06 Kasım 2019 10:54

Şili'de halkın ortak talebi yeni anayasa

Şili'de metro ücretine yapılan zam ile başlayan protestoların ortak noktası yeni anayasa talebi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Şili’de 22 kuruşluk metro zammı ile başlayan protestoların ortak noktası artık yeni anayasa talebi.

Şili’de 18 Ekim’de başlayan protestolarda, başkent Santiago’da 1 Kasım'da 1 milyon 200 bin kişi hükümeti protesto etmek için sokaklara çıkmıştı. Artık en sık dile getirilen talep yeni anayasa.

DW’nin haberine göre, protestolar Santiago metrosunda bilet fiyatlarının 30 Şili Pesosu (yaklaşık 22 kuruş) artırılması sonrasında başladı. Çoğunluğu öğrenci olan yurttaşlar bu karara tepki göstererek, bilet almadan metro turnikelerinin üzerinden atladı. Polisin öğrencileri müdahale ederek gözaltına alması üzerine protestolar ülke çapında hızla yayılmaya başladı.

Protestolar başlamadan bir hafta önce Şili'nin Latin Amerika içerisinde bir demokrasi cenneti olduğunu savunan Devlet Başkanı Sebastian Pinera, protestoların büyümesi üzerine ülkenin bir savaşta olduğunu belirtip olağanüstü hal ilan etti. Sokaklara çıkan ordu ise günlerce akşam saatlerinden itibaren sokağa çıkma yasağı ilan etti, buna rağmen protestolar devam etti. Lideri olmayan bu toplumsal hareket hızlı bir şekilde ülkenin genelinde destek bulurken halkın talepleri de daha geniş bir yelpazeye yayıldı. Halkın ortak talep noktası, pahalılıktan dolayı ulaşılamayan sağlık hizmetleri, ücretsiz ve kaliteli eğitime ulaşımdaki zorluklar ile ekonomik eşitsizlikler. Bu değişikliklerin mevcut anayasa ile mümkün olmadığını düşünen Şilililerin en güçlü talebini ise yeni anayasa isteği oluşturuyor. Yürürlükteki anayasa, 1973-1990 yılları arasında General Augusto Pinochet liderliğindeki askeri dikta rejimi sırasında düzenlendi. Yeni anayasa talebinin uzun yıllardır toplumun farklı aktörleri tarafından dile getirilmesine rağmen sağ partiler tarafından bu istek birçok kez reddedildi. İlk defa bu protestolardan sonra sağ partiler anayasa değişikliği konusunu masaya yatırmaya hazır olduklarını dile getirdi.

PROTESTOLAR KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ GETİRDİ

Kendisi de bir milyarder olan Devlet Başkanı Sebastian Pinera ülkenin en zengin iş adamları arasında yer alıyor. Pinera, olağanüstü halin protestocuları evde tutmakta yeterli olmadığını gördükten sonra kabine değişikliğine gitti. Yoğun bir şekilde eleştirilen İçişleri Bakanı da dahil olmak üzere birçok bakanı, daha genç ve uzlaşmacı isimlerle değiştirdi. Asgari ücretin ve en düşük emeklilik maaşının artırılması da dahil bazı ekonomik reformlar yapıldı. Ancak buna rağmen protestolar bitmedi ve halk hâlâ Pinera’yı istifaya çağırıyor, anayasa değişmeden de protestoları bitirmeyeceklerini belirtiyorlar. Son yapılan bir ankete göre, Pinera'ya destek oranının yüzde 13’e kadar düştüğü kaydediliyor.

BM KOMİSYON GÖNDERDİ

4 Kasım'da tekrar başlayan protestolara, polis basınçlı su ve göz yaşartıcı gazlarla müdahale etti. 2006-2010 ve 2014-2018 yılları arasında toplam sekiz yıl Şili'yi yöneten eski Devlet Başkanı Michelle Bachelet şu anda Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri olarak görev yapıyor ve polis şiddetinin yarattığı insan hakları ihlallerini araştırmak üzere ülkeye özel bir komisyon gönderdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Danimarka, Türkiye'ye silah satışlarını durdurdu

SONRAKİ HABER

İşsizlik Sigortası Fonu'ndan sermayeye 130, işsizlere 8 milyar lira

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...