08 Kasım 2019 20:02

Diken’in haberine erişim engeline AYM’den ‘ihlal’ kararı

Anayasa Mahkemesi, Diken’in Hacı Lokman Birlik'in öldürülmesine dair haberine getirilen erişim engeli hakkında ifade ve basın özgürlüğü ihlali kararı verdi.

Logo: diken.com.tr

Paylaş

Anayasa Mahkemesi, Diken’in, "Videosu da çıktı: Birlik’in cesedi metrelerce sürüklenmiş, cansız bedenine küfredilmiş" başlıklı haberi için alınan erişim engeli kararında, "ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine" hükmetti.

Şırnak’ta, HDP’li vekil Leyla Birlik’in kayınbiraderi Hacı Lokman Birlik’in cesedinin zırhlı polis aracının arkasına bağlanarak yerde sürüklendiğini gösteren fotoğrafın ardından, polis aracının içinden çekilmiş bir video kaydı da ortaya çıkmıştı.

Diken söz konusu videoyu içerdiği ağır küfürlü ifadeler nedeniyle yayınlamamış, görüntüyü ve konuşulanları tarif etmişti. Buna rağmen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu / Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, 5 Ekim 2015’te, gece saat 03:47’de haberle ilgili olarak erişim engeli kararı alındığını bildirmişti.

Diken’in, haberin linkini paylaşan Baran Tursun Vakfı ile birlikte Anayasa Mahkemesi’ne 4 Aralık 2015’te yaptığı başvuru, mahkemenin 26 Eylül 2019 tarihli oturumunda karara bağlandı.

Diken’in haberine yerel mahkeme tarafından verilen erişim engeli kararı ile ‘Anayasa’nın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin İHLAL EDİLDİĞİNE’ karar veren Anayasa Mahkemesi, kararının gerekçesinde şu ifadeleri kullandı: “…erişimin engellenmesine karar verilmesinin demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun düşmediği ve bu nedenle başvurucuların ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği sonucuna varmıştır. Dolayısıyla somut başvuruda ihlalin mahkeme kararından kaynaklandığı anlaşılmaktadır.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP’li Taşdemir’den Diyanet’in cinsiyetçi kamu spotu hakkında soru önergesi

SONRAKİ HABER

Eski Brezilya Devlet Başkanı Lula tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...