07 Kasım 2019 09:41

TMMOB: Bakanlık ıspanak zehirlenmesinin faturasını üretici ile işçiye kesti

Gıda Mühendisi Odası (GıdaMO), Kimya Mühendisleri Odası (KMO) ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) ıspanağa bağlı yaşanan zehirlenmelerle ilgili açıklama yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gıda Mühendisi Odası (GıdaMO), Kimya Mühendisleri Odası (KMO) ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İstanbul Şubeleri, İstanbul ve Tekirdağ'da ıspanağa bağlı yaşanan zehirlenmelerle ilgili açıklama yaptı. 

Taksim'de bulunan TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinde düzenlenen ve "Ispanaktan Kaynaklı Gıda Zehirlenmeleri, Gıda Güvenliği Sorunları ve Çözüm Önerileri" pankartının bulunduğu basın toplantısında KMO İstanbul Şube Başkanı Selin Top, ZMO İstanbul İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kapıkıran ve GıdaMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Kaya yer aldı.

YABANCI OTLARIN NASIL KARIŞTIĞI AÇIKLANMADI

Ortak metni okuyan Murat Kapıkıran, zehirlemeye sebep olan söz konusu yabani otların ıspanak demetlerine nasıl karıştığı ve sofraya gelinceye kadar geçtiği safhalarda neden fark edilmediğinin açıklanmadığını hatırlattı ve "Açıklamadan çıkan sonuca göre, fatura, ıspanak üreticisine ve hasatı yapan tarım işçilerine kesilmiştir" dedi.

Açıklamada yer alan ileri tetkik analizlerin hangi metodlarla yapıldığının bilinmediğini hatırlatan Kapıkıran, "Ürünün yetiştiği toprağın kalıntı analizinin, tarım ilaçları, kimyasal maddeler, doğal besin toksinleri, deterjan, ağır metaller, radyoaktif kalıntı, mikro plastikler, parazitler ve mikroorganizmalar bakımından yapılıp yapılmadığına ilişkin bilgilerin şeffaf olarak paylaşılması gerekmektedir" diye belirtti.

"Denetim sorumluluğu taşıyan ilgili kamu kurumlarının yeterli ve gerekli denetimi yapabilmeleri için personel istihdamından, laboratuvar ve teknik altyapıya kadar tüm alanlarda yeterli donanıma sahip düzeye getirilmeleri halk sağlığı açısından zorunludur" diye vurgulayan Kapıkıran, her aşamada kontrolsüz, yüksek dozda kimyasal kullanımının ve ruhsatsız, merdiven altı kimyasal üretimin halk sağlığını olumsuz yönde etkilediğini aktardı.

Bitkisel tarım ürünleri üretimine etki eden hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadelede kullanılan kimyasal zehirlerin, kısa vadede besin kaynaklı hastalıklara ve besin zehirlenmelerine orta ve uzun vadede kansere kadar vardığını hatırlatan Kapıkıran, "Birçok üründe denetimsiz ve teknik destekten uzak bir şekilde kullanılan kimyasalların ve raf ömrünü uzatmak ve ürünlerin diri görünmesi için kontrolsüz biçimde kullanılan koruyucular halk sağlığı açısından ciddi bir tehlike oluşturmaktadır" dedi.

"SAĞLIKLI GIDAYA ERİŞİM TEMEL İNSAN HAKKIDIR"

Sağlıklı gıdaya erişimin temel insan hakkı olduğunun altını çizen Kapıkıran sözlerini şöyle sürdürdü: "Birkaç hafta önce Tarım ve Orman Bakanlığınca ifşa edilen hileli ürünler ile bunları üreten, satan işletmelerin sayısı ve kamuoyunu tatmin eden önlem ve yaptırımların uygulanmadığı dikkate alındığında, ülkemizde gıda güvenliği bakımından hayati önemde sorunlar yaşandığı gerçeği kabul edilecektir. İthalatı, kurtarıcı olarak gören tarım ve gıda politikaları ile ülkemize giren, sağlığı tehdit eden hayvansal kökenlibbazı hastalıkların yaşanması, gıda alırken ve tüketirken yaşanan tedirginlik, bu son olayla bitkisel gıdalara ilişkin de güvensizliği beraberinde getirmiştir."

Selin Top DA konunu ciddiyetini vurgulayarak "Bizler malesef ciddi bir zehirlenme ya da ölüm olmadığı sürece bu tür olayları çok ciddiye almıyoruz. Tıpkı iş cinayetlerinde olduğu gibi. Bir kişi öldüğünde görmüyoruz da 300 kişi öldüğünde iş cinayetini görüyoruz. Ya da kadın cinayetinde bir video görmeden bu konunun vehametini anlayamayabiliyoruz" diye konuştu. (İstanbul/ EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eskişehir'de ödenmeyen ücretleri için eylem yapan metal işçileri gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Ertan Erol: Şili'de Pinera hükümeti uzun vadede kalıcı olmayacaktır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...