11 Kasım 2019 14:51

CHP Milletvekili Tanal: İnternet gazeteciliği Basın Kanunu kapsamına alınsın

CHP Milletvekili Mahmut Tanal, internet gazeteciliğinin Basın Kanunu kapsamına alınması amacıyla kanun teklifi hazırladı.

Fotoğraf: Pexels

Paylaş

İnternet ortamında yayın yapan gazetecilerin durumu meclis gündemine taşındı. CHP’nin hukukçu vekili Av. Mahmut Tanal, internet gazeteciliğinin Basın Kanunu kapsamına alınması amacıyla kanun teklifi hazırladı. Teklif kabul edilirse internet gazetecilerine basın kartı verilecek. Basın emekçileri, dava tehdidi altında tutulmaktan kurtulacak. İnternet ortamında yayım yapan gazeteci ve habercilerin statülerinin diğer basın mensupları ile eşit statüye getirilmesi gerektiğinin altı çizilen teklifle, yıllar öncesinde internette yapılan bir haber ve yayınlanan bir yazı nedeniyle gazetecilerin dava tehdidi altında tutulmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Kanun teklifinde internet yayınları da birer eser niteliğinde olduğuna vurgu yapılırken, “5187 Sayılı Basın Kanunu; internet üzerinden yapılan yayımları ve internet gazeteciliğini düzenlemek noktasında eksik kalmıştır. Nitekim bulunduğumuz çağın gerekleri ile birlikte birçok sektörde olduğu gibi gazetecilik sektörü de internet ortamında yoğunlaşmaya başlamaktadır” denildi.

"DAVA AÇMA SÜRESİ 6 AYLA SINIRLANDIRILSIN"

Teklifte dava açma süresinin 6 ayla sınırlandırılması da istenirken, şöyle devam edildi: “Niteliği itibariyle süresiz bir yayın olan internet yayınları; diğer süresiz yayınlar ile aynı statüde olmalıdır. Bu gerek eserin gerekse de eser sahibinin Anayasal ve Yasal hakları açısında zorunlu bir gerekliliktir.

"SEKTÖRDEKİ GAZETECİLERE BASIN KARTI VERİLSİN"

İnternet ortamında gazetecilik ve habercilik faaliyeti gösteren emekçi basın mensuplarının 5187 sayılı kanun kapsamında “gazeteci” olarak tanımlanması ve bu konuda aralarındaki statü ve hukuki tüm farkların giderilmesi gerektiğine dikkat çekilen teklifte “Ayrıca Basın Kartı Yönetmeliğinde bir değişiklik yapılarak internet gazeteciliği faaliyetinde bulunan gazeteci ve habercilerin de yasal haklarının düzenlenerek Basın Kartı hususunda düzenlemeler yapılması gerekmektedir” denildi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP Milletvekili Karabıyık: Yumurta hesabı ile pembe tablo çiziliyor

SONRAKİ HABER

Asgari ücretli işçi: Çocuğumun karşısında kendimi ezik hissediyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...