12 Kasım 2019 13:47

"Deniz Gezmiş'i övmek"ten dava açılan Mehmet Tüm’ün duruşması ertelendi

Türkiye devrimci gençlik hareketinin önderlerinden Deniz Gezmiş'i övdüğü için hakkında "suçu ve suçluyu övdüğü" gerekçesiyle dava açılan Eski CHP Milletvekili Mehmet Tüm'ün duruşması ertelendi.

Fotoğraf: CHP

Paylaş

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya hakaret ettiği, Deniz Gezmiş’in şahsında suçu ve suçluyu övdüğü iddiasıyla Balıkesir Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanan CHP 25 ve 26. dönem Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, ikinci kez hakim karşısına çıktı. Dava 16 Aralık 2019 tarihine ertelendi.

Deniz Gezmiş’in ağabeyi Bora Gezmiş, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı, Altıeylül İlçe Başkanı Hakan Şehirli, Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın ve çok sayıda partili adliyeye gelerek Tüm’e destek verdi.

CHP’li Mehmet Tüm, dava sonrası yaptığı açıklamada ‘’Bu tarihsel bir dava. Burada sadece Mehmet Tüm değil Deniz’e inanmış milyonlar yargılanıyor. Bu davada ismini Denizlerden alan insanlar, şarkılar, türküler, resimler, sokaklar, parklar yargılanıyor. Deniz'i seven halkımız yargılanıyor. Oysa bugün burada ben değil o koşulları yaratanlar, gençlerin canına kıyanlar yargılanmalıdır. Bu davayı açanları halkın vicdanına bırakıyorum” dedi.

Davanın çağdaş hukuk normlarında karşılığı olmadığını vurgulayan Tüm şunları söyledi: Milletvekilliği görevim esnasında, partimin kongresinde 'Deniz kahramandır' dedim. Denizlere ve haklı davalarına sahip çıkacağız. Denizlerin 'kahraman' olduğunu söylemek suçsa bu suçu işlemeye devam edeceğiz. Elbette hak yerini birgün bulacaktır ve bizi tarih aklayacaktır. Bu dava bizim için onur, göğsümüzde taşıyacağımız şeref madalyası olacaktır. Deniz Gezmiş, yargılandığı ve hapis yattığı günlerde ailesine mektuplar yazmıştı. Ben de yargılandığım mahkemeden ona bir mektup göndermek istedim. Yazdığım mektubu duruşmada okudum. '68 kuşağının liderine, '78 kuşağından bir mektup gönderiyor ve tarihe not düşmek istiyorum:

Sevgili Deniz,

Bu mektubu, seni ışıklara uğurlayışımızın 47 yıl sonrasında, sana 'kahraman' dediğim için yargılandığım bir mahkemenin salonundan gönderiyorum.

Bugün bu tarihi dava nedeniyle seni tekrar anmaktan, senin düşüncelerin uğruna yargılanmaktan bir kez daha onur ve gurur duyuyorum. Bu dava nedeniyle sana hayranlığım bir kez daha arttı.

Sevgili Deniz,

Hani şiirde diyor ya 'Kül olayım Kerem gibi yana yana, ben yanmasam sen yanmasan biz yanmasak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa'

Ama sana söz veriyoruz sevgili Deniz. Mücadelene sonuna kadar sahip çıkacağız. Tam bağımsız ve gerçekten demokratik bir ülkeyi birgün mutlaka kuracağız. Barış içinde, özgürlük türkülerini yeniden hep birlikte haykıracağız. Sana sözümüz olsun.

Sevgili Deniz,

Sana bir de güzel bir haberim var. Senden sonra mücadeleni mücadelemiz yaptık. Her 6 Mayıs'ta sana olan özlemimizle birlikte inancımızı da çoğalttık. Geleceğin, senin mücadelene sahip çıkmaktan geçtiğini öğrendik.

Seni sadece biz değil onlar da bir kez daha iyi anladı. Senden sonra, bin doğduk ve milyonlar olduk. Dün 3 fidandınız, bugün sayende kardeşçesine büyüyen kocaman bir orman olduk. Her evde bir deniz, her denizle okyanus olduk.

Mektubuma son verirken, milyonlarca Deniz’in özlem, sevgi ve selamlarını iletiyorum.

Senin için yazılmış en güzel şarkıların ezgisinde, en anlamlı şiirlerden birini, isminin verildiği parklardan birinde açılmış bir çiçekle, sana armağan ediyorum.

Sen rahat uyu sevgili Deniz.

Sana selam olsun, Aşk olsun çocuk sana aşk olsun.

Seni devrimciliğimin olanca ateşiyle kucaklıyorum sevgili Deniz.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Üsküdar Belediye işçilerinden “ekmekli” eylem: İşimizi geri istiyoruz

SONRAKİ HABER

ODTÜ Onur Yürüyüşü davasının ilk duruşması görüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...