Emek Partisi MYK Üyesi Metin İlgün Dersim'de uğurlandı

Yaşamını yitiren Emek Partisi MYK Üyesi Metin İlgün, memleketi Dersim'in Pertek ilçesinde düzenlenen törenin ardından Gülbarı köyünde defnedildi.

11 Kasım 2019 09:08
Son Güncellenme Tarihi: 11 Kasım 2019 11:13
Paylaş

İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Emek Partisi MYK Üyesi ve İstanbul İl Yöneticisi Metin İlgün, Dersim'in Pertek ilçesinde uğurlandı. İstanbul'dan Dersim'e getirilen İlgün'ün cenazesi, Pertek İlçe Hastanesinden alındı ve EMEP Pertek İlçe Örgütü önüne getirildi. İlgün törenin ardından Gülbarı köyünde defnedildi.

EMEP Pertek İlçe Örgütü önünde düzenlenen törene, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Emek Partisi MYK ve GYK üyeleri, bölge yöneticileri, DİSK Gıda İş Başkanı Seyit Aslan, Pertek Belediyesi Başkanı Ruhan Alan, Dersim Belediyesi Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Dersim Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Haydar Men, HDP İl Örgütü ve il başkanları, İHD Dersim Şube Başkanı Gürbüz Solmaz, KESK Dersim şube yöneticileri, Dersim Barosu Başkanı Kenan Çetin, Pertek Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Mak'ın yanısıra ailesi, yoldaşları ve birçok kişi ve kurum katıldı.

EMEP MYK Üyesi Metin İlgün'ün cenazesi Dersim'de toprağa verildi.

Yürüyüş esnasında "Yaşasın devrim ve sosyalizm", "Eşitlik, kardeşlik, kürt halkına özgürlük", "Biji biratiya gelan", "Kar, nan, azadi", "Metin yoldaş ölümsüzdür", "Bijî şoreş û sosyalîzm", "Faşizme ölüm halka hürriyet", "İşçi sınıfı partisiyle güçlüdür", "Sermaye mezara emek iktidara" sloganları atılırken, alanda "Dı Têkoşîna Şoreş û Sosyalizmê De Ewê Her Tım Bı Me Re Be", "Devrimciydi, Komünistti, İşçi Sınıfının Davası İçin Yaşadı", "Metin Yoldaş Devrim ve Sosyalizm Davamızda Yaşayacak" yazan pankartlar yer aldı.

“İŞÇİ SINIFININ MÜCADELESİNİ ESAS ALDI”

Törende söz alan Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, "Bugün Metin'i ait olduğu halkın, eşitlik ve özgürlük özlemleriyle birlikte, kendi toprağında yolcu edeceğiz. Başka bir coğrafyada, halkların, ulusların kurtuluş mücadelesi Metin'in mücadelesi olduğu gibi kendi coğrafyasında da Kürt halkının eşitlik ve özgürlük mücadelesi onun mücadelesinin konusuydu. Metin yoldaş yürüdüğü yolda şunun da çok farkındaydı. Gerçek eşitliğin, gerçek özgürlüğün yolu, işçi sınıfının iktidarı ve sosyalizm mücadelesinden gidiyordu" dedi.

Bu mücadeleyi verirken aynı zamanda barışı ve kardeşliği konu edinen demokrasi mücadelesinden de ayrı durulamayacağı belirten Gürkan, "Biz Metin yoldaşı tarif ederken genç bir komünist olarak, genç yaşında atıldığı mücadeleden tarif ediyoruz. Zorlu koşulları bu coğrafyada hep beraber yaşadık. Metin de o zorlu koşulları yaşadı. Ama geriye döndüğünde yürüdüğü yolda ikirciksiz yürüdü. İşçi sınıfının yok olduğu savsatalarının dünyaya egemen olduğu bir dönemde, işçi sınıfının mücadelesini esas alan bir yolu seçti. Bu yüzden hiçbir deneyimi olmamasına rağmen sınıfın gazetesinin örgütlenmesini hiç tereddütsüz üstlendi" diye konuştu.

"Bugün elbette Metin'e elveda diyeceğiz ama bu Metin ayrılık anlamına gelmiyor" diyen Gürkan şu ifadeleri kullandı: "Çünkü Metin ile birlikte aynı gün Fazlı yoldaşımızı kaybettik. Bütün yoldaşlarımız sınıfın partisinin simgesiydi. Kararlılık, bilinç ve inanç. İşçi sınıfının kazanacağına olan inançtı, sosyalizmin kurulacağına olan inançtı, Kürt halkının eşitlik, bağımsızlık mücadelesiyle birlikte bütün dünya halklarının eşitliği ve özgürlüğü kazanacağına dair olan inançtı."

