06 Kasım 2019 16:55

Avukat Ali Deman Güler: Yargı bağımsızlığı yamalı bohçayla, paketle olmaz

İzmir Barosu İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Ali Deman Güler, "Yargı Reformu" paketini “Yargının bağımsızlığı yamalı bohçalarla olmaz” diyerek eleştirdi.

Fotoğraf: Akın Çeliktaş/DHA

Paylaş

"Yargı Reformu" paketini “Yargının bağımsızlığı yamalı bohçalarla, paketlerle olmaz” diyerek eleştiren İzmir Barosu İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Ali Deman Güler, mevcut tıkanmışlığın ancak demokratik kamuoyu, barolar ve aydınların önerileri ve yöntemleriyle çözülebileceğini söyledi.

Türkiye’de evrensel hukuk kriterlerinin uygulanmadığının ve yargının demokratikleşmesinin artık bir zorunluluk olduğunun altını çizen Güler, her şeyden önce bağımsız bir yargı mekanizmasının kurulmasına ihtiyaç olduğunu kaydetti. Yargı reformu paketinin sonuç itibariyle çok sınırlı bazı alanlar dışında uygulayıcılarda etki göstermeyeceğini vurgulayan Güler, Türkiye’nin insan hakları açısından, demokratik bir hukuk devleti olması açısından hiçbir gelişme kaydetmediğini de belirtti.

"TUTUKLANAN ÇOK SAYIDA ARKADAŞIMIZ VAR"

Dünyada bir benzeri daha olmayan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi içerisinde Türkiye’nin hukuk devleti olmasının mümkün olmadığını söyleyen Güler, yargı reformunda yer alan avukatlara yeşil pasaport verilmesi uygulamasını da eleştirdi: Türkiye’deki hukukçular adliye kapılarından rahatça geçemezken, adliyenin bazı koridorlarına erişim hakkı verilmezken, buralara sürekli bir güvenlik duvarı örülürken, hukuk sistemine yabancılaştırılırken, bir takım Avrupa ülkelerine vizesiz girme hakkı verilmesi Türkiye’deki travmaların anlaşılmamasıyla ilgili olsa gerek. Bizim meslektaşlarımız cezaevindeler. Aynı gece salıverilip tutuklanan arkadaşlarımız var. Yargının bağımsızlığı böyle yamalı bohça gibi paketlerle olmaz. Hukuk sistemi içerisindeki bu tıkanmışlığı ancak demokratik kamuoyu, barolar, aydınlar hep birlikte yeni öneriler ve yöntemlerle çözebilir. Aksi taktirde hiçbir şey değişmez" dedi. (İzmir/MA)

ÖNCEKİ HABER

Çekya'da eğitimciler grevde

SONRAKİ HABER

İstanbul'da üniversite öğrencileri YÖK'ü kuruluş yıl dönümünde protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...