06 Kasım 2019 10:34

Danimarka, Türkiye'ye silah satışlarını durdurdu

Danimarka Parlamentosu, Suriye'de Fırat'ın doğusuna düzenlenen operasyon nedeniyle Türkiye'ye silah ve askeri malzeme satışını durdurma kararı aldı.

Christiansborg Sarayı | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ

Danimarka Parlamentosu, dün yapılan oturumda Türkiye'ye silah ve askeri malzeme satışlarını durdurma kararı aldı. Karara göre Danimarka silah tekellerine Türkiye'ye silah ve askeri malzemeler satılması için izin verilmeyecek. Ancak daha önce satış yapmalarına izin verilen 4 şirket, Türkiye'ye silah satmaya devam edebilecek.

Türkiye'nin Suriye'de Fırat'ın doğusuna askeri operasyon düzenlemesine tepki gösteren Birlik Listesi ve Sosyalist Sol Parti, konuyu parlamento gündemine taşımış ve Türkiye'ye silah ve askeri malzeme satışlarının durdurulmasını istemişti. Parlamentonun dünkü oturumunda öneri ele alındı. 2015 yılında kurulan Yeni Burjuva Partisi dışındaki tüm partilerin kabul etmesiyle Türkiye'ye silah satışlarının durdurulması ve yeni satışmalar izin verilmemesi kararı alındı.

"TÜRKİYE SURİYE'DEN ÇEKİLMELİ"

Konunun parlamento gündemine getirilmesine öncülük eden Birlik Listesi Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Eva Flyvholm, partinin intenet sitesinde yayımlanan açıklamasında, neredeyse tüm partilerin ortak tutum almalarından onur duyduğunu söyledi. Flyvholm ayırca Parlamentonun Türkiye'nin Suriye'deki Kürt bölgelerinden çekilmesi istediğini de belittti. Arbejderen (İşçi) gazetesine de açıklamalarda bulunan Flyvholm, “Türkiye'ye silah satışlarını tamamen durdurmamız önemli" dedi.

DANİMARKA, TÜRKİYE'YE 132 MİLYON KRON TUTARINDA SİLAH SATTI

Daha önce milletvekillerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı, 2012 yılından beri Türkiye'ye 132 milyon kron tutarında silah satıldığını açıklamıştı. Aynı süre içinde Danimarka şirketlerine 22 kez Türkiye'ye silah satmaları izni verildi.

Danimarkalı silah şirketlerinden bazıları Türkiye ile iş birliği yaptıklarını açıkça belirtiyor. Radar üreticisi Weibel, Türkiye'ye radar satmak için birkaç anlaşma imzaladı. Terma A/S ise askeri gemilerde ve havaalanlarında kullanılan radar sistemleri sattı.

TERMA A/S İLE ASELSAN ARASINDA ANLAŞMA İMZALANMIŞTI

2015 yılında İstanbul'da düzenlenen silah fuarında Terma A/S, Aselsan ile F-16 savaş uçaklarında kullanılacak elektronik silah sistemleri satılması için anlaşma imzalamıştı.

ÖNCEKİ HABER

AB, ‘güvenli bölge’ için mali yardım yapmayacağını yineledi

SONRAKİ HABER

Şili'de halkın ortak talebi yeni anayasa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...