11 Kasım 2019 05:35

Mülteciler "güvenli bölge"ye güvenmiyor: Suriye'de hâlâ IŞİD var

İzmir ve Adana'da yaşayan Suriyeli mülteciler, "güvenli bölge"den endişeli. O bölgede hâlâ IŞİD'in olduğunu dile getiren mülteciler, "Bir yolunu bulup yine kaçarım" dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Suriyeli mülteciler, gönderilecekleri "güvenli bölge"den endişeli. 2 çocuğuyla İzmir'de yaşayan Aliye Hadip, zorla gönderildiklerinde “Bir yolunu bulup yine kaçarım. Çünkü orada hâlâ DAİŞ var" dedi.

Türkiye, Suriye'nin kuzey ve doğusunda oluşturmayı hedeflediği "güvenli bölge"ye mülteci Suriyelileri yerleştirmeyi amaçlıyor. İstanbul Valiliği, 1 Ağustos’ta yaptığı açıklamayla geçici koruma kaydı İstanbul’da olmayan Suriyeli mültecilerin kenti terk etmeleri için 20 Ağustos’a kadar süre vermiş, ilerleyen günlerde ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu tarihi 30 Ekim’e uzatmıştı. Tanınan sürenin ardından Göç İdaresi Genel Müdürlüğünden "bugüne ne kadar toplam 364 bin 663 kişinin gönüllü olarak geri dönmüştür" açıklaması geldi.

Mezopotamya Ajansının haberine göre, İzmir ve Adana’da yaşayan Suriyeliler, "güvenli bölge"ye yerleştirilmeleri konusunda oldukça endişeli.

BEBEĞİNİ BOMBARDIMANDA KAYBETTİ

Yaşadıkları Suriye’nin Halep kentinden 2.5 yıl önce eşi ve çocuğuyla beraber İzmir'e gelen mültecilerden biri olan Aliye Hadip, kaygılı olduğunu dile getirdi. Halep’teyken henüz 3 aylık olan kalp hastası bebeğinin tedavi gördüğü hastanenin IŞİD tarafından bombalanması sonucu yaşamını yitirdiğini anlatan Hadip, cenazesini bile bulamadıkları çocuğunun yasını tuttukları köydeki evlerinin de yine IŞİD’liler tarafından bir gece gerçekleştirilen bombardımanda yıkıldığını belirtti. O saldırıda 3 yaşındaki diğer oğlu Abdülkadir’in başına şarapnel parçası saplandığını söyleyen Hadip, oğlunun tedavisi için Türkiye’ye gelmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

KAÇAK YOLLARDAN GİRDİLER

Hadip, hayvan taşıyan bir kamyonda saatlerce süren bir yolculuğun ardından kaçak olarak Türkiye’ye girdiklerini ve İzmir’e geldiklerini kaydetti. Kafasındaki şarapnel 3 ayda çıkarabilen oğlunun 1 buçuk yıl ilaç tedavisi gördüğünü paylaşan Hadip, burada bir süre sonra henüz 14 yaşında iken evlendirildiği eşinden şiddet görmeye başlayınca boşanıp, iki çocuğu ile yalnız yaşamaya başladı.

Şimdi bir takı atölyesinde çalışıp, çocukları ile birlikte hayatlarını idame ettirmeye çabalayan Hadip, Türkçe öğrenmeye başlamasıyla birlikte kendilerine yönelik nefret söylemlerini ve "Suriyeliler gitsin, savaş bitti dönsünler" cümlelerini anlamaya başlamış.

"SURİYE'DE HÂLÂ IŞİD VAR"

“Suriye’ye dönmek istemiyorum” diyen Hadip, çünkü IŞİD'in hâlâ orada var olduğunu dile getirdi.

Hadip, “DAİŞ’in zulmü çok kötü. Zaten her şeyimizi DAİŞ’e bırakıp kaçtık oradan. Türkiye’nin Rusya ile vardığı Soçi anlaşmasıyla Suriyelileri ‘güvenli bölge’ye taşımayı gündemine aldığını haberlerden öğrendim. Erdoğan biz Suriyeli mültecileri gönderirse ben bir yolunu bulup kaçarım. Suriye çok tehlikeli bir yer ve orada hala DAİŞ çeteleri var” dedi.

"HESAPLAŞMA MASASINDA MALZEMEYİZ"

2015 yılında Rakka'dan göç ettiği Adana'ya yerleşen 68 yaşındaki Hıdır Kallo, eşi ve 8 çocuğu ile birlikte zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor.

Türkiye’de mülteci olmanın çok zor olduğunu söyleyen Kallo, zor da olsa burada kendilerine bir yaşam kurduklarını, ancak şimdi kurulmak istenen "güvenli bölge"ye yerleştirilmek istendiklerini dile getirdi. Kallo, bu duruma “Bizler hesaplaşma masasındaki malzemeyiz onlar için. Bizi malzeme konusu haline getirmesinler artık. Bu savaşı sonlandırsınlar” sözleriyle tepki gösterdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Süryani ve Ermeni mezarlığının üstüne ‘Millet Bahçesi’ yaptılar

SONRAKİ HABER

Bodrum'da antik limana inşa edilen iskele karara rağmen yıkılmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa