06 Kasım 2019 03:46

ABD, Irak ve Lübnan'daki eylemlerden İran'ı sorumlu tuttu

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Irak ve Lübnan'da işsizlik, yolsuzluk, yüksek vergiler ve kamu hizmetlerine karşı süren eylemlerden İran'ın sorumlu olduğunu ileri sürdü.

BM’deki İran karşıtı toplantıda  konuşan ABD Dışişleri Bakanı Pompeo | Fotoğraf: ABD Dışişleri Bakanlığı

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Irak ve Lübnan halkı ülkelerini geri istiyor. İran rejiminin devrim adı altında ihraç ettiği tek şeyin yolsuzluk olduğunu görüyorlar" diyerek eylemlerden İran'ın sorumlu olduğunu öne sürdü.

Bakan Pompeo, bölgedeki gelişmelere ilişkin, Twitter'dan yazılı açıklama yaptı.

Pompeo işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerinin yetersizliği gibi sebeplerle başlayan eylemlere dair "Irak ve Lübnan halkı ülkelerini geri istiyor. İran rejiminin devrim adı altında ihraç ettiği tek şeyin yolsuzluk olduğunu görüyorlar. Irak ve Lübnan halkı kendi söylemlerini, (İran'ın ruhani lideri) Ali Hamaney'in dayatmasından kurtarmayı hakediyor" ifadesini kullandı.

Irak'ta, işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerinin yetersizliğine karşı ülkenin çeşitli bölgelerinde 1 Ekim'de başlayan eylemler sürüyor. Birleşmiş Milletler Irak Misyonu, 1 Ekim'den bu yana devam eden eylemlerde 254 kişinin hayatını kaybettiğini, binlercesinin de yaralandığını duyurmuştu.

Lübnan'da ise 17 Ekim'de ekonomik kriz ve yeni vergiler nedeniyle başlayan eylemler nendeniyle Başbakan Saad el-Hariri 29 Ekim'de Cumhurbaşkanı Mişel Avn'a istifasını vermişti. Avn da Hariri'den yeni hükümet kuruluncaya kadar görevini sürdürmesini istemişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Maraş'ta fabrika servis minibüsünün direğe çarpması sonucu 10 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

Borç nedeniyle toplu intihar: 4 kardeşin ölüm sebebi siyanür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...