndaki evinin yakınlarında polisin attığı gaz fişeği nedeniyle hayatını kaybeden Berkin Elvan ile ilgili dava görüldü. Mahkeme, duruşmayı 5 Şubat 2020 tarihine erteledi.

Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesinde, İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen ve Berkin Elvan'ı vuran polis memuru F.D.'nin yargılandığı davanın 15. duruşmasına Sami Elvan, Gülsüm Elvan ve kızları da katıldı.

Mahkemede tanık olarak dinlenen polis Yalçın Şengör, Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Mahkeme başkanının Şengör’e olay günü kimlerle, nerelere gittiğini sorması üzerine Şengör, “Aradan 6 yıl geçti, hatırlamıyorum. O gün orada olduğumu bile hatırlamıyorum. Görev yaparken yanımda kim vardı, kim yoktu hiç bilmiyorum” dedi. Mahkeme başkanının, Şengör’ün önceki duruşmada nerede görev yaptığını söylediğini hatırlatmasına rağmen Şengör, bunu da hatırlamadığını söyledi. Şengör, kendisine yöneltilen her soruya "hatırlamıyorum" yanıtını verdi.

BİLİKİŞİ RAPORU SUNULDU

Berkin Elvan davasında mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda Berkin Elvan'ın vurulduğu biber gazı silahını ateşleyen polis memurunun bu silahı kullanma konusunda eğitimli ve bilinçli olduğu kaydedildi. Rapora göre olay yerinde ve saatinde göstericilerin eylemi de yoktu.

bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre, İzmir, Foça’daki Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nda hazırlanan bilirkişi raporu sunuldu. Raporda, polisin biber gazı silahı (zet silahı) kullanmada eğitimli olduğu ve “bilinçli hareket ettiği” belirtildi. Polisin nişan alıp almadığının ise tespit edilemediği ve bu konudaki gerçeği “ancak polisin kendisinin bileceği” sonucuna varıldı.

Elvan ailesinin avukatlarından Çiğdem Akbulut bianet’e yaptığı açıklamada, raporun sonuç itibariyle hiçbir şey söylemediğini, zaten mahkemenin de raporu yetersiz görüp Adli Tıp Kurumu’na inceleme için gönderdiğini söyledi.

"POLİSLERİN SIRTI KAMERAYA DÖNÜKTÜ"

Mevzuata uygun kullanımda yere paralel atış yapılması gerektiği ifade edilen raporda, Elvan’ın vurulduğu caddede de biber gazı fişeklerinin “yere paralel –paralele yakın bir şekilde hareket ettiğinin” tespit edildiğini belirtti. Raporda atışlar sırasında polislerin kameraya sırtının dönük olduğundan nişan alıp alamadıklarının tespit edilemediği belirtildi.

"POLİS KANUNİ SINIRLARININ BİLİNCİNDEYDİ"

Raporda ayrıca, Zet silahını ateşleyen sanık polisin, biber gazı kullanmada “kanuni sınırların bilincinde olarak” hareket ettiği sonucuna varıldığı belirtildi ve şöyle denildi: “… sanık olduğu iddia edilen polisin ‘Göz Yaşartıcı Gazlar ve Gaz Maskelerinin Kullanımı Kursu’ eğitimi aldığı, gaz kullanımı ile ilgili kanuni sınırların bilincinde ve uygulamadan doğacak hukuki boyutları yorumlayacak seviyede personel olduğu anlaşılmaktadır.”

Jandarma raporunda, polisin nasıl atış yaptığını ancak kendisinin bilebileceği iddia edildi:

“Olay anındaki görüntülerde gösterici grubun ve bölgenin net görülmediği, atışı yapan kolluk görevlisinin gaz fişeğini gösterici grubun sağına, soluna, önüne veya arkasına doğru atıp atmadığı, doğrudan göstericileri hedef alacak şekilde nişan alıp almadığı, nişan almış ise nereye nişan aldığı, bu hususu sadece kendisinin bildiği, dosya kapsamında bununla ilgili beyanının bulunmadığı ve mevcut görüntü kayıtlarının net olmadığından dolayı kusur oranının tespiti hususunda yetersiz kalındığından kusur oranının tespiti sayın mahkemenizin takdirindedir.”

"BERKİN VURULDUĞUNDA MAHALLEDE ÇATIŞMA YOKTU"

Avukat Çiğdem Akbulut, raporun değerlendirme bölümünde maddi gerçeklerin çarpıtılmak istendiğini söyledi ve şu açıklamalarda bulundu:

“Bir yandan somut tespitler yapmaktan kaçınan bir yandan da maddi gerçekleri çarpıtma gayreti olan bir rapor ile karşı karşıyayız. Sırf polis müdahalesi uygundur diyebilmek için, Berkin' in vurulmasından saatler sonrasına ait, molotof kokteyli ve havai fişek kullanılan görüntüler üzerinden değerlendirme yapılıp, polis müdahalesinin mevzuata uygun olduğunu söylemek, çarpıtmadan öte değildir."

“Oysa aynı rapor, Berkin’in vurulma anında, sabah saatlerinde herhangi bir çatışma halinin, polise karşı saldırının olmadığı tespitini de yapıyor ki bu konuda görüntüler de çok net."

“Müdahale için mevzuata uygundur tespiti yapabilen rapor, sanık F.D.’nin aldığı eğitimler sebebiyle, Zet silahı kullanımda tamamen yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olduğunu söylerken,  bu tecrübedeki bir polisin, yere paralel - paralele yakın atış yaptığında canlıların vurulabileceği hususunu öngörebilir olması gerektiği tespitinden ise kaçınıyor.”

