11 Kasım 2019 12:00

Afrin'den getirilen zeytinyağı kimden alınıyor?

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu'nun, Ticaret Bakanı Pekcan'a sorduğu Afrin'den zeytinyağının kimden nasıl alındığı sorusu yanıtsız kaldı.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Türkiye'nin yaklaşık iki yıl önce Afrin'e düzenlediği "Zeytin Dalı Harekatı"nın ardından getirdiği tonlarca zeytinyağı konusunda, iktidar herhangi bir açıklama yapmaktan kaçınıyor. Bütçe görüşmelerinde zeytinyağı getirildiği kabul edilse de kimden nasıl alındığı, yurt dışına "Türk malı" olarak satılıp satılmadığı konusunda sorular yanıtsız kaldı.

Türkiye'nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) gruplarıyla birlikte Afrin'e düzenlediği "Zeytin Dalı Harekatı"nın ardından Türkiye'ye getirilen zeytinyağı hakkındaki tartışmalar uzun süredir devam ediyor. CHP, HDP ve İyi Partili milletvekillerinin birçok kez gündeme getirdiği zeytinyağı ticareti konusunda iktidar ise susmayı tercih ediyor. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nun 8 Kasım 2019 tarihinde Ticaret Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Afrin'den ÖSO'cu gruplar aracılığıyla zeytinyağının yağmalandığını söyleyerek, "Karşımızda Suriye devletiyle herhangi bir ilişki olmadığına göre bu ticaret kimlerle yapılıyor?" diye sormuştu. Ancak Bakan soruya herhangi bir yanıt vermedi.

Komisyon görüşmesinin ardından konuştuğumuz HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, "Bakanlığın hazırladığı raporda 5 Kasım 2019 yılında Zeytin Dalı Gümrük Müdürlüğü'nün faaliyete başladığını bildirmişler. Yani komisyon görüşmesinden üç gün önceden bahsediliyor. Bakanlık bu tarihten önce zeytinyağı ticareti yaptığını kabul ediyor, peki bu ticaret kiminle yapılıyor?" dedi. Suriye rejimiyle herhangi bir ilişki kurulmadığına dikkat çeken Kenanoğlu, Afrin sınırında kurulan gümrük müdürlüğünün mevzuatın neresinde yer aldığını da sordu.

YURT DIŞINDA DAVA AÇILDIĞI SÖYLENİYOR

Afrin'den zeytinyağı ticareti konusunda birçok iddia olduğunu anlatan Kenanoğlu, "Bizi gelen bilgilere göre yurt dışında açılan davalar var. Henüz teyit edemedik ama Afrin'de yapılan zeytinyağına 'Türk Malı' damgası vurup İspanya'ya, İtalya'ya satıyorlar. Böyle bir şey var mı diye Bakana sorduğumuzda yanıt vermiyor. Bu zeytinyağının Afrin'de hangi şirketten, kimden ya da ÖSO'cu gruplardan mı alındığı konusunda bir açıklama yapılmıyor" dedi.

"TÜRKİYE BU KAÇAKÇILIĞA ALET OLDU"

Afrin'den getirilen zeytinyağının miktarını sorduğumuzda Kenanoğlu, bu konuda da net bir açıklama yapılmadığına dikkat çekti. Kenanoğlu iktidar 26 bin ton olduğunu iddia etse de bölgeden gelen haberler ve muhalefet partilerinin iddialarına göre yaklaşık 50 bin ton olduğunu söyledi. Bütçe görüşmelerinde de Ticaret Bakanlığının Afrin'den kaç ton zeytinyağı getirildiği ve ne kadar gelir elde edildiğini açıklamadığını ifade eden Kenanoğlu, “22 milyon dolar olduğu iddia ediliyor. Bu konuda HDP olarak bir araştırma önergesi de verdik. Ancak gereği yapılmıyor. Burada çok açık bir kaçakçılık söz konusu ve Türkiye Cumhuriyeti de bu kaçakçılığa alet olmuştur” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Eskişehir'de metal işçileri alacakları için eylemlerini sürdüyor

SONRAKİ HABER

Selçuk Mızraklı: İftiracının tahliye edildiği Kayseri Cezaevine biz konulduk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...