09 Kasım 2019 05:54

Van’da 83 bin kişi 3 haftada bir İŞKUR’a başvuruyor

Yılbaşından bu yana 182 bin 202 kişinin iş bulma umuduyla İŞKUR'a başvurduğu Van'da yurttaşlar derinleşen kriz ve yüksek zamlardan dolayı faturalarını dahi ödeyemediklerini belirtti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Van'da, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü'nün verilerine göre, 2019 yılı içerisinde 182 bin 202 kişi, iş bulma umuduyla başvuruda bulundu. Bu sayının 98 bin 458'i pasif başvurucu durumundayken, 83 bin 744'ü ise 3 haftada bir kuruma uğrayarak, iş başvuru kaydını güncelliyor. İŞKUR'un 2019 Genel Faaliyet Verileri'ne bakıldığında, işsiz sayısında bir önceki yıla göre ciddi bir artış gözlenirken, başvuru sonucunda Toplum Yararına Programlar (TYP) adı altında bir kurumda çalışmaya hak kazanan kişiler ise 9 ay gibi kısa bir sürenin ardından yeniden işsiz kalıyor. Kahvehanelerin işsizlerle dolup taştığı kentte, insanlar gittikçe derinleşen kriz ve yüksek zamlardan dolayı faturalarını dahi ödeyemediğini belirtti.

"ZAMLAR BELİMİZİ BÜKTÜ"

15 yıldır düzenli bir işinin olmadığını ve zaman zaman günlük işler yaptığını dile getiren yurttaşlardan Sinan Dilli, defalarca başvurduğu İŞKUR’dan bir türlü olumlu yanıt alamadığını söyledi. 4 çocuk babası Dilli, yaşanan ekonomik krize dikkat çekerek, "Her defasında İŞKUR’dan eli boş dönüyorum. 4 çocuğum var, 2 çocuğum da okula gidiyor. Okul masraflarını karşılayamıyor durumdayım. Evim de kira. Nasıl geçineceğimi bilmiyorum. Her gün art arda gelen zamlarla da iyice belimiz büküldü” dedi. 

3 yıldır işsiz olan Dilli’nin kardeşi Naim Dilli ise aşçı ve dış cephe mantolama ustası olmasına rağmen işsiz olduğunu dile getirdi. Birçok iş yerine başvurmasına rağmen halen işsiz olduğunu belirten Dilli, “Lise mezunuyum iki mesleğim de var. Ama buna rağmen iş bulamıyorum. Evli ve iki çocuk babasıyım eve ekmek bile alamaz durumdayım. İnanlar artık bir çorba bile pişiremiyor evinde. Bazıları çok zenginleşirken bizler de gittikçe fakirleşiyoruz. Hamallık gibi gündelik işlerle ayakta durmaya çalıyorum. Ama oda artık eskisi gibi yok. Biz gençlerin umudu bu yaşta kırıldı ve çürüyüp gidiyoruz bu şekilde. Yetkililerin buna bir an önce bir çözüm bulunmasını istiyoruz” talebinde bulundu.

GÜN BOYU İŞÇİLER DURAĞINDA BEKLİYOR

Yurttaşlardan Nusret Söylemez de 6 yıldır düzenli olarak İŞKUR'a başvuru yaptığını aktardı. Hamallık yaptığını söyleyen Sönmez, derme çatma bir evde yaşadığını ve biri sağlık sorunları olan 3 çocuğunun olduğunu ifade etti. Evinin elektrik faturasını dahi ödeyemediğinden yakınan Sönmez, babasının emekli maaşıyla kendilerine yardım ettiğini kaydetti. 

Gün boyu işçiler durağında beklediğini belirten Sönmez, bazen haftada bir bazen de hiç iş çıkmadığını anlattı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

"Kayyum politikası sadece HDP'ye değil tüm muhalefete yöneliktir"

SONRAKİ HABER

Emek Partisi MYK Üyesi Metin İlgün hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...