12 Kasım 2019 08:50

Elektronik hacizde ikinci dalga: Bütçede açık büyüdükçe yurttaşın cebi deliniyor

Elektronik haciz (e-haciz) uygulamasının ekim ayında başlatılmasının ardından ikinci dalga da dün uygulandı. Vergi borcundan trafik cezasına kadar tüm borçlar için e-haciz uygulaması devreye konuldu.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Ekim ayı içerisinde 3.3 milyon kişiye gönderilen e-hacizlerin ardından ikinci dalga dün başladı. Hazine'nin bütçe açığının büyümesine karşılık artırdığı vergilerin ardından yurttaşların hesaplarına getirilen elektronik hacizler (e-haciz) tuz biber oldu.

Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre, toplamda 3.3 milyon kişiye gönderilen e-hacizlerde ikinci dalga dün başlatıldı. Motorlu taşıtlar vergisinden mahkeme harç borçlarına, trafik cezasından Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borcuna kadar hemen tüm borç ve cezalar için e-haciz uygulaması yapıldı.

Ekim ayında yapılan e-hacizlere göre yapılan son e-haciz işleminde kapsam da genişletildi. Borcu ya da cezası olanlara çalışıp çalışmadıklarına ya da banka hesaplarında para olup olmadığına bakılmaksızın e-haciz gönderiliyor. Dul ve yetim aylığı alanlarla birlikte KYK borcu olup da henüz çalışmayanların hesaplarına da e-haciz işlemi yapıldı.

Sözcü'nün haberinde e-haciz işleminin sadece borçlu için değil borçlunun yakını veya iş ortakları için de uygulandığı belirtildi. Konuyu değerlendiren Sözcü Yazarı Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, “Anonim şirketlerde vergi borcundan ‘kanuni temsilci' olan yönetim kurulu, limited şirketlerde şirket müdürü ile müdür olmayan ortak hissesi oranında sorumlu. Buna rağmen, elektronik haciz uygulamalarında şirketlerin sorumlularını ticaret sicil gazetesinden tespit edip işlem yapmak yerine, şirketlerle ilgili imza sirkülerlerinde adı geçen çalışanlara da e-haciz uygulaması yapılıyor” dedi.

EKONOMİK KRİZİN VURDUĞU YURTTAŞI BİR DE DEVLET VURUYOR

Nedim Türkmen, ekonomik krizden etkilenen yurttaşların vergi ve sigorta primlerini ödeyemediklerini ifade ederek “Ciddi bir nakit açığı yaşayan Hazine, bu alacakların tahsili için 6183 sayılı Kanun'daki bütün tahsil yollarını deniyor. Mükelleflerin parası olduğu halde ödemediğini düşünüyor ama yanılıyor. Şu anda aylık gecikme zammı oranı yüzde 2, daha 1 buçuk ay önce bu oran aylık yüzde 2.5'ti. Hiçbir basiretli tüccar, parası olduğu halde banka faizlerinin 10 puan yukarısına borçlanmayı tercih etmez” dedi.

ÖNCEKİ HABER

SÜDEF Başkanı Türker'den mezarlık tepkisi: Süryanilerin izleri yok edilmek isteniyor

SONRAKİ HABER

50 ülkede kadın ve çocuklara yönelik şiddet hikayeleri fotoğraf karelerinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...