09 Kasım 2019 09:08

Almayan'da Bosch işçileri işten atmalara karşı eylem düzenledi

Almanya'nın Schwabisch Gmünd kentinde bulunan Bosch fabrikasında 1000 işçinin işten atılması hazırlığı üzerine işçiler miting düzenlendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ali ÇARMAN
Schwabisch Gmünd

Almanya’da uzun yıllardır işten atmalar bu kadar gündem olmamıştı. Ancak sanayide dönüşüm adı altında onlarca fabrikada işten atmaların olacağı artık gizlenemiyor. İşçiler arasında tepkiler de artmaya devam ediyor.

Stuttgart’a 50 kilometre mesafede olan Schwabisch Gmünd'de Bosch fabrikasında önümüzdeki günlerde 1000 işçinin işten atılması planı üzerine işçi temsilciliği ve sendika harekete geçti.

TİS anlaşmasına göre 2022'ye kadar hiçbir işçinin işten atılmayacağı imza altına alınmasına rağmen Bosch, TİS'i çiğneyerek verilen sözü çoktan unutmuş durumda.

Sabah saatlerinde Bosch’un 2 No'lu ana kapısı önündeyiz. İşçiler ve sendikacılar hummalı bir hazırlık içinde. Sahne ve bilgilendirme çadırı hazırlıklarına herkes el atıyor. Saat 11'den itibaren işçiler gelmeye başlıyor. Bu arada fabrika içinde eylem de devam ediyor, işçilerin ıslıkları ve haykırışları bize kadar ulaşıyor. Daha sonra yüzlerce işçi büyük bir coşku içinde kol kola miting alanına giriyor.

İlk olarak söz alan IG Metal Schwäbisch Gmünd Başkanı Roland Hamm, "Bizler olmadan gelecek olmaz, haklı mücadelemizde yanımızda olan dostlarımız var" diyerek diğer fabrikalardan temsilcilerin ve aylardır direnen WMF işçileri temsilcisi Hüseyin Öncü'nün dayanışma mesajlarını iletti. Mitinge Alman Sendikalar Birliği (DGB) ile Kamu Emekçileri Sendikası Ver.di temsilcileri de destek verdi.

"DİRENİŞ VE DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM"

Hamm, "Burada bir kez daha ilan ediyoruz ki hiç bir işçi arkaşımıza çıkış verilmesini kabul etmiyoruz. Eylerimizin daha güçlü geçmesi için hep birlikte hareket etmeliyiz" dedi. Konuşmacılar, "Yaşanan kriz bizim krizimiz değil" diyerek mücadeleyi büyüteceklerini dile getirdi. 

Binden fazla işçinin katıldığı miting coşkulu geçti. İşçiler yağan yağmura aldırış etmeden konuşmacılara sloganlarla eşlik etti.

22 Kasım büyük mitingine ve 4 Aralık‘ta yapılacak şehir belediye meclisi toplantısına çağrı ile eylem son buldu.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan reiterated “pious generation” dream and connected the solution of social problems to religion

SONRAKİ HABER

“Isle of Man” damages against CHP Leader Kemal Kılıçdaroğlu overturned on appeal

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...