11 Kasım 2019 11:06
Son Güncellenme Tarihi: 12 Kasım 2019 05:20

Baba Şaban Vatan'dan Adli Tıp raporuna tepki: Yazıklar olsun

Kızı Rabia Naz'ın şüpheli ölümünü aydınlatmaya çalışan Baba Şaban Vatan, Adli Tıp Kurumu'nun raporuna tepki gösterdi.

Rabia Naz'ın babası Şaban Vatan | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Kızı Rabia Naz'ın şüpheli ölümünü aydınlatmaya çalışan ve adalet arayan Baba Şaban Vatan sosyal medya hesabından Adli Tıp Kurumu’nun raporunu paylaştı. Raporda "Mevcut travma bulgularıyla çocuğun ikamet ettiği evin terasından yan tarafta bulunan yeşillik alana düşme sonrası sürünerek yaralı olarak bulunduğu yere (yaklaşık 6-7 metre) ulaşabileceği oy birliği ile mütalaa olunur." ifadeleri yer aldı. Baba Şaban Vatan "Bu nasıl bir değerlendirme. Beli kırık, kalça kırık, ayak kopuk, diğer ayak kırık, sol el bilek hasarlı, sırt üstü dirsekleriyle sürünebilirmiş. Yazıklar olsun. Kaça satılmışlık" diyerek tepki gösterdi.

Adli Tıp Kurumu'nun raporunun sonuç kısmında şu ifadeler yer aldı:

"1- Otopside tespit edilen travmatik değişimler (bel omurlarında kompresyon kırığı, talus ve kalkaneus kırıkları, femur- tibia kırıkları sakroiliak alanda ileumda kırıklar gibi) ayaklar üstüne yüksekten düşme durumunda oluşan tipik bulgular olup çocuğun ölümünün yüksekten düşme kaynaklı genel beden travmasına bağlı olunur, pelvis ve eksremite kemik kırıkları ile birlikte gelişen komplikasyonlar ve pnömatars sonucu meydana gelmiş olduğu,

2- Ayaklarda mevcut olan yaralanma bölgesinde herhangi bir büyük damar yaralanması mevcut olmadığından sorulduğu üzere kanama miktarının az olabileceği,

3- 14.05.2019 tarihinden dinlenen tanığın ifadesinde tarif edilen görüntü kaydında da tanık tarafından gösterilen şekilde çocuğun sırtüstü olarak ve dirseklerinden güç alıp sürünerek yer değiştirilmesiyle ilgili olarak otopside tespit edilen travmatik değişimler, ilk müdahale sırasında kayda geçen veriler ve ölüm sebebi dikkate alındığında; mevcut yaralanmasıyla tanık tarafından tarif edildiği şekilde yeşillik alandan bulunduğu yere kadar sürünerek ulaşmasının tıbben mümkün olduğu, dolayısıyla sorulduğu üzere mevcut travma bulgularıyla çocuğun ikamet ettiği evin terasından yan tarafta bulunan yeşillik alana düşme sonrası sürünerek yaralı olarak bulunduğu yere (yaklaşık 6-7 metre) ulaşabileceği oy birliği ile mütalaa olunur." 

Sosyal medya hesapından rapora tepki gösteren Vatan “Bu nasıl bir değerlendirme. Beli kırık, kalça kırık, ayak kopuk, diğer ayak kırık, sol el bilek hasarlı, sırt üstü dirsekleriyle sürünebilirmiş. Yazıklar olsun. Kaça satılmışlık” dedi.

Rabia Naz Vatan'ın şüpheli ölümünü araştıracak Meclis Araştırma Komisyonu Eynesil'e gitmiş, komisyon üyeleri Rabia Naz'ın ailesi ile görüşmüştü.

OTOPSİ GÖRÜNTÜLERİ TARTIŞMASI

Baba Şaban Vatan, daha sonra yaptığı paylaşımlarla kızı Rabia Naz'a yapılan otopsi görüntülerini izlediğini belirterek kızının vücudunda meydana gelen yaralanmalarla bahsedilen yere kadar sürünemeyeceğini anlattı.

Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı ise otopsi görüntülerinin Şaban Vatan'a izlettirildiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle dedildi: "Soruşturma dosyası ile ilgili gizlilik kararı 08.11.2019 tarihinde kaldırılmıştır. 11.11.2019 tarihinde baba Şaban Vatan ve avukatı, dosyada bulunan bilgi, belge ve dijital verilerden örnek talep etmiştir. Dosyada taraf oldukları için kendilerine istedikleri bilgi ve belgeler CMK 234’üncü madde uyarınca soruşturmanın gizlilik ve amacını bozmamak koşuluyla verilmiştir. Baba Şaban Vatan’ın almış olduğu bu belge ve dijital verileri sosyal medya üzerinden kamuoyuyla paylaştığı saptanmıştır. Başsavcılığımız tarafından, Rabia Naz Vatan’ın görüntülerinin babası Şaban Vatan’a seyrettirildiği iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır."

Baba Şaban Vatan ise açıklamaya tepki göstererek "Bir de hiç utanmadan biz izletmedik diyorsunuz" dedi. Görüntüleri aracının içindeki tabletten izlediğini zaten görüntülerü başsavcılık tarafından izlettirildiğine dair iddiası olmadığını belirten Vatan, "Gidin psikiyatri uzmanına görünün başsavcı Alan. Kendinizi rezil ettiniz akıl yargilanmamda yaptığınız açıklama gibi" dedi.

