Pınargözü köylüleri altın madenine karşı mücadelede: Köyün içinde sondaj yapılıyor

Koç grubuna bağlı Demir Export şirketi, Sivas'ın Kangal ilçesi Pınargözü köyünde hukuksuz şekilde altın madeni çalışması yürütüyor. Köylüler ise iş makinelerini engellemek için yol üstüne oturdu.

12 Kasım 2019 12:01
Paylaş

Özer AKDEMİR

Koç Holding'e ait Demir Export şirketi, Sivas Kangal Pınargözü köyünün yanıbaşında altın madeni için sondaj çalışmaları yapıyor. Bölgede yaşayan yurttaşların tüm karşı çıkışına rağmen çalışmalarına devam eden şirketin iş makinelerine, köylüler yol üstüne oturarak engel olmaya çalışıyor.

Pınargözü köylüleri altın madeninin sondaj çalışmalarına engel olmak için yolda otururken

"KÖYÜMÜZÜN İÇİNE KADAR GİRDİLER!"

Koç grubunun bölgede hem altın hem demir madeni olduğunu belirten köylülerden Hüsne Gölbaşı, "Biz 2013 yıllından beri yasal yolları da kullanarak altın çıkarımı ile mücadele ediyoruz. Üç kez Danıştay'dan durdurma kararı aldık ama hukuksuz bir şekilde devam ediyorlar. 2020 yılı mayıs ayında yeterli cevher olmadığından Bakırtepe Altın madeni kapanacak. Şirket şimdi yeni alanlarda cevher bulmak için sondaj yapıyor. Bizim hiç fikrimizi sormadan, izin almadan köyümüzün içine kadar girdiler" dedi.

Pınargözü köyünde hukuksuz şekilde altın arama çalışması yapan Bakırtepe şirketinin elemanları ve arkada bekleyen jandarma görevlileri

Yapılan araştırmalara göre bölgedeki madenlerin yetersiz ve rezervin de az olduğunu aktaran Gölbaşı, "Bu ısrar niye? Bizim Alevi köylerine yapılan bu zulümdür, ayıptır, günahtır!" diye konuştu.

KÖYÜN ÇEVRESİNDE 32 FARKLI YERDE SONDAJ

Kangal ilçesi Eğricek köyü yakınlarında faaliyet gösteren Bakırtepe Altın Madeni, geçtiğimiz aylarda Pınargözü köyü yakınlarına sondaj çalışması için araç-gereç götürmüştü. Köylüler, kendilerinin hiç haberi olmadan yapılan bu işleme tepki gösterirken onlarca yere bırakılan sondaj malzemelerinin izinsiz olduğu gerekçesiyle jandarmaya müracaat etmişlerdi.

Şirket, Pınargözü yakınlarında altın madeni için 32 farklı yerde sondaj çalışması yapıyor. Evlerine 100 metre yakınlıkta iş makinesi ile çalışma yapılmasına tepki gösteren köylüler, "Tam tepemizde çalışıyorlar. Köyümüzün orta yeri sayılır burası" dedi. Pınargözü köyünde yaklaşık 200 köylü yaşıyor.

Pınargözü köylüleri, yaşam alanlarında altın madeni çalışması yapılmasını engellemek için yol üzerinde otururken

MADEN KOÇ GRUBUNA AİT

Koç grubuna bağlı Demir Export AŞ tarafından 2006 yılında Maden İşleri Genel Müdürlüğünden ihale yolu ile satın alınan maden, 2012 yılında inşaat çalışmalarına başlamıştı. Madenin çevre etki değerlendirme raporu (ÇED) için 2013 yılında Sivas İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi. ÇED raporunun revize edilmesi sonrası mayıs 2015’te yürütmeyi durdurmanın kaldırılması ile birlikte çalışmalara tekrar başlayan maden, ilk külçe üretimini 2016 yılında gerçekleştirdi. Maden, toplam ömrü boyunca 4 bin 800 kg altın üretimi hedeflerken bölgede yeni rezerv bulma çalışmalarına devam ediyor.

Pınargözü köyünde hukuksuz şekilde altın madeni faaliyeti yürüten Bakırtepe şirketinin araçları jandarma eşliğinde köye gelirken

EKOLOJİ BİRLİĞİ AÇIKLAMA YAPTI: KABUL EDİLEMEZ

Öte yandan altın madenine karşı mücadele için kurulan Bakırtepe Çevre Platformunun bileşeni olduğu Ekoloji Birliği, yaptığı yazılı açıklamada Pınargözü köyündeki bu sondaj çalışmalarına tepki gösterdi. Ekoloji Birliği açıklamasında; "Bölge halkının yıllardır istemediği ve mücadele ettiği Bakırtepe Altın Madeni Projesi’nin bugüne kadar yarattığı yıkım yetmezmiş gibi şimdi de köylerin, yaşam alanlarının içine kadar girmeleri kabul edilemez" dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

İhmal sonucu yanan öğrenci: Öğrencilere daha iyi olanaklar sunulmalı

SONRAKİ HABER

Bursa'da yaşlılara ulaşım için şart üstüne şart

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...