11 Kasım 2019 13:55
Son Güncellenme Tarihi: 11 Kasım 2019 18:35

Esad: Suriye'deki savaş 3. Dünya Savaşı canlandırmasıdır

Russia Today'e konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, "Suriye'deki savaş, 3. dünya savaşının vekiller eliyle yürütülen bir canlandırmasıdır" dedi.

Beşar Esad | Fotoğraf: kremlin.ru / Wikimedia Commons

Paylaş

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rus kanalı Russia Today ile söyleşisinde, "Ülkemizin yeniden inşası konusunda Rusya, Çin ve İran öncelikli olacak" ifadelerini kullandı. 

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Türkiye’nin harekatının ardından yaptıkları anlaşmanın "Suriye hükümetinin geçmişte Kürtlerin kontrolündeki bölgelerde tam egemenliğini yeniden tesis etmeyi amaçladığını" söyledi. Esad, bu anlaşmayla "Türklerin Suriye’yi istila etme bahanesinin ortadan kaldırılmasının hedeflendiğini" belirtti.

Bir iktidar paylaşımı anlaşmasının gündemde olmadığını söyleyen Esad, Kürtleri hükümet güçlerine katılmaya çağırdıklarını, bazılarının bu çağrıya kulak verdiğini söyledi. Esad, "Kürtlerin büyük çoğunluğunun hükümetle iyi ilişkileri olduğunu ve hükümeti desteklediklerini savunurken PYD’yle durumun farklı" olduğunu söyledi. Esad PYD’yi, "Amerikalılardan silah ve para desteği almakla", "Amerikalılarla birlikte petrol kaçakçılığı yapmakla" suçladı.

Esad, PYD’nin son birkaç yıldaki stratejisinin "Amerikalıları Suriye’de kalmaya davet etme, ABD gitmek istediğinde öfkelenme ve Suriye ordusuna katılmayı reddetme" yönünde olduğunu savundu.

"SURİYE'DEKİ SAVAŞ, 3. DÜNYA SAVAŞI'NIN CANLANDIRMASIDIR"

Suriye'deki cihatçı terör yapılanmalarının yükselişiyle ilgili olarak da konuşan Esad, radikal islamcı örgütlerin gelişiminde ABD'nin rolü olduğunu belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

"ABD Afganistan'ı işgal etti, hiçbir şey kazanamadı. Irak'ı da işgal etti, yine hiçbir şey kazanamadı ve diğer başka ülkeleri de farklı yollarla işgal etmeye başladılar. ABD'nin şimdiki problemi ise kendileri açısından bir varlık savaşı veriyor oluşudur. Çünkü hegemonyasını yitiriyor. 

Öte yandan IŞİD, Irak ile Suriye'de aynı anda ve ABD yapımı silahlarla birden bire nasıl ortaya çıktı? Suriye'den Türkiye'ye milyonlarca baril petrolü nasıl kaçırdılar? Çünkü Amerika onları Suriye Ordusu'na karşı kullanmak istedi. 

ABD ile dünyanın geri kalanı arasında bir savaş yaşandığını unutmayın. Şimdi ise tektonik değişim ve depremlerden bahsediyoruz. 

Ayrıca Rusya, Çin, Hindistan gibi yükselen güçler var. ABD, kendisiyle birlikte dünyaya liderlik edecek hiçbir gücü kabul etmez, söz konusu İngiltere veya Fransa gibi ülkeler olsa dahi. Suriye'deki savaş, 3. dünya savaşının vekiller eliyle yürütülen bir canlandırmasıdır."

"IŞİD'İN İKİ ORTAĞI: ERDOĞAN VE ABD"

IŞİD'in Suriye'den petrol kaçırırken iki ortağı bulunduğunu söyleyen Esad, "IŞİD, Suriye'de petrol kaçakçılığına başladığı günden itibaren iki ortağı vardı: Erdoğan ve zümresi ile CIA ve diğerlerinden meydana gelen ABD. Kürtler bile Suriye petrolünü yağmalamaya başladığında ortakları ABD oldu. Bu yüzden Trump doğru söylüyor, olay para ve petrolle ilgili. ABD her zaman ülkeleri çeşitli yollarla yağmalamaya çalışıyor ve bunu yalnızca petrol değil, parasal kaynakları eliyle de yapıyor. ABD, politik haklar da dahil olmak üzere ülkelerin bütün haklarını yağmalıyor. Bu tutum, ABD'nin 2. Dünya Savaşı'ndan sonraki tarihsel rolünü gösteriyor."

"TÜRKİYE EGEMENLİĞİMİZİ İHLAL EDİYOR"

Esad, Türkiye’nin harekatını da "egemenlik ihlali" olarak eleştirirken, ülkesinin Türkiye halkı değil Türkiye hükümetiyle sorunu olduğu tezini yineledi. Suriye Devlet Başkanı, “Türk halkı bizim komşumuz, ortak bir tarihimiz var, onları düşmanlaştıramayız. Düşmanımız Erdoğan, onun politikaları ve onun çevresi” dedi.

"ABD BAĞDADİ ÜZERİNDEN KENDİNİ AKLAMAYA ÇALIŞIYOR"

IŞİD lideri Bağdadi'nin ölümü konusunda şüphelerini dile getiren Esad şöyle devam etti:

"Bağdadi, rolünü oynamak üzere ABD tarafından hazırlandı ve biz onun öldürüldüğüne inanmıyoruz. Belki gerçekten öldürülmüştür ancak asıl konu, ABD'nin bu ölüm üzerinden son yıllarda teröre verdiği desteği gölgeleyip kendisini aklama çabasıdır. Saddam Hüseyin yakalandığında onu gösterdiler, idam edilme görüntülerini yayınladılar. Çocukları öldürüldüğünde de görüntülerini yayınladılar. Aynı şey Kaddafi için de geçerli. Ayrıca, Bin Ladin'in cesedini neden göstermediler, Bağdadi'nin cesedini neden göstermiyorlar? Bu, ABD'nin teröre karşı olduğunu gösteren bir yalan hikayedir. 

Belki öldürülmüştür çünkü Bağdadi şahıs olarak zamanını doldurdu ve artık yeni birine ihtiyaçları var. Hatta belki de, IŞİD'in ismini tamamen değiştirip IŞİD'i Suriye hükümetine karşı kullanacak yeni bir formata büründürmeye çalışıyorlar." dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İBB: Bilimdışı, ‘gayri iktisadi yatırıma’ geçit verilmemiştir

SONRAKİ HABER

Kocaeli'den zam ve vergilere tepki: 80 bin lira maaş alanlar halimizi anlamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...