12 Kasım 2019 14:33

AB’den İran’a uranyum zengileştirmeden geri adım atmaması halinde yaptırım uyarısı

AB ülkeleri İran’ı nükleer programı nedeniyle olası BM yaptırımları konusunda uyardı. Yapılan açıklamada Tahran’a nükleer anlaşmaya aykırı adımlarını geri çekme çağrısı yapıldı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

İngiltere, Fransa, Almanya ve AB, İran’ın Fordo nükleer tesisinde uranyum zenginleştirmeye başlamasıyla kendisiyle varılan nükleer anlaşmaya aykırı hareket ettiğini belirterek bu adımından vazgeçmesini istedi.

AB ülkeleri İran’ı nükleer programı nedeniyle olası BM yaptırımları konusunda uyardı. Almanya, Fransa ve İngiltere’nin Dışişleri Bakanlarıyla, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi FedericaMogherini, yaptıkları ortak yazılı açıklamada, Tahran’a kendisiyle varılan nükleer anlaşmaya aykırı adımlarını geri çekmeye çağırdı.

ENDİŞE VERİCİ

DW’nin haberine göre Almanya Dışişleri Bakanı HeikoMaas, “İran’ın adımının son derece endişe verici” olduğunu belirtti. Maas, İran’la varılan nükleer anlaşma şartlarında yer alan mutabakatın 36’ıncı maddesinin işletilebileceğine ve bu maddenin anlaşmazlığın aşılmasına dair gereken adımları tayin ettiğini söyledi. Maas, şayet bu konudaki anlaşmazlığın yine de aşılmaması halinde, AB’nin İran’a yönelik yaptırımlar uygulayabileceğini belirtti.

Yayınlanan ortak açıklamada, “Biz uluslararası barış ve güvenliğin teminine yönelik Ortadoğu’da gerilimi azaltmanın koşullarını yaratmak ve kolaylaştırmak için diplomatik çabalarımızı sürdürmeye hazırız. Ancak bu çabalar İran’ın son faaliyetleriyle giderek güçleşiyor” denildi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) yayımladığı son raporunda, İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerine yeniden başladığını teyit etmişti.

İRAN HÜKÜMETİ AÇIKLAMIŞTI

ABD’nin Nükleer Anlaşmadan çekilmesi ve yaptırımlara geri dönmesi gerekçesiyle İran yönetini anlaşma maddelerinden çekilebilecekleri uyarısı yapıyordu. Tahran yönetimi, perşembe günü Kum kentindeki Frodo tesisinde nükleer zenginleştirme faaliyetlerine başlandığını, pazar günü de uranyumun yüzde beş oranında zenginleştirildiğini resmen açıklamıştı.

2015 yılında İran’la varılan nükleer anlaşma, zenginleştirmenin yüzde 3,67 sınırını aşmamasını öngörüyor. Anlaşma öncesinde İran uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştiriyordu. Nükleer silah başlığı üretmek için uranyumun yüzde 90 oranında zenginleştirilmesi gerekiyor.

İran, ABD’nin yaptırımları kaldırması hâlinde söz konusu ihlallere son vererek yeniden anlaşmaya uyacağını belirtiyor.

RUHANİ: EN AĞIR GÜNLERİ YAŞIYORUZ

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise, ülkenin 1979’daki devrimden bu yana en ağır günleri yaşadığını ileri sürdü. Ruhani, “Devrimden bu yana en ağır günleri ve ayları yaşıyoruz. Şimdiye kadar petrol satışında ve bir petrol tankerinin hareketinde bu kadar sorun yaşamamıştık” diye konuştu. İran’ın sadece ithalat için yılda yaklaşık 60 milyar dolar gerektiğini aktaran Ruhani, vergilerin ülke idaresi için ihtiyaç duyulan paranın sadece yüzde 30’unu karşıladığını ve petrolü satamamaları durumunda geriye kalan yüzde 70’inin temini için kaynak olmadığını kaydetti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

DİSK İzmir'de kıdem tazminatı ve vergi adaleti için iş bırakacak

SONRAKİ HABER

Öldürülen Zümrüt Er’in çocukları için süren velayet davası yine ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...