12 Kasım 2019 07:15
Son Güncellenme Tarihi: 12 Kasım 2019 07:39

Erdoğan’a göre ABD-Türkiye geriliminin ardında ‘siyasi sabotaj’ var

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD ziyareti öncesi basın toplantısı düzenledi ve ABD-Türkiye arasında yaşanan gerilimin siyasi sabotajdan kaynaklandığını savundu.

Fotoğraf: AA

Paylaş

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD ziyareti öncesi Ankara Esenboğa Havalimanında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Bu ziyareti Türk-ABD ilişkilerinin içinden geçtiği sancılı süreçte icra ediyoruz. Ziyarette terörle mücadele güvenlik konuları, askeri ve savunma sanayii işbirliğini ve ticari ilişkileri ele alacağız. Ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarma hedefini koymuştuk. FETÖ konusu da ele alacağımız konularda üst sıralardadır. Pensilvanya'daki terörist başının iadesi için birçok adım attık, atmayı da sürdüreceğiz.

IŞİD’LİLERİN İADESİ

DEAŞ'lıların iadesine başladık. Burada ciddi bir telaş ve tutuşma başladı. Şimdiye kadar biz düşündük, şimdi onlar düşünsün. Ferat Abdi Şahin'in (Mazlum Kobani) nasıl bir terörist olduğunu ve bunlarla görüşmelerinin nasıl yanlış olduğunu belgeleriyle ifade edeceğiz.

“SİYASİ SABOTAJ” ÇIKIŞI

Başkan Trump ile ilişkilerimizin geliştirilmesi konusunda hemfikiriz. Siyasi sabotaj girişimlerine rağmen pek çok konuda mesafe aldık. İki lider olarak önce dar kapsamlı görüşmemiz olacak. Ardından heyetlerarası görüşme yapacağız. Sonra birlikte basın toplantısı... Geniş kapsamlı basın toplantısı olacak.”

RUSYA İLE ORTAK DEVRİYE

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından basın toplantısının soru-cevap kısmına geçildi:

“Hala terör örgütleri burada. En son Kamışlı'da sivillere yönelik terör eylemleri ortada. Münbiç'ten çekildiğini söylememiz mümkün değil. Kısmen Tel Abyad'da da rastlıyoruz. Aynı şekilde Tel Rıfat'ta da var. Bunları Sayın Trump ile konuşacağız. Döndükten sonra da Putin ile konuşacağız. İdlib'de de benzer sıkıntılar devam ediyor.

DOĞU AKDENİZ'DEKİ PETROL ARAMA ÇALIŞMALARI

Biz garantörüz, Yunanistan ve İngiltere de öyle. Bizim garantör olarak burada haklarımız var. Münhasır ekonomik bölge denilen yerlerde de bizim haklarımız var. Bunlar uluslararası hukuktan kaynaklanan haklar. Uluslararası hukukun hak vermediği ülkeler gelip çalışma yapıyorlar ama Türkiye giremez diyorlar. Yaptırım uygulayacağız diyorlar. Siz zaten aldık alacağız diye Türkiye'yi oyaladınız. Müzakere masasında olmak bizi bağlamaz. Müzakereler bir anda bitebilir. 4 milyon mülteciyi barındıran Türkiye'ye karşı takındığınız tavrı iyi bilin.

IŞİD'LİLERİN İADESİ

Arada kalmış kalmamış bizi ilgilendirmez. Almışlar almamışlar bu bizi pek ilgilendirmiyor.”

ZİYARETİN TEMEL GÜNDEMİ SURİYE

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugün ve yarın Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) yapacağı ziyaret kapsamında ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelecek. Görüşmede, Türkiye ile ABD arasındaki ikili ilişkiler tüm yönleriyle ele alınacak.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'ın daveti üzerine 12-13 Kasım tarihlerinde ABD'ye çalışma ziyaretinde bulunacağı bildirildi. Ziyaret kapsamında Erdoğan, Trump ile bir araya gelecek, mevkidaşıyla birlikte heyetler arası görüşmelere başkanlık yapacak.

Görüşmelerde, Suriye başta olmak üzere, bölgesel konular konuşulacak. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

23. İstanbul Tiyatro Festivali başlıyor

SONRAKİ HABER

Olağanüstü genel kurul çağrısını reddeden TBB'den ikinci istifa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa