06 Kasım 2019 09:38

BES Genel Başkanı Serpil Akpınar: Kamusal emeklilik de ortadan kaldırılıyor

Bireysel Emeklilik Sisteminin 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı ile yeniden tartışmaya açılmasına BES Genel Başkanı Serpil Akpınar tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı ile Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), yeni düzenleme geliyor. BES otomatik katılım tamamlayıcı emeklilik sistemine dönüşecek. İlk uygulamada olduğu gibi çoğu kişinin sistemden çıkmasını engellemek için evlilik, sağlık, eğitim nedeniyle sistemden çıkmadan nakit çekme imkanı getirildi. Ancak 2020 yılı 147.8 milyar TL olması hedeflenen BES fonunun sanayiye teşvik için kullanılacağı da düzenlemede yer alıyor.

Düzenlemeye ilişkin sorularımızı yanıtlayan Büro Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Serpil Akpınar, öncelikle emekçilerin ihtiyaçlarına ya da olanaklarına göre ne zaman, nasıl tasarruf edeceğine kendilerinin karar verebileceğini söyledi. Ancak emekçilerin işverenin belirlediği finans kurumlarına yine doğrudan işveren tarafından dahil edildiğini belirten Akpınar, bu uygulamanın kamusal emekliliği de ortadan kaldıracağını söyledi.

DEPREMİN YARALARIN SARARKEN, EMEKLİLİK GASP EDİLDİ

Mevcut emeklilik sistemini eleştirirken böyle bir düzenlemeyi kabul edemeyeceklerini belirten Akpınar, “Hatırlarsanız ülkenin yaşadığı büyük deprem döneminde bizler yıkıntılar içinde yaralarımızı sarmaya çalışırken yine bir torba kanunla yapılan değişiklikle emeklilik yaşı uzatıldı. Daha sonra da 2008 yılında kamuda da uygulamaya konuldu. O dönem mezarda emeklilik olarak tanımlamıştık düzenlemeyi. Bizler kadın çalışanların 20 erkek çalışanların 25 yıl fiili hizmetten sonra emekli olmasını savunuyoruz” dedi.

İŞSİZLİK FONU YILLARCA TALAN EDİLDİ

Cumhurbaşkanlığının yıllık planı ve birinci yeni ekonomi programında (YEP) bu sistemle açık bir şekilde sermayenin büyümesinin sağlanacağının ifade edildiğini kaydeden Akpınar, emekçilerin cebinden oluşturulan önceki fonların yağmalandığını anlattı.

Akpınar, “Daha önce Konut Edindirme Yardımı denilen bir uygulama vardı hatırlarsanız. Bu yöntemle ne konut edinildi ne de toplanan paralar gerçek değeriyle çalışanlara iade edildi. Yine hala kesilen deprem vergisi var. Ancak depreme ilişkin siyasi iktidarın hangi çalışmaları ve önlemleri geliştirdiğini bilmiyoruz. Ki en son İstanbul’da yaşanan depremde toplanma alanlarının bile sermayeye, yandaşlara peşkeş çekilerek AVM ve benzeri alanlara dönüştürüldüğünü gördük. Keza işsizlik sigortası fonu var. Ancak bu fonun da kuruluş amacının dışında TYP çalıştırmadan tutun, bankaların borçlarına kaynak sağlamaya kadar nasıl talan edildiğini görüyoruz. Dolayısıyla bu sistem emek sömürüsünden başka bir şey değildir” diye konuştu.

KIDEM TAZMİNATI İLE ENTEGRE EDİLECEK

Aslında birinci YEP’te zorunlu bireysel emeklilik sistemi ile kıdem tazminatının entegrasyonundan söz edildiğini belirten Akpınar, yapılan itirazlar nedeniyle uygulanmadığını ama son düzenlemedeki “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi”nden kıdem tazminatının entegrasyonunun söz konusu olduğunu söyledi.

TES ile sağlanacak milyarlarca liranın sermayeye aktarılacağının açıklandığına dikkat çeken Akpınar, kıdem tazminatının fona devredilmesi halinde haklı fesih hallerinde bile işçinin tazminat almasının zor olacağını dile getirdi.

İŞÇİ VE MEMURLARIN BİRLEŞİK MÜCADELESİ ZORUNLU

Tamamlayıcı emeklilik sisteminin bir aldatmaca olduğunu ifade eden Akpınar, “Siyasi iktidar bu anlamda bir düzenleme yapacaksa emekçilerden yana bir düzenleme olmalıdır. Bu da şimdiye kadar mücadelesini verdiğimiz ek ödemelerin emekli keseneği ve maaşlarına yansıtılması ve kamu emekçilerine 3600 ek gösterge verilmesi düzenlemeleri ile olacaktır” dedi.

Ekonomik krizin derinleştiği ve savaş politikalarının hız kazandığı bu şartlarda emekçilere dönük saldırıların artacağını belirten Akpınar, kıdem tazminatının fona devri, bireysel emeklilik sigortası ve tamamlayıcı emeklilik sistemlerinin emekçiler açısından mücadele ile kazanılan hakların gaspı olduğunu söyledi. Bu saldırıya karşı kamu ve işçi sendikalarının birleşik mücadele örmesinin zorunlu olduğunu vurgulayan Akpınar, bütçe döneminde bu talepler için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

İzmir BB Başkanı Tunç Soyer: Gıda Kontrol Laboratuvarı kuracağız

SONRAKİ HABER

AB, ‘güvenli bölge’ için mali yardım yapmayacağını yineledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...