FİLİZ KERESTECİOĞLU: DAHA DERİN BİR İNCELEME YAPILMASI ŞART

Rabia Naz'ın şüpheli ölümünü araştırmak için kurulan Meclis Araştırma Komisyonunda yer alan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, olayın aydınlatılması için daha derin bir inceleme yapılmasının şart olduğunu söyledi. Kerestecioğlu, bu konuda Tahir Elçi cinayeti ile ilgili hazırlanmış olan adli mimarlık raporuna işaret etti.

Meclis Araştırma Komisyonunun Eynesil'de yaptığı inceleme ve görüşmelerin ardından MA'ya konuşan Filiz Kerestecioğlu, “Rabia Naz’ın intihar ettiği öne sürülen evin çatısından aşağıya baktığımız zaman gördük ki Rabia Naz çatıdan düşmüş olsa bile evin önünde bulunan verandaya çarpmadan yere düşmesi imkansız. Yandan da düşüşün olabileceği iddia ediliyor. Sürünmüş olarak o yattığı yere gelmiş olabileceği konusunda da bir olay yeri tanığının ifadesi var. Tabii bizler savcı ya da yargıç değiliz, dolayısıyla her şeyi tam anlamıyla anlayabilmek çok da kolay değil” diyerek olayın çok daha derin bir araştırılma ile açığa çıkarılabileceğini ifade etti.

Kerestecioğlu, Vatan ailesinin delillerin karartıldığını söylemesinin nedeninin soruşturma sürecindeki eksiklikler ve sürecin şeffaf yürütülmemesi olduğunu vurgulayarak ortada duran iddiaların dosya kapsamında açıklığa kavuşturulmadığını kaydetti.

"BAŞKA GÖRGÜ TANIKLARI VARSA KORKMADAN KONUŞMALI"

Filiz Kerestecioğlu, Rabia Naz’ın ölümünün açığa kavuşturulması için İngiltere'nin Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü’nün (Forensic Architecture) Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi cinayeti ile ilgili hazırlamış olduğu adli mimarlık raporu gibi bir incelemeye ihtiyaç olduğunu belirtti. Kerestecioğlu, “Dosyadaki ‘gizlilik’ kararı kaldırıldı. Avukatların ve araştırmacı gazetecilerin de daha dikkatli incelemesi ve şüpheli gördükleri yerleri kamuoyuna yansıtmaları iyi olacaktır” diye ekledi.

Vatan ailesinin, başka görgü tanıkları varsa korkmadan gelip anlatmalarını istediğine değinen Kerestecioğlu, şunları söyledi: Belki bizim oraya gitmemiz bunu da sağlar. Hakikaten başka tanıklar varsa, anne ve babanın iddia ettiği şeyler varsa onların da konuşması iyi olacaktır. Daha şeffaf olunması ve her türlü incelemenin yapılması herkesi rahatlatacaktır. 17 kişiyle görüştük, yoğun bir görüşme süreci oldu. Bunları bizim de değerlendirmemiz lazım. Sonrasında dinlenmek üzere Ankara’ya davet edilecek kişiler olacak. Tekrar Eynesil’e gidebiliriz. Bütün bunlardan sonra bir rapor hazırlanacak.

"BUNDAN SONRAKİ MUHTEMEL OLAYLARA GÖZDAĞI OLACAKTIR"

Ailenin, kamuoyunun ve gazetecilerin çabalarıyla böyle bir komisyon kurulmasının çok önemli olduğunu ifade eden Kerestecioğlu, “En azından bundan sonrasında karartılmak istenen, güç kullanılarak bu tarz şeylere yeltenmek isteyenlere bir tür gözdağı olacaktır. ‘Biz mecliste komisyon kurabiliriz, olayı inceleyebiliriz ve gerçekten gözümüz üzerinizdedir’ duygusunu verebilirsek ne mutlu. Bu anlamda önemli bir işlevi olacağını düşünüyorum. Önemli olan gerçeğe ulaşabilmek bu komisyonun da onu yapabileceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Giresun’un Eynesil ilçesinde yaşayan 11 yaşındaki Rabia Naz, 12 Nisan 2018’de evinin önünde yaralı olarak bulunmuş ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti. Trabzon Adli Tıp Grup Başkanlığı Biyoloji İhtisas Dairesince hazırlanan raporda ise Rabia Naz'ın tırnaklarından erkek DNA'sı tespit edildiği ortaya çıkmıştı. Adli Tıp Kurumu'nca hazırlanan iki raporda ölümün, genel beden travmasına bağlı kırık ve iç organ yaralanması sonucu meydana geldiği, yüksekten düşme ile uyumlu olduğu kaydedildi. Rabia Naz'ın aile ise Rabia Naz’ın intihar ya da yüksekten düşme sonucu değil AKP'li belediye başkanı Coşkun Somuncuoğlu’nun yeğeninin kullandığını arabanın çarpması sonucu öldüğünü ve olayın hükümete yakın yetkililer tarafından örtbas edilmeye çalışıldığını belirterek seslerini sosyal medya üzerinden duyurmaya çalıştı. Kızının ölümünün aydınlatılması için çabalayan Rabia Naz'ın babası Şaban Vatan, akıl hastanesine konmaya çalışıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Barolar, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’na karşı eyleme geçiyor

SONRAKİ HABER

Aslı Erdoğan'dan Bakan Yardımcısı Mustafa Safran'a yanıt: Sizlere sadece ayna tuttum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...