Gürkan konuşmasını, "Suriye'den Şili'ye dünya halklarının kapitalist düzene karşı insanca yaşam mücadelesi, baskı, sömürü düzenine karşı özgürlük ve demokrasi mücadelesinde birlikte yol yürüyeceğiz. Kadınların hak eşitliği, gençliğin gelecek mücadelesinde birlikte yol yürüyeceğiz. Nerede bir direniş var nerede bir grev var nerede bir özgürlük ve eşitlik mücadelesi var Metin yoldaş orada yanıbaşımızda olacak. Metin yoldaşın mirasıyla bu mücadeleyi sürdüreceğimizin sözünü veriyoruz" diyerek sonlandırdı.

"YAŞAMI DEVRİM VE SOSYALİZM MÜCADELESİNE ATILAN HER YOLDAŞIMIZ İÇİN BİR OKULDUR"

Gürkan'ın ardından Metin İlgün'ün yol arkadaşı ve Emek Partisi GYK üyesi Mustafa Taşkale söz aldı. Taşkale gelen kitleyi Kürtçe selamladı. İşçi sınıfının ve onun kurtuluş mücadelesinin yılmaz bir neferi olan Metin İlgün'ü sonsuzluğa uğurlayacaklarını söyleyen Taşkale, "Metin yoldaşımız 15-16 yaşındayken atıldığı mücadelede en ön saflarda yerini almış, genç bir Kürt komünist olarak mücadele tarihine katılmıştır. Sonsuz bedeller ödedi. 10 yılı aşkın bir süreyi cezaevinde geçirmiş, cezaevinin bütün baskılarına karşı yılmazca direnmiş, hiçbir zaman bir adım geri atmamış bir yoldaşımızdır. Bu bakımdan Metin yoldaşımızın bütün hayatı devrim ve sosyalizm mücadelesine atılan her bir yoldaşımız için bir okuldur" dedi. Metin İlgün'ün teorinin pratikleşmiş ifadesi olduğunu söyleyen Taşkale, "Metin artık Dersim'e emanet. Dersim'in asil ve baş eğmez toprakları gibi kendisi de baş eğmez bir yoldaşımızdı. Biz Metin yoldaşımızın Yusuflardan, Hüseyinlerden, Denizlerden, bütün devrim ve sosyalizm mücadelesine katılan yoldaşlarımızdan devraldığı bayrağı almak için bugün buradayız. Sen işçi sınıfının iktidar mücadelesinde ve Kürt halkının özgürlük mücadelesinde en ön safta yer alan bir Kürt komünisttin. Bu mücadelede yaşamaya devam edeceksin" ifadelerini kullandı.

"KELEBEK KADAR ÖMRÜN VAR DESEYDİK İŞ, EKMEK, ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNE KATILIRDI"

Taşkale'nin ardından söz alan Dersim Barosu Başkanı Kenan Çetin ise, "Özellikle işçi sınıfı davasına adanmış bir ömürdür. Metin şu an yaşıyor olsa ve kelebekler kadar ömrün var deseydik o halkının iş, ekmek, özgürlük mücadelesine katılırdı. Metin yoldaşımız bu bayrağı burada olan işçilere, kadınlara, gençlere ve işçi sınıfı davasındaki her nefere devrediyor" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Metin İlgün'ün en sevdiği şarkı "Haydar Haydar" şarkısı çalındı. Daha sonrasında ise Metin İlgün'ün cenazesi köyüne götürülerek defnedildi.

İLGÜN'ÜN CENAZESİ DERSİM'E ÇALIŞMA YÜRÜTTÜĞÜ İSTANBUL'DAN UĞURLANMIŞTI

Metin İlgün için dün de İstanbul'da Emek Partisi Tuzla İlçe Binası önünde tören düzenlenmişti. Yoldaşlarının İlgün'ü anlattığı törene, emek örgütü temsilcileri ve çok sayıda işçi de katılmış; yapılan konuşmalarda, hayatını işçi sınıfının kurtuluşuna adayan İlgün'ün direngenliği, zorluklar karşısındaki yılmaz tavrı vurgulanmıştı. (Dersim/EVRENSEL)

Yaşamını yitiren Emek Partisi MYK Üyesi Metin İlgün, memleketi Dersim'in Pertek ilçesinde düzenlenen törenle uğurlandı

Yaşamını yitiren Emek Partisi MYK Üyesi Metin İlgün, memleketi Dersim'in Pertek ilçesine bağlı Gülbarı köyünde düzenlenen törenle uğurlandı

 

 

 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan fidan kampanyasında Gezi eylemlerini hedef aldı

SONRAKİ HABER

Fatih'te ölü bulunan 4 kardeş son yolculuklarına uğurlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...