08 Kasım 2019 00:27

TEM otoyolunda 12 kurşunla öldürülen Serdar Çekiç'in ablası Aslı Akyar adalet istiyor

Bağcılar’da TEM otoyolunda bir sürücü tarafından 12 kurşunla öldürülen kardeşi Serdar Çekiç için adalet talep eden Aslı Akyar, sosyal medyada bireysel silahlanmaya karşı kampanya başlattı.

Fotoğraf: Aile albümü

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

İstanbul Bağcılar’da TEM otoyolunda bir sürücüsü tarafından 12 kurşunla öldürülen Serdar Çekiç’in ablası Aslı Akyar kardeşi için adalet talep ederek, bireysel silahlanmaya karşı sosyal medyadan kampanya başlattıklarını söyledi. Abla Akyar, “Bu cani en ağır cezayı alsın ve bizim yaşadığımız bu acıyı başkaları yaşamasın” dedi. Türkiye’de bireysel silahlanmanın arttığına dikkati çeken Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Doktor Ayhan Akcan da silah temin edenlerin denetilmesi gerektiğini söyledi.

"DÖNÜP ARKAMIZA BAKMADIK BİLE"

3 Temmuz’da İstanbul Bağcılar’da Hasan Saykal, TEM otoyolunda tartıştığı Serdar Çekiç’i 12 el ateş ederek öldürmüştü. Kardeşinin ölümüne tanık olan abla Aslı Akyar, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Aynı firmada çalıştığımız için birlikte yola çıktık. Başımıza böylesi bir olayın geleceğini tahmin bile edemezdik. İşyerimiz İstoç’ta olduğu için otobandan gidiyorduk. Yüzyıl Köprüsü’ne geldiğimizde katil, motosikleti ile emniyet şeridinde seyrederken aniden önümüze çıktı. Kardeşim arabanın içinden elini kaldırarak ‘Ne yapıyorsun?​’ dedi. Bunun üzerine katil el kol hareketleri yaptı. Ben arabada ‘Boş ver, biz yolumuza bakalım’ dedim ve yolumuza devam ettik. Dönüp arkamıza bakmadık bile” dedi.

"KARDEŞİME KURŞUN YAĞDIRDI"

Yola devam ederlerken Saykal'ın motosikleti önlerine kırdığını ifade eden Akar, “Motosiklet yere düşünce korkup arabadan indik. Katilin bir şeyi yoktu ayağa kalmaya çalışıyordu. Ben kardeşimi aldım, arabaya doğru yöneldik. Kardeşimi arabaya koymamla arkamızdan silah sesi geldi. Engellemeye çalıştım, katil beni savurdu. '2 çocuğu var' dedim ama dinlemedi, gözü dönmüş şekilde kurşun yağdırdı. Baktım kaçıyor ‘Dur’ dedim, peşinden gittim. Bana parmak salladı ve silahını doğrulttu, tetik çekti ama mermisi bitmişti. Bana kurşun sıkamadı. İnsan yaşarken 'Şeytanı gördüm' der mi? Ben o sabah şeytanı gördüm” diye konuştu.

"PEYNİR EKMEK GİBİ SİLAH ALINIYOR"

Şu anda iddianamenin hazırlanmasını beklediklerini söyleyen abla Akar, “Kardeşim pisi pisine gitti. İki çocuk kaldı ortada. Benim kardeşim 37 yaşındaydı, daha çok gençti. Biz bu acı ile yanıyoruz. Trafik magandalarına, bireysel silahlanmaya hayır diyorum. Başka Serdarlar ölmesin diye mücadele edeceğim. O adamın elinde o silah olmasaydı benim kardeşim ölmeyecekti. Peynir ekmek alır gibi herkes silah alıyor, bugün herkesin cebinde silah var. Bu kadar kolay olmamalı…" dedi.

Abla Akyar, #BireyselSilahlanmayaHayır, #SerdarÇekiçİçinAdalet etiketiyle başlatılan kampanyaya destek istedi.

UMUT VAKFI: HERGÜN 10 KİŞİ ÖLÜYOR

Evrensel'e konuşan Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Doktor Ayhan Akcan, Türkiye’de bireysel silahlanmanın arttığına dikkat çekti.

Yaklaşık 3 milyon ruhsatlı, 20 milyondan fazla da ruhsatsız silah olduğunun tahmin edildiğini belirten Akcan "Bu da Türkiye’deki 3 evden birinde silah olduğunu gösteriyor" dedi.

Kişilerin suç işlerken silahın ruhsatlı ya da ruhsatsız olduğuna bakmadıklarını ifade eden Akcani "Ulaşılabilir ve yaygın olması belirleyici. Onun için biz diyoruz ki zorlaştırın, yaygınlaşmasın ve ulaşılabilirliği zor olsun. Mevcut yasayı zorlaştırmaları lazım. Zorlaştırmadıkları için her gün 10 kişi silahla ölüyor. Bu silahlı cinayetlerin beşte biri kadına yönelik şiddette kullanılıyor” dedi.

Akcan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mesela silah edinme sayılarını kısıtlamaları lazım. Mutlaka açık hava toplantılarında silahla atışı engellenmek için düğün timleri oluşturmak lazım. Kamu spotu yapmak lazım. Silah ruhsatı almadan önce mutlaka eğitime tabi tutulmaları, silah ruhsatı alındıktan sonra otomatik iptal sistemi getirilmelidir. Evde silahla ilgili denetim sistemi getirilmesi lazım. Mutlaka ciddi sağlık muayeneleri yapılmalı. Özellikle sosyal hayatlarında problem yaşayanlarda iflas, boşanma, öfke problemleri yaşayanlarda geçici olarak silahlara el konulması gibi tedbirler yapılmalı. Bunlar yasayla oluşturulmalı. Bunlar yapılsa cinayetlerde yüzde 50-60 azalma olur.”

ÖNCEKİ HABER

Arınç: Yargı kararıyla beraat etmiş insanların terörist yaftasından kurtulması lazım

SONRAKİ HABER

Türk-İş'e tepkiler bireysel değil, örgütlü olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...