11 Kasım 2019 13:08

Gazetecilerin adliye mesaisi sürüyor

Gazeteciler üzerindeki baskılar devam ederken gazeteciler bu haftayı da adliyede geçirecek.

1 Mayıs 2019 / Bakırköy - İstanbul | Fotoğraf: Özcan Yaman/Evrensel

Paylaş

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat’ın yargılandığı davanın görülmesine 14 Kasım Perşembe günü devam edilecek. Polat’ın 28 Mayıs 2017 tarihinde yayımlanan “Erdoğan ailesiyle ilgili bu iddialara muhatapları ne diyor?​” başlıklı köşe yazısı nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın dördüncü duruşması Bakırköy 31. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek. 

"BİR SORU SORDUM Kİ DÖNEMEM"

Fatih Polat, Gazeteci Craig Shaw’in, "The Black Sea" sitesinde 26 Mayıs 2017 tarihinde yayınlanan ve “Malta Files, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ailesi ile Sıtkı Ayan ve Azeri İş Adamı Mübariz Mansimov arasındaki milyon dolarlık petrol tankeri ortaklığını ortaya çıkarıyor” ifadelerine yer verilen “Erdoğan Ailesinin Gizli Offshore Anlaşması” başlıklı haberini, 28 Mayıs 2017 tarihli köşe yazısında aynen yayınlamış ve “Erdoğan ailesiyle ilgili bu iddialara muhatapları ne diyor?​” diye sormuştu.

Ardından önce yazı mahkeme kararı ile engellenmiş, Polat hakkında ise “Cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” hükmünü içeren Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 299/1. maddesi uyarınca açılan soruşturma, davaya dönüşmüştü.

17 Eylül’de görülen bir önceki duruşmada Polat’ın Avukatı Devrim Avcı yazılı savunma için ek süre talep etmişti. Mahkeme başkanının “Söyleyecek bir sözünüz var mı” diye sorduğu Polat ise daha önce ayrıntılı savunma yaptığını da hatırlatarak “Bir soru sordum ki dönemem” diye cevap vermişti.

BOLTAN, DEMİR VE KARAGÖZ’ÜN DAVALARI DA 14 KASIM’DA

14 Kasım Perşembe günü Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Sözcüsü Hakkı Boltan ile KHK ile kapatılan TV10 Kameramanı Kemal Demir ile çalışanı Kemal Karagöz’ün davaları da görülecek.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Sözcüsü Hakkı Boltan’ın 2016’da Cizre’de ilan edilen sokağa çıkma yasakları döneminde, bir binanın bodrum katında mahsur kalan Azadiya Welat Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş’a dair yaptığı bir basın açıklaması gerekçe gösterilerek “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın görülmesine Diyarbakır 12. Asliye Ceza Mahkemesinde devam edilecek.

KHK ile kapatılan TV10 Kameramanı Kemal Demir ile çalışanı Kemal Karagöz’ün ”terör örgütü üyesi olmaksızın örgüte yardım” suçlamasıyla yargılandığı davanın dördüncü duruşması İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Demir, bir yılı aşkın tutukluluktan sonra geçtiğimiz duruşmada adli kontrol şartıyla tahliye edilmişti. 

GAZETECİ EVREN’İN DURUŞMASI YARIN GÖRÜLECEK, SAVCI CEZA İSTEMİŞTİ

Tutuklu bulunan Gazeteci Kibriye Evren hakkında 20 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın sekizinci duruşması yarın (12 Kasım) görülecek.

Diyarbakır merkezli 9 ilde “KCK/Türkiye Masası” adıyla yürütülen soruşturma kapsamında 9 Ekim 2018'de gazeteci ve siyasetçilerinde aralarında bulunduğu 142 kişiyle birlikte gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Gazeteci Kibriye Evren hakkında “terör örgütüne üye olmak” ve “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın 8. duruşması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde yarın görülecek.

24 Eylül’de görülen duruşmada karar çıkması bekleniyordu, ancak mahkemeye heyeti, 2012 ve 2013 tarihli iki soruşturmanın hangi aşamada olduğuna dair Urfa ve Mersin Cumhuriyet Başsavcılıklarına yazılan müzakerelerin yanıtının beklenmesine karar verdi. Bugün görülecek davanın duruşmasında, müzakere yanıtlarının gelmesi durumunda karar verilmesi bekleniyor. 

Davanın duruşmasında daha önce esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı Evren hakkında 20 yıla kadar hapis cezası istemişti. 

AHMET ALTAN DAVASI YARIN

Gazeteci Ahmet Altan’ın Taraf gazetesinin 11 Temmuz 2009 tarihli nüshasında yayımlanan köşe yazısı gerekçe gösterilerek “gizliliğin ihlali” ve “adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs” iddiasıyla yargılandığı davanın görülmesine Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesinde devam edilecek. Altan’ın Mart 2018’de "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasından aldığı ceza kesinleştikten sonra bu dosya da on yıl sonra yeniden görülmeye başlandı. 

“Anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs” suçlamasından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Ahmet Altan, Yargıtay’ın bozma kararının ardından 6 kişi ile birlikte yeniden yargılandıkları davada tahliye edilmişti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Rusların hedef gösterdiği eski İngiliz istihbaratçısı Beyoğlu’da ölü bulundu

SONRAKİ HABER

"Baskın yapılan evdeki engelli çocuk da yüzüstü yere yatırıldı" iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...