12 Kasım 2019 13:41
Son Güncellenme Tarihi: 12 Kasım 2019 15:48

ODTÜ Onur Yürüyüşü davasının ilk duruşması görüldü

ODTÜ'de Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan 19 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşmasında polisler hakkındaki suç duyurusu mahkeme tarafından reddedildi. Dava 12 Mart'a ertelendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

ODTÜ'de Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan 19 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Öğrencileri ve öğretim üyelerini darbeden polisler hakkındaki suç duyurusu mahkeme tarafından reddedilirken, dava 12 Mart 2020’ye ertelendi.

9. ODTÜ Onur Yürüyüşüne yönelik polis saldırısında gözaltına alınan 18 öğrenci ve bir akademisyenin yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Ankara 39. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, İsveç, Danimarka ve Kanada elçilikleri, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Sera Kadıgil ve HDP Milletvekili Murat Çepni de katıldı. Dava öncesi adliye önünde yapılmak istenen basın açıklamasına izin verilmedi.

Duruşmada savunma yapan öğrenciler, anayasal haklarını kullandıklarını belirterek Onur Yürüyüşünün yasaklanamayacağını ifade ettiler. Polis saldırısı sırasında darbedildiklerini dile getiren öğrenciler, hakları ihlal edilmişken kendilerine dava açılmasının hukuksuz olduğunu belirtti.

Öğrencilerin ardından söz alan avukat Öykü Didem Aydın, Ankara Valiliğinin hiçbir hukuki temele dayanmayan LGBTİ+ etkinlikleri yasağı gerekçesiyle ODTÜ yönetiminin Onur Yürüyüşünü yasakladığına dikkat çekti. Söz konusu yasağın sadece ifade özgürlüğü ve toplanma hakkını kısıtlamadığını, aynı zamanda LGBTİ+ların varoluşlarına yönelik bir kasıt olduğunu ifade eden Aydın, öğrencileri ve öğretim üyelerini darbeden polisler hakkında da suç duyurusunda bulundu. Kolluk kuvvetleri hakkındaki suç duyurusu talebi mahkeme tarafından reddedilirken dava da 12 Mart 2020’ye ertelendi.

"YÜRÜYÜŞÜ VALİ DEĞİL REKTÖR KÖK YASAKLADI"

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması, davaya ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi.

Dava öncesi yapılmak istenen basın açıklamasının yasaklanmasına tepki gösteren ODTÜ LGBTİ+ Dayanışma aktivisti Özgür Gür, yürüyüşün rektör Mustafa Verşan Kök tarafından yasaklandığını belirtti.

Yur, “Vali daha yasak getirmeden rektör yürüyüşü yasakladı ve polisleri üzerimize saldırttı. OHAL döneminde getirilen yasak sonra kaldırılmıştı ve daha sonra gelen yasaklar artık bir hukuki dayanağının kalmadığını tekrar tekrar belirttik. Zaten asıl talebimiz bu iddianamenin kabul edilmemesi geri gönderilmesiydi ama talebimiz kabul edilmedi. Kamuoyu vicdanı, ODTÜ’lülerin bu süreci bilmesi ve sahip çıkması önemliydi ve biz onu başardık onun için böyle bir tepki ve saldırı ile karşı karşıya kalıyoruz. Daha güzel bir şekilde devam edeceğiz” dedi.

"POLİS GÖZALTI YAPMAK İLE TEHDİT ETTİ"

Bir kez daha ifade özgürlüğü haklarının polisler tarafından gasbedildiğine dikkat çeken ODTÜ LGBTİ+ dayanışma aktivisti Melike Balkan da “Sabah haber vermemize rağmen, emniyet güçlerinin haberi olmasına rağmen asliye önünde bir polis yoğunluğu vardı. Polisler daha biz basın açıklaması yapmaya geçmeden, burada herhangi bir hareketliğiniz olursa gözaltı yapmak ile tehdit etti. Yanımızda bir vekil olmasına rağmen polis güçleri hem basın açıklaması yapmamızı engelledi hem de adliye önünde bulunmamızı engelledi. Polisler bize ‘Ya içeri girersiniz ya da gözaltı yaparım’ dedi. Adliye önünde bulunan kalabalık zor ile adliye içerisine sokuldu” diye konuştu.

İHD Ankara Şube Yöneticisi Melike Giray ise, “10 Mayıs 2019’da 9’uncu ODTÜ Onur Yürüyüşünü yapmak isteyen öğrenciler polis şiddetine maruz kaldı. Bugün yine ifade özgürlüğü hakları ellerinden alındı” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

"Deniz Gezmiş'i övmek"ten dava açılan Mehmet Tüm’ün duruşması ertelendi

SONRAKİ HABER

HDP: Eş Başkanlar serbest bırakılsın, görevlerine iade edilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...