08 Kasım 2019 08:11
Son Güncellenme Tarihi: 08 Kasım 2019 13:31

İstinaf, Kılıçdaroğlu hakkındaki "Man Adası" tazminatı kararını bozdu

İstinaf Mahkemesi, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Man Adası" iddiaları nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tazminat ödemesine yönelik kararı bozdu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İstinaf Mahkemesi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Man Adası" iddiaları nedeniyle AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a tazminat ödemesine yönelik kararı bozdu.

BirGün'e konuşan CHP kaynakları, tazminat kararının bozulduğunu, konu hakkında ayrıntılı bilgiyi avukatların vereceğini ve kısa sürede açıklama yapılacağını söyledi.

NE OLMUŞTU?

Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında, Erdoğan’ın oğlu, kardeşi, eniştesi, dünürü ve eski özel kalem müdürünün vergi cenneti olarak nitelenen Man Adası’ndaki off - shore şirkete 2011 yılında 18 milyon dolar gönderdiğine dair swift mesajlarını ve dekontlarını göstermişti. Ardından Kılıçdaroğlu hakkında Erdoğan ve yakınları tarafından tazminat davaları açılmıştı ve tazminat cezası kararları çıkmıltı.

İstanbul’daki üç mahkeme, Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan ve yakınlarına ödeyeceği 698 bin TL "Man Adası" tazminatının gerekçeli kararlarında Kılıçdaroğlu’nun mahkemeye sunduğu banka dekontlarının hukuka aykırı delil olduğunu savunmuştu. Bir mahkeme, Erdoğan'ın yakınlarının hesap hareketlerinin araştırılması talebini ise “ticari sır” diyerek reddetmişti. Diğer mahkeme ise kararında, “Davacıya itham edilen niteleme, davacının siyasi geleceğini etkileyecek niteliktedir” demişti.

DAVA DİLEKÇESİNDEN

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Ahmet Özel tarafından İstanbul Anadolu Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi'ne sunulan dilekçede, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun partisinin 21 Kasım 2017'deki grup toplantısında birtakım belgeler açıklayacağını belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yakınlarının yurt dışına milyonlarca dolar para transferi yapıldığını iddia ettiği belirtilmişti.

Dilekçede, davalı Kılıçdaroğlu'nun 28 Kasım 2017'de de "yurt dışına milyonlarca dolar para aktarıldığını ispat ediyorum" şeklinde elinde salladığı ancak göstermediği, basına da dağıtmadığı, ne olduğu belli olmayan kağıtlar ile Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yakınlarına iftira yolu ile hakarette bulunduğu iddia etmişti.

Kılıçdaroğlu'nun 13 Şubat 2018 tarihindeki partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada ise ısrarlı bir şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan, küçük düşürücü, aşağılayıcı ve gerçek dışı ithamlar isnat ederek, iftiralarına ve ağır hakaretlerine devam ettiği iddiasında bulunulan dilekçede, Kılıçdaroğlu'nun söz konusu konuşmalarına yer verilmişti.

CHP'Lİ ÖZEL İSTİNAF KARARINI DEĞERLENDİRDİ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel istinaf kararını değerlendirdi.

İstinaf Mahkemesi'nin "Man Adası davalarına" ilişkin kararını anımsatan Özel, avukatlarının söz konusu mahkemelerde reddi hakim talebinde bulunduklarını dile getirdi. Bu talebin kabul edilmediğini hatırlatan Özel, İstinaf Mahkemesi'nin bugünkü kararına ilişkin şöyle konuştu

Özel, şöyle devam etti:

"İstinaf mahkemesinin kararında diyor ki, 'Kemal Kılıçdaroğlu'nun istinaf başvurusunun kabulüne, kararın kaldırılmasına, dosyanın görülen eksiklikleri gidermek üzere yeniden mahkemesine iadesine.' Kararın özü şu: Birisi reddi hakim talebinde bulunursa bir üst mahkemeye ya da görevli yan mahkemeye reddi hakim talebini iletir, kararı beklersin. İstinaf, verilen tazminatı bozuyor ve 'Reddi hakim talebi görülmeden mahkeme görülmez.' diyor. 6 mahkemenin 3'ü aynı anda bu şekilde kararlandı. Daha sonra karara varılmış olan 3'ünün de bozulmasını bekliyoruz."

Kılıçdaroğlu'nun bu konudaki iddialarını anımsatan Özel, "Mahkeme, o özel belirlenmiş hakimlerle yapılan talimatlı yargılamayı bozmuştur. 'Man Adası belgelerinde tazminata hükmedilecek.' diyenlerin hesapları bozulmuştur. Bu yargılamalar bittiğinde sonuç ne olursa olsun, bu iş burada kalmayacak. Man Adası belgeleri eninde sonunda bambaşka mecralarda birilerini yargı karşısına da çıkaracaktır" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Van'da Deprem Toplanma Alanları resmi kurumların işgalinde

SONRAKİ HABER

Yazar Dayanışma Derneği ‘nde yeni yönetim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...