12 Kasım 2019 09:14

Sincan Çocuk Cezaevinde tutuklu çocuklara dayak atıldığı resmi raporda yer aldı

Sincan Çocuk Cezaevindeki infaz koruma memurlarının tutuklu bulunan çocukları dövdüğü bilgisi, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun hazırladığı raporda da yer aldı.

Fotoğraf: Fatih Polat/Evrensel

Paylaş

Sincan Çocuk Cezaevinde görevli infaz koruma memurlarının tutuklu çocukları dövdüğü iddiası, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun (TİHEK) raporunda yer aldı.

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre, daha önce de işkence ve kötü muamele iddiaları ile gündeme gelen Sincan Çocuk Cezaevinde, tutuklu bulunan çocukların infaz koruma memurları tarafından dövüldüğü TİHEK'in raporunda da yer aldı. Raporda, 21 Aralık 2018 tarihinde çocukların ışıklar kapatıldıktan sonra memurlar tarafından dövüldüğü ifade edildi.

Yedi çocuğun dövüldüğünün belirtildiği raporda, kamera kayıtlarından seçilen fotoğraflara yer verildi. Raporda, karşılıklı iki ünitede kalan çocukların sözlü tartışmaya girdikleri ve çocuklardan birinin “kendine zarar verdiği” gerekçesiyle memurlar tarafından götürüldüğü belirtildi. Götürülen çocuğun iki gün sorna geri getirileceğinin söylenmesinin ardından ise çocukların çevreye zarar vermeye başladığı öne sürüldü. Ardından ceza infaz memurlarının takviye olarak çağrıldığı ve robocop kıyafetleri giyerek çocukların bulunduğu bölüme girdikleri belirtildi.

ÇOCUKLAR YERE YATIRILARAK TEKMELENDİ

TİHEK raporunda, kameraların kaydettiği görüntülerde ışıkların tamamen kapatıldığı ve odadan çıkarılan çocukların darbedildiğinin görüldüğü belirtildi. Raporda “Üniteden dışarı çıkartılan çocuklardan ilkinin kafasında yoğun bir kanama olduğu belirtildi. Üniteden çıkartılan çocukların koridorun köşesinde yere yatırıldığı, infaz koruma memurlarının çocukların üzerine çıkarak hareket etmesini engellediği, o esnada yere yatırılan çocuklara tekme atıldığı kamera kayıtları ile tespit edildi" ifadeleri yer aldı.

Çocukların tek kişilik odaya götürülürken kıyafetlerinin çıkarıldığı, bazı çocukların yine yere yatırılarak hareket etmesinin engellendiği ve duvara itilerek darbedildiğinin belirtildiği raporda, "Bazı çocukların tekli odaya infaz koruma memurları tarafından ayaklarıyla iteklenerek alındığı ve çocukların saat 22.08’den sonra revire götürüldüğü, yaklaşık bir dakikalık bir muayeneden sonra revirden çıkarıldıkları görülmüştür” ifadesi yer aldı.

"YAŞANANLAR İNSANLIK ONURUYLA BAĞDAŞMIYOR"

Raporun değerlendirme bölümünde de yaşananların insanlık onuru ile bağdaşmadığı belirtilerek, şu tespitlere yer verildi:

  • Çocukların sağlık raporları incelendiğinde bir çocuğa karşılık neredeyse iki katı kadar infaz koruma memuru ile müdahale edildiği ve bu müdahale esnasında kişiyi savunmasız bırakmanın ve kontrol altına almanın ötesinde orantısız bir güç uygulandığı anlaşılmıştır.
  • Çocukların vücutlarında oluşan yara ve izlerin infaz koruma memurlarının müdahalesi neticesinde oluştuğu sağlık raporlarından ve kamera kayıtlarından açıkça anlaşılmaktadır.
  • Çocuklara karşı kullanılan gücün seviyesini haklılaştırabilecek veya açıklayabilecek ikna edici ve inandırıcı herhangi bir husus ilerİ sürülememektedir.
  • Ceza infaz kurumunda bulunan kameraların karanlıkta çekim yapabilme özelliğine sahip olmadığı, bu yönüyle sorunlar doğurabileceği, bu sebeple ceza infaz kurumlarında bulunan kameraların gece görüş ve kaliteli görüntü alma özelliğine sahip olması gerektiği değerlendirilmiştir.
ÖNCEKİ HABER

Yılmaz Güney’le yapılan röportajın eksik bölümü 37 yıl sonra gün yüzüne çıktı

SONRAKİ HABER

Suudi Arabistan'da tiyatro sanatçılarına sahnede saldırı: 3 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...