12 Kasım 2019 11:17

Türkiye, Alman vatandaşı IŞİD üyelerini sınır dışı etmeye başladı

Türkiye, elinde olan IŞİD üyesi yabancı ülke vatandaşlarını sınır dışı etmeye başladı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türkiye, Suriye’ye düzenlediği askeri operasyondan sonra eline geçen IŞİD üyesi yabancı ülkelerin vatandaşlarını sınır dışı etmeye başladı.

Alman basınında yer alan haberlere göre, Türkiye 11 Kasım'da uzun süredir tutuklu olan bir IŞİD militanını Almanya’ya gönderdi. Ancak, söz konusu kişinin IŞİD için neler yaptığı konusunda ise bilgiler iletilmedi. Alman Dışişleri Bakanlığı, bu nedenle Türkiye’den söz konusu kişi hakkında daha fazla bilgi talebinde bulundu.

Federal Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Brüksel’de düzenlenen AB Dışişleri Bakanları toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, söz konusu kişilerin Almanya’da mahkeme önüne çıkarılabilmeleri için IŞİD’le bağlantılarını somutlaştıracak delillerin olması gerektiğini ifade etti. Maas bu nedenle, "söz konusu kişilerin tutuklanmaları ya da mahkeme önüne çıkartılabilmeleri için yeterli delillere ihtiyaç duyulduğunu" söyledi. Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn da toplantısı çerçevesinde yaptığı açıklamada Türkiye’nin yakaladığı IŞİD’lileri iade açıklamasını eleştirdi. Planlanan iadelerin Avrupa ve Ortadoğu’nun güvenliğini tehlikeye atabileceği uyarısında bulunan Asselborn, "Bu barbarların serbest kalmaları mutlaka engellenmeli. Türkiye’nin bu konuda verdiği emirler yakışıksız" ifadesini kullandı.

ÖNCELİKLE ÇOCUKLU AİLELER

Der Spiegel dergisinde yer alan habere göre, Türkiye ayrıca 14 Kasım'da beş çocuklu bir aileyi daha Almanya’ya göndermeyi planladığı belirtildi. Aşağı Saksonya eyaletinden 2019’un başında Suriye’ye geçmek üzere Türkiye’ye giden ailenin Türk güvenlik birimleri tarafından gözaltına alındığı belirtildi. Almanya’daki selefi grupları içinde yer alan ailenin Suriye’ye giriş yapmadan gözaltına alındığı ileri sürülüyor.

Ailenin Suriye’ye gidip gelmediği konusunda kesin bir bilgi ise bulunmuyor. Aile, Alman konsolosluğunun kurmak istediği irtibatı reddettiği için ayrıntılar bilinmiyor.

Yine Der Spiegel dergisinin Alman kaynaklarına dayandırarak verdiği habere göre, Türkiye cuma günü iki Alman vatandaşı kadını daha sınır dışı etmeye hazırlanıyor. Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye düzenlediği askeri operasyon sırasında SDG’nin kontrol ettiği Ayn İsa’daki tutuklular kampından kaçanlar kadınların Türk askerileri tarafından yakalandığı ifade ediliyor. IŞİD militanlarının eşleri olan kadınların Almanya’daki selefi gruplara üye olduğu tahmin ediliyor.

84 IŞİD ÜYESİ ALMAN VATANDAŞI

Alman güvenlik birimleri tarafından daha önce Kuzey Suriye’deki Kürt yönetimiyle kurulan irtibat sonucunda elde edilen bilgilere göre bölge hapishanelerinde 84 Alman vatandaşı IŞİD taraftarı ya da sempatizanı bulunuyordu. Bunların üçte ikisinin kadın olduğu belirtilmişti. Bunların kaçının Türkiye’nin düzenlediği askeri operasyondan sonra serbest kaldığı ise bilinmiyor.

Türkiye’nin ayrıca diğer Avrupa ülkelerinin vatandaşlarını sınır dışı etmeye başladığı belirtiliyor. Türkiyeli kaynaklar tarafından verilen bilgilere göre, Türkiye cezaevlerinde 1200 yabancı IŞİD tutuklu bulunuyor. Bunların 287’si “Barış Pınarı Harekatı” adlı verilen operasyon sırasında gözaltına alındı. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a "tavsiye": Damadı paketleyip kapının önüne koyacaksın

SONRAKİ HABER

KOÜ’lü öğrenciler yemekhane zammına tepkili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...