“Berkin’in vurulduğu günden bu yana tam 6,5 sene olmak üzere. Sevgili meslektaşlarım, Berkin Elvan’ın Halkın Hukuk Bürosu’ndan avukatları, Berkin gibi, Dilek Doğan gibi polis tarafından katledilenlerin avukatlığını yaptıkları için yalnızca 9 ay içerisinde toplamda 159 yılı bulan hapis cezalarına çarptırıldılar. Berkin' in katilinin ise 6,5 yıldır, hala elinde bir başka çocuğu daha vurabileceği yasal bir silahı var.”

"RAPOR BERKİN'İN BİLİNÇLİ VURULDUĞUNU GÖSTERİYOR"

Duruşmanın ardından açıklama yapan Avukat Can Atalay ise, “Adli Tıp’tan gelecek rapordan sonra bilirkişi raporuyla ilgili değerlendirme yapacağız. Mahkemenizin yapmış olduğu keşfin boşa çıkarılmak istendiğini keşifte bulunan jandarma personeli arasında bir tartışma olduğuna şahit olduk. Jandarma personeli dosyaya rapor sunmadı.  Bu dosyaya müdahale etmeye çalışmanın göstergesidir. Kolluğun polis kanadının gerçeğin açığa çıkmaması için yaptığı çabadır” dedi.

Atalay, “Son rapor sanığın çocuğu bilinçli vurduğunu ortaya koyuyor. Atışın yapıldığı yerle çocuğun vurulduğu yer arasında esaslı bir açı var. Bu rapor diyor ki atış paraleldir” ifadelerini kullandı. “Çocuğun vurulduğu an itibariyle duvardaki yazılamaları bile yazan bir bilirkişi heyeti olay anında bir toplumsal gösteri olmadığını da bilerek rapora yazmamıştır” diyen Atalay, Elvan’ın vurulduğu andan itibaren toplumsal bir olayın olmadığının yazılmamasının rapora örtü olarak geçtiğini söyledi.

"SANIK ATEŞ EDERKEN NİŞAN ALMAK İÇİN KAFASINI SAĞA EĞİYOR"

Raporun 13 ve 14’üncü sayfasında kolluğun kullandığı silahların tarif edilmiş ve resimleri konulduğunu dile getiren Atalay, “Rapor şefaatle sanığın atışı yaparken kafasını sağa doğru eğdiğini söylüyor. Bu nişan almaktır. Ondan önce sivil atış yapmış insanların bu atışların bir aşamasında başını sağa eğerek muhtemelen atış ayarının yüksekliğine baktı. Başını sağa yatırarak Berkin ya da başka birini hedef alması gözler önündedir” dedi. Türk Tabipler Birliğinin gazların kullanımıyla ilgili bir genelgesi olduğunu belirten Atalay, “Nişan alarak ateş ediyor. Sadece Fatih Dalgalı değil yanındaki ve arkasındaki de çocuğun vurulduğunu görüyor ama ilk yardım müdahalesinde bulunmuyorlar. Bu da kastın ne boyutta olduğunu gösteriyor” dedi.

"BİR SONRAKİ DURUŞMA ÇOK ÖNEMLİ"

Duruşma sonrası Elvan ailesi ve avukatları adliye önünde basına açıklama yaptı. Avukat Çiğdem Akbulut, “Nisan ayında bir keşif gerçekleştirdi. Keşfe katılan kolluk kuvvetleri raporu hazırlayamadılar. Nisan ayından bu yana sürekli konu değiştiren bir ek var. Geçtiğimiz hafta elimize bir rapor ulaştı ve raporda istemediğimiz hususlara ilişkin tespitler vardı. Olaydan saatler sonra bölgede havai fişek patlatıldığı ve polisin de buna karşılık verdiği tespiti yapılmış. Bu tamamen çarpıtma. Biz sadece sabah saatlerine dair bilgi istedik. Polisin de arkası dönüktü, tespit edemedik diyor” ifadelerini kullandı. Mahkeme heyetinin dosyayı Adli Tıp’a gönderdiğini söyleyen Akbulut, “Bir sonraki duruşmada tarihte esasa ilişkin savunmamız hazırlamış bir şekilde burada olacağız. Çok önemli bir duruşma. Hepinizi şimdiden o duruşmaya bekliyoruz” dedi.

"BU DAVA GELECEĞİMİZ İÇİN ÖNEMLİ, BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM"

Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan “Tüm çocukların katilleri yargılansın. Adalet istiyoruz. Adalete açız” dedi. Baba Sami Elvan ise “Bu dava bizim davamız değil Gezi'de sokaklara çıkan herkesin davası. Berkin herkesin çocuğu. Bugüne kadar Elvan ailesi olarak mücadele ettik, bundan sonra da mücadelemizi devam ettireceğiz. Bizi yalnız bırakmamanızı rica ediyorum. 5 Şubat’ta Gezi direnişi gibi bir duruşma olması için herkesi bekliyoruz. Biliyorum ki gerçek bir adalet çıkmayacak davadan. Benim çocuğum geri gelmeyecek ama bu dava geleceğimiz için önemli. Birlikte mücadele ederek başka Berkinleri öldürtmeyebiliriz” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca komisyonda konuştu, bakanlık bürokratları alkışladı

SONRAKİ HABER

Canan Kaftancıoğlu'nun ve İYİ Partili Buğra Kavuncu'nun koruma polisleri geri çekildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...