08 Kasım 2019 08:06

ABD'li diplomat ÖSO için "savaş suçu ve etnik temizlikle" iddiasında bulundu

Suriye'de görevli üst düzey bir ABD'li diplomatın, Türkiye destekli cihatçıları "savaş suçu ve etnik temizlikle" suçladığı yazışma ortaya çıktı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

New York Times gazetesi, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi James Jeffrey'nin yardımcısı William V. Roebuck'ın, Türkiye destekli silahlı muhalifleri "savaş suçu ve etnik temizlikle", Trump yönetimini de Türkiye'nin operasyonunu engellemek için yeterince çaba göstermemekle suçladığı iç yazışmayı yayınladı. Haber, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'in cuma ve cumartesi günleri Türkiye'ye gerçekleştireceği resmi ziyaretin hemen öncesinde yayımlandı.

YAZIŞMADA OPERASYONA SERT ELEŞTİRİLER YÖNELTİLİYOR

Habere göre Roebuck, 3 bin 200 kelimelik iç yazışmada, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği operasyona sert eleştiriler yönelttiyor ve insan hakları örgütlerinin, Türkiye'nin desteklediği cihatçıların Kürt esirleri öldürdüğü beyanlarını yineliyor.

Yazışmada "Türkiye'nin maaş ödediği silahlı İslamcı grupların öncülük ettiği Suriye'nin kuzeyindeki askeri operasyonu, etnik temizlik konusunda kasıtlı bir çabaya tekabül ediyor" iddiasında bulunan Roebuck, öne sürülen insan hakları ihlâllerinin "yalnızca savaş suçu ve etnik temizlik olarak tanımlanabileceğini" belirtiyor.

"200 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ, 100 BİNDEN FAZLA KİŞİ YERİNDEN OLDU"

BBC Türkçe'nin aktardığına göre Roebuck, yazışma şöyle devam ediyor:

"Bir gün diplomasi tarihi yazıldığında, insanlar burada ne olduğunu ve yetkililerin neden bunu durdurmak için daha fazlasını yapmadığını ya da en azından Türkiye'yi davranışından sorumlu tutmak için neden daha yüksek sesle konuşmadığını merak edecek, ki bu provoke edilmemiş askeri operasyonda 200 sivil hayatını kaybetti, 100 binden fazla kişi (ve bu devam ediyor) yerlerinden oldu ya da evsiz kaldı."

Haberde Roebuck'ın, 31 Ekim'de kısa notu, yöneticisi James Jeffrey'ye ve Suriye üzerine çalışan yaklaşık 50 Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon yetkilisine yolladığı bilgisi yer aldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Politik cinayet olarak işçi intiharlarının sınıfsallığı

SONRAKİ HABER

Avcılar'da okul bahçesindeki ölüm: Çok sayıda öğrenci okula gelmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...